1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS'TE MADEN TARTIŞMASI
MECLİS'TE MADEN TARTIŞMASI

MECLİS'TE MADEN TARTIŞMASI

Meclis'te Maden Tartışması

A+A-

“ÇEVRE BAKANLIĞI LEFKE’DE MADENE ASLA İZİN VERMEMELİ”

Erhürman, Lefke’de araştırma izni verildiğini, şirketin de burada bulduğu bakır ve altın için işletme ruhsatı istediğini, ardından bölgede toplantı yapıldığını, kendisinin de bu toplantıya katıldığını kaydetti.

Burada büyük bir tartışmanın yaşandığını ve neredeyse kavgaya dönüştüğünü ifade eden Erhürman, şirketin burada hazırlık aşaması için 3-4 aylık sürede işletme ruhsatı istediğini ifade ederek, Çevre Bakanlığı’na bundan dolayı şirkete ruhsat vermemesi çağrısında bulundu.

Erhürman, bu gelişmeleri “ciddiyetsizlik” olarak niteleyerek, iznin asla verilmemesini istedi.

Bugün Meclis’te çevre ile ilgili okunan mutabakat zaptına da değinen Erhürman, bunun Meclis onayına gelmemesini eleştirdi, şahsi görüşünün ters olmadığını, itirazı olmadığını, yerinde bir anlaşma olduğunu, ancak Meclis’e gelmesinin gerektiğini kaydetti, Meclis’in görmezden gelinmemesini istedi.

DİNÇYÜREK: “HALKA RAĞMEN İZİN VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, imzalanan uluslararası anlaşmaya destek veren herkese teşekkür ederek, zaptın bilgiye sunuşun hukukçulardan alınan görüşler çerçevesinde yapıldığını, çevreye büyük katkı sağlayacağına inandıklarından bu imzayı attıklarını kaydetti.

Dinçyürek, gerekirse bunun yeniden değerlendirilebileceğini belirtti.

Bakan Dinçyürek, Lefke’deki maden ocağı konusunda “Herkes gönlünü rahat tutsun” diyerek, İyi İdare Yasası’nın ülke için önemine işaret etti ve bu yasa kapsamında halk bilgilendirilmeden bir kararın alınmayacağını söyledi.

Dinçyürek, orada araştırma yapan şirketin bir sonuca vardığını, maden açmaya değecek ekonomik değerde madenler bulduğunu ve maden işletme izni istediğini anlatarak, bunun yasa kapsamında halka sorulacağını belirtti.

Gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını, endişeleri dinlediklerini, şikayetlerini aldıklarını, hukuk yönünden çalışmalar yaptıklarını, bu çerçevede toplantı ilan ettiklerini belirten Dinçyürek, bu toplantıda halka gerekli açıklamaların yapılması için talepte bulunduklarını, ancak toplantıdan önce şirketin süre istediğini, 3-4 aydan bahsettiğini anlattı.

Dinçyürek, bunun yanlış olduğunu şirkete söylediklerini, izin istendiğini ancak açıklama yapılamayacağının endişe yaratabileceğini ifade ederek, bu çerçevede toplantının yerinde verilen bilgi ile daha sonraya ertelendiğini kaydetti.

Lefke’de kimseye maden ocağı izni verileceğiyle ilgili bir karar veya söylemlerinin olmadığını, bu konuda halka sormadan bir karar üretmeyeceklerini vurgulayan Dinçyürek, Lefke’de CMC dururken, ayakları yere basmayan bir proje üretmeden ikinci bir adım atılmasının doğru olmadığını vurguladı.

Dinçyürek, halka rağmen siyaset yapmayacaklarını belirterek, “oldu bitti” imajı yaratmanın yanlış olduğunu, bu konuda halkın yüzde 90’ından fazlasının karşı olmasına rağmen iş yapılmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

“YARIN BAKANLIĞA DAVET EDECEĞİM”

Dinçyürek, yarın Lefke bölgesindeki sivil toplum örgütlerini bakanlığa davet edip doğru bilgiye dayalı görüşmeler yapacaklarını anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.