1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİSTE GÜZELYURT VE İSKELE'DEKİ SORUNLAR VE...
MECLİSTE GÜZELYURT VE İSKELE'DEKİ SORUNLAR VE...

MECLİSTE GÜZELYURT VE İSKELE'DEKİ SORUNLAR VE...

MECLİS TOPLANDI...GÜZELYURT VE İSKELE'DEKİ SORUNLAR İLE CYPFRUVEX KONULARI TARTIŞILDI

A+A-

ÇAĞLAR: “İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÜZELYURT’A; TARIM BAKANLIĞI İSKELE’YE TAŞINARAK BU BÖLGELERE VERİLEN ÖNEM GÖSTERİLSİN”

OĞUZ: “TARIM VE MALİYE BAKANLIKLARI DEVREYE GİRİP BANKAYA TEMİNAT VEREREK CYPFRUVEX’İN ÜRETİCİLERİ ÖDEMESİNİ SAĞLASIN”

SENNAROĞLU: “CYPFRUVEX’İN ÖDEME SORUNUNU KISA SÜREDE ÇÖZECEĞİZ”

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, Güzelyurt ve İskele’nin özellikli bölge ilan edilmesini; İçişleri Bakanlığı’nın Güzelyurt’a; Tarım Bakanlığı’nın da İskele’ye taşınmasını istedi.

“GÜZELYURT VE LEFKE ÇIKMAZ SOKAK GİBİ”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk gündem dışı konuşmayı “Güzelyurt’un sorunları” konusunda yapan CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, Güzelyurt ve Lefke’nin çıkmaz sokak ve neredeyse Kapalı Maraş haline geldiğini söyledi. Çağlar, ülke nüfusu artarken Güzelyurt’un nüfusunun son on yılda 32 binden 25 bine düştüğünü belirtti.

Var olan kaynakların tüketildiğini ve insanların Güzelyurt’tan umutsuz kaldığı bir döneme gidildiğini kaydeden Mehmet Çağlar, 2004 yılında bölgedeki sivil toplum örgütlerince Güzelyurt Kalkınma Planı’nın hazırlandığını hatırlattı.

Mehmet Çağlar, planda öngörülenler hakkında bilgiler vererek, güven duygusu olmadığı için gençleri ve girişimcileri bölgede tutmanın mümkün olmadığını anlattı.

“ÖZELLİKLİ BÖLGE İLAN EDİLSİN”

Güzelyurt yanında İskele’nin de özellikli bölge ilan edilmesi, vergi düzenlemesi, yatırımların teşviki, düşük faizli borç verilmesi gibi adımların çok ivedi olduğunu belirten Mehmet Çağlar, bu adımlar atılmazsa Güzelyurt’un daha da insansızlaşacağını söyledi.

“2 BAKANLIK TAŞINSIN”

Tarım Bakanlığı’nın İskele’ye, Güzelyurt’a da İçişleri Bakanlığı’nın taşınmasını öneren Çağlar, bölgenin teşviklerle yaşatılmasını istedi.

Çağlar, “Güzelyurt sadece hasta değil, yoğun bakımda. Önlem alınmazsa o bölgeyi tamamen kaybedeceğiz” diye konuştu.

Mehmet Çağlar, Kıbrıs’ın çözüm ve barışa gitmesi için Güzelyurt’un geçmişte olduğu gibi yine üzerine düşeni yapacağını, ama bir bölgenin dışlanarak, aforoz edilerek yol alınamayacağını söyledi.

DURSUN OĞUZ TARIMDAKİ SORUNLARI ANLATTI

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz “tarım” konulu gündem dışı konuşmasında, Kıbrıs sorunundaki belirsizliklerin bazı bölgelerde sorunlar yarattığını belirtti.

Narenciye üreticilerinin Cypfruvex’ten alacaklarını henüz alamadığını hatırlatan Oğuz, kurumun 30 Eylül itibarıyla üreticilere 8 milyon 482 bin lira borcu bulunduğunu söyledi.

Cypfruvex’in toplamda 18 milyon TL civarında borcu, 5 milyon 500 bin TL de alacağı bulunduğunu bildiren Oğuz, depodaki mal değerinin 9.6 milyon TL, ihraç teşvik priminin ise 4 milyon 797 bin TL olduğunu anlattı. Oğuz, Cypfruvex’in artıda olduğunu ifade etti.

Oğuz, kurumun ödeme yapamamasının nedeninin üzüm yemek değil, bağcı dövmekten kaynaklandığını savunarak, istenirse Avrupa’ya ürün satılabileceğini söyledi.

Tarım ve Maliye bakanlıklarının devreye girerek ilgili bankaya teminat vererek en azından üreticilerin ödenmesini sağlamalarını isteyen Dursun Oğuz, kurumun bu dönemde ihraç teşvik primi dışında devletten bir kuruş para almadığını kaydetti.

Dursun Oğuz, toplumsal olarak kurumlara sahip çıkılmasını isteyerek, devlet kadroları dolduğuna göre en büyük istihdamın tarım ve turizmde olabileceğini; eğer güven verilemezse halkın üretimden tamamen kopacağını ifade etti.

“Güzelyurtlular mesaj atıyor, niye kuraklıklar ödendi biz ödenmiyoruz diyor” diyen Oğuz, bakanlığın bu konuya çare bulmasını istedi.

SENNAROĞLU: “CYPFRUVEX’TE KISA SÜREDE NETİCE ALACAĞIZ”

Yanıt için kürsüye gelen Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Cyfruvex’in yönetiminin değişmediğini, UBP döneminde atanan yönetimin devam ettiğini belirterek, “Ödemek istediler de ellerini tutan mı var?” diye sordu.

Cypfruvex’ten satılan ürünün teşvik priminin Maliye Bakanlığı’nca ödendiğini; satılmadan ihracat teşvik primi verilemeyeceğini kaydeden Sennaroğlu, üreticilere ödeme sorununun çözülmesi için yoğun çalıştıklarını, kısa sürede netice alacaklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.