1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS YİNE GERİLDİ!
MECLİS YİNE GERİLDİ!

MECLİS YİNE GERİLDİ!

Meclis yine gerildi

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 11.00’de Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Toplantıda güncel konuşmalar yer aldı. CTP milletvekili Doğuş Derya “Dışişleri Bakanı’nın Keyfi İcraatları” başlığı altında bir konuşma yaptı.

Doğuş Derya, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun yaptıklarının ve söylediklerinin Kıbrıs Türk toplumunun 2003’ten sonra uluslararası alanda kazandığı itibarı yerle bir etmeye yönelik olduğunu savundu.

Derya, Bakan Ertuğruloğlu’nunDışişleri ve Savunma yetkilerininTürkiye’ye devredilebileceği yönündeki fikrini, Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetleri yürütenlere yönelik alınabileceğini belirttiği önlemleri, KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitlere yardımlar ve Rumların Kuzey’deki ibadet yerlerinde ayinleri gibi konulardaki açıklamalarını eleştirdi.

Eleştirileri yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, gündeme getirilen konuları yabancılarla tartışmanın asli görevi olduğunu belirterek, “Kendi insanımızla aynı tartışmayı yaşamak üzüntü nedenidir. Buraya çıkıp Tahsin Ertuğruloğlu düşmanlığı sergilemek isterseniz buyurun devam edin. 50 yıllık en büyük zafiyet de budur. Uluslararası camia da bu toplumdaki bölünmüşlüğü kullandı” dedi.

Yardımlar konusunun ve ibadet özgürlüğünün çarpıtıldığını belirten Ertuğruloğlu, “Sanki Kıbrıs Türkünü dünyadan izole eden Ertuğruloğludur. İzole eden sizin Kıbrıs Türkünden daha yakın gördüğünüz Rumlardır. Sizin temsil ettiğiniz görüş teslimiyetçilikten başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu’nun bu sözleri üzerine CTP sıralarından sesler yükseldi vebir süre tartışma yaşandı.

Tartışmanın ardından sözlerine kaldığı yerden devam eden Ertuğruloğlu, yardımların maddi boyutunu gündeme hiç getirmediklerini, yardımların taşınmasının sadece bir Rum propagandası olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Rumlar ve Maronitler, tutsaktır. KKTC işgal altındadır derseniz buyurun açıklayın” dedi.

Rumların 2003’den beri bu yardımlarla “İşgal altındaki vatandaşlarımıza yardım ediyoruz” propagandası yaptığını söyleyen Ertuğruloğlu, “Crans-Montana ile 50 yıllık süreç çökmüştür. Sizin iddianızın tersine Rum seçimleri bittikten sonra müzakere süreci tekrar başlayacak değildir. Federasyon seçeneği ortadan kalkmıştır. Dünya Kıbrıs Rumlarını Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanıdığı sürece ve Kıbrıs Türkünü de etnik azınlık olarak nitelediği sürece çözüm olmaz. Bu tablo sizi rahatsız etmezse benim diyebileceğim birşey yok” dedi.

Ertuğruloğlu, bir devletle bir toplumun görüşerek eşit ortak olmalarını mümkün görmediğini belirterek,“TC bakanlarının verdiği beyanatlar da ortada. Cumhurbaşkanımızın da açıklaması ortada. Hükümetinden gizli harita hazırlayan bir Cumhurbaşkanı..Cumhurbaşkanı da çözümün BM parametrelerinde çözülemeyeceğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı, Rum ve Maronitlereyardımlardan gümrük vergisi alınmasının kendisinin önerisi olmadığını, bu kararın Bakanlar Kurulu’nda mutabakat sağlanarak alındığını belirterek, KKTC’deki bütün desteklerden Rumlar ve Maronitlerin de yararlanabildiğini, ayrıca yardıma ihtiyacı olanlara da KKTC makamlarının yardım etmeye hazır olduğunu kaydetti.

İbadet özgürlüğü konusunda ise Ertuğruloğlu, kendisinden önceki dönemlerde de tüm izin taleplerine onay verilmediğini belirtti.

CTP milletvekili Birikim Özgür’ün yerinden “Dışişleri Bakanı olarak KKTC’nin TC’ye ilhakı ile ilgili bir görüşünüz var mı?” sorusu üzerine “Hayır. Bir seçenek olarak özerk bir devlet yani sadece dışişleri ve savunmanın Türkiye’ye bağlı olacağı ayrı bir hükümet ifadesini kullandım ama bu ilhak anlamına gelmiyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.