1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİSTE ONAYLANAN YASA TASARILARI
MECLİSTE ONAYLANAN YASA TASARILARI

MECLİSTE ONAYLANAN YASA TASARILARI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.20’de Sibel Siber başkanlığında yasama gündemiyle toplandı.

A+A-

ÜST KADEME YÖNETİCİLİĞİ YAPAN KAMU GÖREVLİLERİNİN ATANMASI HAKKINDA DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI”NIN İVEDİLİĞİ KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.20’de Sibel Siber başkanlığında yasama gündemiyle toplandı.

İlk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemine yer verildi. Bu bölümde “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişiklik Yasa Tasarısı”na ilgili komitede ivedilik istenen tezkere ele alınarak, oybirliğiyle onaylandı. Teşvik Yasası’na alınmak istenilen ivedilikle ilgili görüşmenin ise Perşembe güne ertelenmesine karar verildi. “Eczacılık ve Zehirler Değişiklik Yasa Tasarısı”nın ivedililikle görüşülmesine ilişkin tezkere de oyçokluğuyla kabul edildi.

DİNÇYÜREK

Üst kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişişlik Yasa Tasarısı  konusunda ilk sözü alan DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, yasanın meclise gelmesini olumlu karşıladığını ancak eksiklikler olduğunu belirtti.

Kamuya istihdam edilen engellilerin, hizmet sınıfları içinde terfiye müracaat haklarının bulunmadığını, ileriye gitme şansları olmadığını kaydeden Dinçyürek, engellilere fırsat eşitliği tanıyacak düzenlemenin meclise getirileceğini belirtti.

ÖZGÜRGÜN

UBP Geneş Başkanı Hüseyin Özgürgün, engellilerin eşit bir yarış sonucu ile göreve alınmadıklarını ve yükselmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Özgürgün, genel bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Genel olarak yükselmeyi düzenleyip, üst kademe yöneticiliğine atamayı sağlamanın daha doğru olacağını belirten Özgürgün, bu düzenlemeyi kişiye özgü olarak algıladıklarını kaydetti.

“Üst kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Değişişlik Yasa Tasarısı”nın ilgili komitede ivedililikle görüşülmesine ilişkin tezkere, oyçokluğuyla kabul edildi. Daha sonra “Teşvik Yasa Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereye geçildi.

YORGANCIOĞLU

Bu bölümde söz alan Başbakan ÖzkanYorgancıoğlu, ülkede yatırımların önünü açma adına çaba harcanması gerektiğinin söylendiğini, ancak çıkarılmak istenen teşvik yasaların sorgulandığını belirtti. 

Yorgancıoğlu, “Yatırımcılar devletten uzun süreli kiralamayla ilgili sözleşme imzalanıp bina inşa edilirse, bunu ipotek gösterip borç alabilirler. Ama yerel bankalarda mesela Vakıflar Bankası’nda inşa edilen yapı ipotek gösterilemez bu anomali yaratıyor. Yasa ile bunun giderilmesinin öngörülüyor” dedi.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ise iktidar milletvekillerinin kürsüden sinirli şekilde konuşmalarını eleştirerek, muhalefetin izahat isteyebileceğini  bunun hakları olduğunu söyledi.

Özgürgün, iktidar partisi milletvekillerini daha  sakin olmaya davet etti. 

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, devlet malının ipotek olarak gösterilebileceğini ancak şahsa bu imkanın sağlanmayacağını belirtti. Oyunun ret olacağını belirten Çakıcı, devlet arazilerinin bu kadar kolay verilmesini doğru bulmadığını ifade etti.

Tezkerenin, Perşembe gün görüşülmesine oybirliğiyle karar verildi.

Daha sonra “Eczacılık ve Zehirler Değişiklik Yasa Tasarısı”nın ivedililikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, yasada geçen “degree” ifadesini anlayamadığını belirtti. Çakıcı, kast edilenin ne olduğunu anlamadığını, suiistimale açık bir konu olduğunu söyledi.

Çakıcı, bu konu açıklığa kavuşmadan olumlu oy verilmeyeceğini belirtti

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle bu tasarıda değiştirilmeye çalışılanın, KKTC’deki üniversitelerin  eczacılık fakültesinden mezun olanların eczacılık yapmasına olanak tanımak olduğunu söyledi.

Gülle, amacın yasaya KKTC’deki fakültelerden mezun olan eczacıların da eklenmesi olduğunu ifade etti. Gülle, KKTC’den mezun olanların eklenmemesi halinde, ülkedeki üniversitelerden mezun olanların eczacılık yapamayacağını söyledi.

