1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. MECLİS’İN YÜZDE 46’SI YENİ İSİMLERDEN
MECLİS’İN YÜZDE 46’SI YENİ İSİMLERDEN

MECLİS’İN YÜZDE 46’SI YENİ İSİMLERDEN

KKTC’de dün yapılan milletvekilliği erken genel seçimiyle Cumhuriyet Meclisi’nin yüzde 46’sı yeni isimlerden oluştu. Meclis’e halen milletvekili olan 27 kişi yeniden girerken, 23 de yeni isim seçildi.

A+A-

MECLİS’İN KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISI YİNE 4’TE KALDI. KADIN MİLLETVEKİLLERİNİN 3’Ü CTP-BG’Lİ, 1’İ UBP’Lİ... DP-UG VE TDP’NİN HİÇ KADIN MİLLETVEKİLİ YOK

EN GENÇ MİLLETVEKİLİ 1981 DOĞUMLU TDP GİRNE MİLLETVEKİLİ ZEKİ ÇELER; EN YAŞLI MİLLETVEKİLİ 1944 DOĞUMLU SERDAROĞLU

50 MİLLETVEKİLİNDEN 16’SI DOKTOR... DOKTOR VEKİLLERİN 6’SI CTP-BG’DEN, 6’SI DP-UG’DEN, 3’Ü UBP’DEN, 1’İ TDP’DEN SEÇİLDİ

SEÇİMDEN 2. PARTİ ÇIKAN UBP’NİN GENEL BAŞKANI İRSEN KÜÇÜK; MECLİS BAŞKANI HASAN BOZER VE MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI MUSTAFA YEKTAOĞLU SEÇİLEMEYENLER ARASINDA...

KKTC’de dün yapılan Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’yle Cumhuriyet Meclisi’nin yüzde 46’sı yeni isimlerden oluştu. Meclis’e halen milletvekili olan 27 kişi yeniden girerken, 23 de yeni isim seçildi.

Geçen dönem 17 olan doktor milletvekili sayısı 1 kişi azalarak 16’ya düşerken, kadınların sayısı 4 ile aynı kaldı.

Yeni milletvekilleri arasında en genci, 1981 doğumlu, 32 yaşındaki TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler... En yaşlı milletvekili ise 1944 doğumlu DP-UG Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu. Yine 1944’te doğan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise ay farkıyla Serdaroğlu’ndan küçük. Meclis’in yeni isimleriyle yaş ortalamasının da geçen döneme oranla düştüğü; geçen seçimlere oranla daha çok sayıda genç adayın milletvekilliği kazandığı görülüyor.

KKTC’de faaliyet gösteren siyasi partilerden 5’inin aday gösterdiği 28 Temmuz Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nden çıkan sonuçlara göre, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilme hakkını, halen Meclis’te bulunan CTP-BG, DP-UG, UBP ve TDP kazandı.

CTP-BG yüzde 38.38 oy oranıyla 21;  DP-UG yüzde 23.16 oy oranıyla 12; UBP yüzde 27.33 oy oranıyla 14 ve TDP de yüzde 7.41 oy oranıyla 3 milletvekili kazandı.

Seçim yarışında yer alan BKP ise yüzde 5’lik ülke barajını aşamayarak Meclis dışında kaldı. BKP yüzde 3.15 oy aldı. Bu seçimde de 7 bağımsız adaydan hiçbiri Meclis’e girecek oy oranına ulaşamadı.

Lefkoşa’da 11 eski 5 yeni; Gazimağusa’da 7 eski 6 yeni; Girne’de 5 eski 5 yeni, Güzelyurt 2 eski 4 yeni, İskele’de ise 2 eski 3 yeni isim milletvekilliği seçimini kazandı.

Seçimde aday olup kaybedenler arasında en çok dikkati çekenler, UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, Meclis Başkanı ve UBP Girne Milletvekili adayı Hasan Bozer ile Meclis Başkan Yardımcısı, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili adayı Mustafa Yektaoğlu oldu.

UBP’den ayrılarak DP-UG’ye geçen 8 milletvekilinden 4’ü, Ahmet Kaşif, Zorlu Töre, Ergün Serdaroğlu ve Hasan Taçoy yeniden seçilirken, 3’ü Afet Özcafer, İlkay Kamil ve Türkay Tokel seçilemedi. 8’ler arasında yer alan Ejder Aslanbaba ise aday gösterilmemişti.

Nisan 2009’daki seçimde milletvekili seçilen ancak dün seçim kaybeden milletvekilleri son mensup oldukları partilere göre şunlar:

UBP: İrsen Küçük, Şerife Ünverdi, Ali Çetin Amcaoğlu, Hasan Bozer, Necdet Numan, Ahmet Çaluda, Mutlu Atasayan, Ali Rıza Usluer, Mustafa Gökmen, Turgay Avcı, Ertuğrul Hasipoğlu, Mehmet Tancer

DP-UG: Afet Özcafer, İlkay Kamil

CTP-BG: Mustafa Yektaoğlu, Sonay Adem, Fatma Ekenoğlu

TDP: Mustafa Emiroğluları.

SADECE 4 KADIN

Cumhuriyet Meclisi’ndeki kadın milletvekili sayısı değişmedi. Geçen dönem de milletvekili olan Başbakan Sibel Siber yanında Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe Kürşat CTP-BG’den meclise girme hakkı kazanırken, UBP’den de yine genç bir isim İzlem Gürçağ kadın milletvekili olarak 5 yıl boyunca Meclis’te yer alacak.

Ahmet Gülle ile Hüseyin Avkıran Alanlı, daha önceki dönemlerde milletvekilliği yapan ancak geçen dönem Meclis’te yer almayan isimler olarak seçim kazandı.

16 DOKTOR

Cumhuriyet Meclisi’nde bu dönemde 16 doktor milletvekili görev yapacak. 50 milletvekilinden 16’sı yani yüzde 32’sinin mesleği tıp doktorluğu... Doktor vekillerden 6’sı CTP-BG’den, 6’sı DP-UG’den, 3’Ü UBP’den, 1’i TDP’den seçildi.

Doktor milletvekilleri şunlar:

CTP-BG: Sibel Siber, Ahmet Gülle, Abbas Sınay, Salih İzbul, Arif Albayrak, Hüseyin Erçal.

UBP: Faiz Sucuoğlu, Erdal Özcenk, Ali Pilli.

DP-UG: Mustafa Arabacıoğlu, Özdemir Berova, Esat Ergün Serdaroğlu, Ahmet Kaşif, Hakan Dinçyürek, Hamit Bakırcı.

TDP: Mehmet Çakıcı.

YENİ İSİMLER

Dünkü seçimle Meclis’e yeni 23 isim girdi. Yeni milletvekilleri şunlar:

Lefkoşa: Ahmet Gülle, Tufan Erhürman, Doğuş Derya, Birikim Özgür (CTP-BG); Faiz Sucuoğlu (UBP)

Gazimağusa: Asım Akansoy, Erkut Şahali (CTP-BG); Erdal Özcenk, Dursun Oğuz (UBP), Fikri Ataoğlu, Hakan Dinçyürek (DP-UG)

Girne: Fazilet Özdenefe (CTP-BG), Kutlu Evren, İzlem Gürçağ (UBP), Özemir Berova (DP-UG), Zeki Çeler (TDP)

Güzelyurt: Armağan Candan, Hüseyin Erçal (CTP-BG), Ali Pilli, Menteş Gündüz (UBP)

İskele: Biray Hamzaoğulları (CTĞ-BG), Hüseyin Avkıran Alanlı, Hamir Bakırcı (DP-UG).

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.