1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS'TE ANAYASA MESAİSİ...
MECLİS'TE ANAYASA MESAİSİ...

MECLİS'TE ANAYASA MESAİSİ...

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarım saatlik aradan sonra yeniden toplanarak, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni madde madde görüşmeyi sürdürüyor.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarım saatlik aradan sonra yeniden toplanarak, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni madde madde görüşmeyi sürdürüyor.

Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, verilen arada partilerin uzlaşısıyla hazırlanan öneriyi sundu.

Böylece önerinin eski 11, yeni 10. maddesiyle değiştirilmesi öngörülen Anayasa’nın 81. maddesinde yapılacak düzenlemeler, partilerin ortak önerisiyle yeniden düzenledi.

MECLİS ÇALIŞMALARI…

Buna göre, “Cumhuriyet Meclisi haftada iki kez toplanır” ifadesi çıkarıldı ve sadece “Cumhuriyet Meclisi toplantıları Meclis’in kendi binasında yapılır” ifadesi kaldı.

Meclis’in çalışmalarına bir yasama yılında en fazla 15 gün ara verebileceği yönünde 4. fıkradaki düzenleme de çıkarıldı ve eski düzenleme bırakılmış oldu.

Değişiklik önerisi 44 kabul oyuyla ve oybirliğiyle kabul edildi. 

Öneride, Anayasa’nın 84. maddesinde yer alan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığıyla ilgili değişiklikleri düzenleyen eski 12, yeni 11. madde, 44 oy ve oy birliğiyle kabul edildi.

AİHM İÇTİHATLARI YERİNE… 

“Uluslararası Anlaşmaları Uygun Bulma” başlıklı Anayasa’nın 90’ıncı maddesindeki düzenlemeleri değiştiren eski 13, yeni 12. maddeye partilerin ortak önerisini Komite Başkanı Akansoy sundu. Buna göre “AİHM içtihatları” ifadesi yerine “insan haklarını daha iyi koruyan hükümler dikkate alınır” ana fikriyle düzenleme yapıldı.

SANER AÇIKLIK İSTEDİ

Bu sırada söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, düzenlemeye rağmen AİHM’in esas alınacağı anlamı çıkabileceği yönünde kaygısı bulunduğunu; buna açıklık getirilerek tutanaklara geçmesini istediklerini söyledi.

ERHÜRMAN “HÜKÜM”LE NEYİN KASTEDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman da, “yasalarda ve uluslararası anlaşmalarda yer alan hüküm” ifadesinin hiçbir şekilde mahkeme hükmü anlamına gelmediğini belirtti. Erhürman, mahkemeye giden bir meselede, yasa aynı konuda başka bir hüküm öngörür ve mahkeme başka hüküm öngörüyorsa, mahkemenin insan haklarını koruyan hüküm hangisiyse ona uyacağını anlattı. 

Erhürman, maddedeki “hüküm” ifadesinin yasalarda ve uluslararası anlaşmalardaki maddeler anlamına geldiğini; mahkeme hükmü anlamına gelmediğini ifade etti.

Konuşmaların ardından bu madde de 44 kabul oyu ve oy birliğiyle onaylandı.

OMBUDSMAN…

“Kesin hesaplar” konusundaki düzenlemeyi içeren önerideki eski 14, yeni 13. madde 45 kabul ve oybirliğiyle kabul edildi.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) konusundaki yeni 14. madde konusunda partilerin mutabakatıyla ilgili önerileri Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy okudu. Buna göre, öneride yer alan Ombudsman’ın Yüksek Adliye Kurulu’nun önereceği isimler arasından Cumhuriyet Meclisi tarafından seçileceği şeklindeki düzenlemeden Yüksek Adliye Kurulu çıkarıldı ve böylece Ombudsman’ın direkt Cumhuriyet Meclisi tarafından seçileceği düzenlendi. 

İlgili madde 46 kabul ve oy birliğiyle geçti.

TOPLANTIYA KATILMAYAN MİLLETVEKİLLERİ

Bu arada, her seferinde oylamaların sonuçlarının açıklanmasının ardından UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, oturumu yöneten Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’den oylamaya katılmayan milletvekillerinin isimlerini açıklamasını istedi. Üstel de isimleri açıkladı. 

Meclis Başkanı Sibel Siber’in başkanlık koltuğunu devraldığı sırada da bu talep yapıldı. Meclis’e gelmeyen milletvekilleri arasında yer alan UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu’nun yurt dışında görevli olduğu belirtilirken, Hüseyin Avkıran Alanlı’nın neden toplantıya katılmadığı konusunda DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın “İskele’de görevli” dediği işitildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.