1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS'TE ÜRETİCİLERİN SORUNLARI KONUŞULDU
MECLİS'TE ÜRETİCİLERİN SORUNLARI KONUŞULDU

MECLİS'TE ÜRETİCİLERİN SORUNLARI KONUŞULDU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu 2014 Mali Yıl Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

A+A-

ÜRETİCİLERİN SORUNLARI KONUŞULDU

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu 2014 Mali Yıl Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür’ün raporu okumasının ardından, UBP Milletvekili Ersin Tatar, 2015 genel bütçesinin görüşülmeye hazırlandığı bu günlerde TÜK’ün 2014 bütçesinin görüşülecek olmasını eleştirdi.

Merkezi bütçeden kuruma aktarılacak katkının azaltıldığını söyleyen Tatar, kuruma katkının giderek azaltılması halinde hükümet programının ne olduğunun açıklanmasını istedi.

Toprak Ürünü Kurumu’nun çok önemli bir kurum olduğunu kaydeden Tatar, amacı kar etmek olmayan kurumun en azından çalışanların maaşını ödeyebilmesi gerektiğini söyledi. Tatar, halen 2014 yılı bütçesinin görüşülmesinden dolayı tasarıya hayır diyeceklerini kaydetti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz ise, bu yıl yapılan ihalelerle gündeme gelen kurumun, en önemli özelliğinin üreticiye en iyi ücreti sunmak olduğunu ancak bunu yaparken de kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak gerektiğini belirtti.

Kurumun borçları hakkında bilgi verilmesi isteyen Oğuz, uygulamalarının sektörü etkilediği kurumu iyi dengelemek gerektiğini söyledi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre, üreticiyi koruyup, kollamak için kurumun yapısının çok iyi kollanması gerektiğini kaydetti.

Üreticilerin zamanında ödenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Töre, ülkede üreticiye gerekli önemin verildiğini söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Aspir üretimine de değinen Töre, konuyla ilgili de net bir çalışmanın olmadığını ileri sürdü.

Töre, üretimde yapılan yatırımda kurumların çaresiz kaldığını ileri sürerek, tarımda özel sigortacılığın kullanılması gerektiğini belirtti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de,  o senenin bir bütçesinin yıl sonu yapılmasının doğru olmadığını dile getirerek, bütçenin her türlü ihtimalin göz önünde bulundurularak, yapılmasını gerektiğini kaydetti.

Kurumun amacının hizmet etmek olduğunu dile getiren Angolemli, nakit parasının olmamasından dolayı çiftçinin ekinleri ekecek durumu bile olmayabileceğini belirtti.

İthalatta da kısıtlamaya gidilmesi gerektiğini dile getiren Angolemli, üreticiyi destekleyerek kurumların daha iyi yere gelmesi gerektiğini söyledi.

Anayolların yakınında en verimli tarlalara ev yapılması için izin verilmesini de eleştiren Angolemli, ekilecek arazilerin içine fabrika ve evler yapıldığını ve her yerin betonlaştığını ileri sürerek, hükümeti eleştirdi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, 2014 yılına ait bütçenin bugün görüşülmesinin komik olduğunu söyleyerek, bütçelerin yılın başında meclise götürülmesi için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Sennaroğlu, tarımda sıkıntının çok olduğunu, üreticinin nakit sıkıntısının hat safhada bulunduğunu dile getirdi. Daha önceki yıllarda kuraklık alanların saptanarak, tazminatın yıl sonunda ödendiğine işaret eden Sennaroğlu, ilk kez kendi döneminde avans sistemini getirerek, üreticiye nakit verilmesinin sağlandığını belirtti.

Yaklaşık 30 milyon TL’nin üreticiye nakit para olarak ödendiğini, geriye kalan paranın ise bu ay içerisinde ödeneceğini kaydeden Sennaroğlu, bu konuda sıkıntı olmadığını söyledi. Sennaroğlu, üreticinin ayrıca  para ödemeden de tohum alabileceğini sözlerine ekledi.

Genel Tarım Sigortası Fonu’nda da çalışmaların devam ettiğini ve özel sigortacılığın da yapılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getiren Sennaroğlu, bu çalışmaların bir iki günde olamayacağının da bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Kendisinin görev süresi boyunca ihalesiz hiçbir alım yapılmadığını söyleyen Sennaroğlu, sadece ihale yönteminin değiştiğini belirtti. Sennaroğlu, balya alımında da ikinci bir ihaleye çıkmasına yeterli bir zaman olmamasından dolayı, son ihale alımının da 1 dolar altında kalması kararı verildiğini kaydetti.

Sennaroğlu, arpa alımı konusuna da değinerek, “120 bin ton arpa alımı konusunda doğru mu yaptık, yanlış mı yaptık” ifadelerini kullandı.

Süt ödemelerinde sıkıntı olduğunu ve devlet ödemelerinde paranın bittiğini kaydeden Sennaroğlu, bu konu üzerinde çalışıldığını ve bütçede bu kalemlere aktarma da yapılamayacağını dile getirdi.

Sennaroğlu, Maliye Bakanlığı’nda bu konuda çok önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, üreticinin haklı olduğunu fakat kendilerinin de bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.

Vergisiz akaryakıtın renkli olarak verilmesini savunanlardan olduğunu fakat bunun kontrolünde endişeleri olduğunu dile getiren Sennaroğlu, bu renkli akaryakıtın çalışmasının yapıldığını ve Bakanlar Kurulu'na getirildiğini söyleyerek, bu çalışmanın en yakın zamanda hayata geçmesi temennisinde bulundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.