1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. MECLİSTE AK PARTİ'DEN "ÇÖZÜM SÜRECİ" HAMLESİ
MECLİSTE AK PARTİ'DEN "ÇÖZÜM SÜRECİ" HAMLESİ

MECLİSTE AK PARTİ'DEN "ÇÖZÜM SÜRECİ" HAMLESİ

AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için Meclis'in çalışma takvimine ilişkin önerisini, TBMM Genel Kurulu'na grup önerisi olarak getirdi.

A+A-

AK Parti'nin, çözüm sürecine ilişkin Meclis araştırma önergesinin, CHP ve BDP'nin verdiği önergelerle birleştirilmesine dair grup önerisine, CHP ve MHP karşı çıktı.

AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için Meclis'in çalışma takvimine ilişkin önerisini, TBMM Genel Kurulu'na grup önerisi olarak getirdi.

AK Parti, partinin Grup Başkanvekilleri ile 187 milletvekilinin ''terör sorununun araştırılarak alınması gereken önlemleri belirlenmesi''; CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve 44 milletvekilinin ''Kanlı çatışmalı ortamlara neden olan olay ve olguların araştırması, toplumsal barışı dinamikleyen, ülke kaynaklarını heba eden, yurttaşların yaşamına mal olan bu sürecin son bulması için çözüm yollarının bulunması'' ve BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in ''Kürt sorununun araştırılmasına'' ilişkin verdiği araştırma önergelerinin, birleştirilerek, Genel Kurul'da bugün görüşülmesini önerdi.

AK Parti'nin bu grup önerisine hem MHP hem de CHP karşı çıktı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin bu araştırma önergesinin ''külliyen yalan'' olduğunu, bir araştırmanın söz konusu olmadığını savundu. Vural, Oslo ve İmralı'daki mutabakatların, Meclis'e kabul ettirilmek istendiğini, önergenin çarptırılarak verildiğini öne sürerek, ''Siz süreci başlattınız, önlemleri aldınız. Meclis'i, milletvekillerini niye kandırıyorsunuz? Önergedeki bu ifade, önergenin amacını açıklamaktan, ortaya koymaktan uzaktır. Bir aldatma, kandırmadır. Bu önerinin değiştirilmesi gerekir'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM çatısı altında görülmemiş bir hileyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Şandır, önergeleri birleştirmeye ya komisyon başkanı ya da Meclis Başkanı'nın yetkili olduğunu, önergeyi verenlerin rızasının alınması gerektiğini kaydederek, ''Birbirinden amacı, kapsamı farklı üç önergeyi, grup başkanvekili hangi hakla birleştiriyor?'' diye sordu. Şandır, Başkanlık Divanı'nın buna fırsat vermemesi gerektiğini ifade etti.

''İstemiyorum, önergeme imza atma''

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de daha önce verdikleri önerge ile AK Parti'nin önergesinin, birbiriyle alakasız konular olduğunu ileri sürdü.

CHP'nin, ''Bu sorun nasıl çözülür'', AK Parti'nin ise ''Bu sürece nasıl destek veririz?'' dediğini ifade eden İnce, onayları alınmadan, bu iki önergenin nasıl birleştirildiğini sordu.

AK Parti'nin önergesinin anayasaya aykırı, CHP'nin ise aykırı olmadığını savunan İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu önergeyi verdiğimizde henüz İmralı'dan giden mektuplar yoktu. Milliyet gazetesinin tutanakları, AKP'nin Akil İnsanları yoktu, henüz AKP kuyuya düşmemişti. Bu süreci desteklemek için Meclis'i payanda yapmak istiyor. Bu oyuna gelmemek için CHP milletvekilleri, önergedeki imzalarını geri çekiyorlar. Fakat Meclis tarihinde bir ilk oluyor, AKP milletvekilleri gidiyor CHP önergesine imza atıyor. Bu ahlak, etik dışı olay, İçtüzüğe, anayasaya, ahlaka, etiğe, her şeye aykırı. Bu doğru bir şey değil. Bu şekilde, bu görüşme yapılamaz. 10 milletvekilimiz imzasını çekti. Emir kulları gitmiş önergeye imza atıyor. İstemiyorum, önergeme imza atma, seninle beraber olmak, seninle anılmak istemiyorum. Bizim önergemizi çekin. Bu önerge düştü.''

''Önerimiz anayasa ve içtüzüğe uygun''

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Genel Kurul'da, ruh hallerine göre görüşmeler yapmadıklarını dile getirdi.

İçtüzük ve anayasanın ilgili maddesinin son derece açık olduğunu vurgulayan Ünal, İçtüzük, teamüllere aykırı bir durumun bulunmadığını, anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddelerine uygun verildiğini belirtti.
Ünal, benzer araştırma önergelerinin, bu yöndeki tekliflerin birleştirilmesi yönünde tekliflerinin, en doğal hakları olduğunu vurguladı. 

Tanrıkulu'nun imzasıyla verilen araştırma önergesinin, gerekçesi itibariyle son derece açık olduğunu ifade eden Ünal, İçtüzük'te milletvekillerinin, uygun gördükleri önergelere imza vermesini engelleyen düzenleme bulunmadığını vurguladı. 

Ünal, 21 AK Parti'li milletvekilinin CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından verilen Meclis araştırma önergesine imza koymasına ilişkin, '''Arkadaşlarımız da bu düzenlemeye imzalarını koymuşlardır. Grup önerisi olarak bunların birleştirilmesini talep ettik. Danışma Kurulu toplansaydı, Meclis Başkanı başkanlığında görüşülür, ortak sonuca varılırdı. Toplanmadığı için grup önerisini, Genel Kurul'a getirdik. Grup önerimiz, anayasa ve İçtüzüğe uygundur'' diye konuştu.

MHP'li Oktay Vural'ın, ''Yalanla siyaset yapılmaz'' demesi üzerine Ünal, ''Bağırarak da siyaset yapılmaz'' karşılığını verdi.

Tartışmaların uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

Toplantının ardından da Genel Kurul'da tartışmalar sürüyor.

 

Kaynak: AA

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.