Gülle, degree kelimesinin yasada şu anda bulunduğunu, bu kelimece bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını ifade etti.

Tezkere, oyçokluğuyla kabul edildi.

“SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI” ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Süt Endüstrisi Kurumu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nı oy çokluğuyla onayladı.

Meclis'te ivedilik tezkerelerinin görüşülmesinin ardından “Süt Endüstrisi Kurumu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” ele alındı.

İlk olarak yasa tasarısıyla ilgili konuşmalar yapıldı; ardından tasarı madde madde görüşülerek oy çokluğuyla onaylandı. Süt Endüstrisi Kurumu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'na 26 kabul, 2 ret oyu verildi.

Oylamanın ardından toplantısını tamamlayan Cumhuriyet Meclisi’nin bir sonraki oturumu, 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinin başlayacağı yarın yapılacak.

OĞUZ: “SÜT TOPLAMA MERKEZLERİ HAYATA GEÇMELİ”

Süt Endüstrisi Kurumu 2013 bütçesiyle ilgili tasarı hakkında ilgili ilk sözü, UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz aldı. Oğuz, Süt Toplama Merkezleri’nin faaliyet geçmediğini, bu konuyla ilgili bakanlığın belediye ile protokol imzalaması gerektiğini kaydetti.

Bu merkezlerin üreticiler için çok önemli olduğunu söyleyen Oğuz, bütçeye olumlu oy vereceklerini belirtti.

ANGOLEMLİ: “2014’E GİRERKEN 2013 BÜTÇESİ GETİRİLMESİ RET OYU İÇİN YETERLİ”

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, 2014 yılına girilirken, 2013 bütçesinin Meclis gündemine getirilmesini eleştirdi. Bu gibi olayların tekrarlanmaması için çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Angolemli, bunun bile tasarıya ret oyu vermeye yeterli olduğunu belirtti.

Angolemli, hükümetlerin yasa ve mevzuatlara uyması gerektiğini ifade etti. Hayvancının büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Angolemli, üreticilerin kasaplara kilo hesabını kabul ettiremediğini kaydetti.

Angolemli, TDP’nin yasaya ret oyu vereceğini ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU: “BELEDİYELER İÇİN YASA TASARISI SUNACAĞIZ”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, kurum bütçelerinin nisan mayıs ayına kadar uzayabildiğini, bu bütçenin de UBP döneminde hazırlandığını ve oylarının olumlu olacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, CTP kurultayının da tamamlandığını, dolayısıyla hükümetin sorunlara çare üretmeye geçeceğini umduğunu belirtti.

Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan sorunlara değinen Çavuşoğlu, belediyelerde bu tarz olayların bir daha yaşanmaması için bir yasa tasarısı sunacaklarını belirtti.

SENNAROĞLU: “GÖREV BİZE DÜŞTÜ... SÜT PARALARI ZAMANINDA ÖDENİYOR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, bütçenin zamanında yasalaşması gerektiğini, UBP zamanında yapması gerekeni yapmadığı için görevin kendilerine düştüğünü belirtti.

Sennaroğlu, kurumların bütçelerine değinerek, Süt Kurumu’nun 2014 bütçesi, Süt Endüstrisi ve Toprak Ürünleri Kurumu bütçesinin yasa tasarılarının kısa sürede Meclis’e geleceğini ifade etti.

Süt Endüstrisi Kurumu’nun göreviyle ilgili bilgi veren Sennaroğlu, göreve geldikten sonra sütünü verip parasını alamayan üreticilere yönelik süt paralarının zamanında ödenmesine başlandığını kaydetti.

ANGOLEMLİ: “OKKA-KİLO RAHATSIZLIĞI SÜRÜYOR”

Yeniden söz alan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, hayvancının okka-kilo konusunda, rahatsızlığını yıllardır devam ettiğini ifade etti.

Gelişmiş ülkelerin süt üreticisini koruduğunu, sübvanse ettiğini söyleyen Angolemli, basında sübvansenin azaltılacağına ilişkin haberler çıktığını, buna inanmak istemediğini belirtti.

Angolemli, sütün temel gıda maddesi olduğunu ifade etti.

Angolemli, Süt Endüstrisi Kurumu’nun firmalardan alacağı bulunduğunu belirterek, bunların temin edilmesi gerektiğini, bu yapılmazsa, kurumun zora gireceğini kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.