1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MEDYA ETİK KURULU, İLK KARARLARINI AÇIKLADI
MEDYA ETİK KURULU, İLK KARARLARINI AÇIKLADI

MEDYA ETİK KURULU, İLK KARARLARINI AÇIKLADI

Kıbrıs Türk medyasında etik sorunların azaltılması amacıyla sivil toplum örgütlerince oluşturulan ve 10 Eylül’de fiilen çalışmaya başlayan Medya Etik Kurulu, ilk kararlarını açıkladı.

A+A-

KURUL, BİR İNTERNET HABER SİTESİNİ UYARDI; AYRICA YAYIMLANACAK OKUR YORUMLARINDA ETİK İLKELERE ÖZEN GÖSTERİLMESİNİ İSTEDİ

Kıbrıs Türk medyasında etik sorunların azaltılması amacıyla sivil toplum örgütlerince oluşturulan ve 10 Eylül’de fiilen çalışmaya başlayan Medya Etik Kurulu, ilk kararlarını açıkladı.

Kurul, eski Başbakan İrsen Küçük’ün 10 Eylül’de yaptığı şikâyeti değerlendirerek www.kibrismanset.com haber sitesini, “gazetecilik etik ilkeleri konusunda daha özenli davranması için” uyarma kararı verdi.

Medya Etik Kurulu ayrıca yayımlanacak okur yorumlarında etik ilkelere özen gösterilmesini istedi.

Kurul’dan yapılan açıklamaya göre, dün akşamki toplantısında, kendisine ulaşan şikâyetleri değerlendirmeye başlayan Etik Kurul, ilk kararını, www.kibrismanset.com  isimli haber sitesinde yayımlanan, “İrsen Küçük’ten şaşırtan davranış” başlıklı haber konusunda verdi.

Eski Başbakan İrsen Küçük’ün şikâyetini değerlendiren Kurul, verdiği ayrıntılı kararında, “Şikâyete konu olan haberdeki bilgilerin ‘Lefkoşa Belediyesi’ndeki güvenilir kaynaklara dayandırıldığını ve ‘öne sürüldü’, ‘iddia edildi’ gibi kesinlik içermeyen ifadelere başvurulduğunu; gazetecilikte kaynağın açık olarak yazılması ilkesinin esas olduğunu, sadece ciddi kamu yararı içeren konularda ve istisnai hallerde gizli kaynaklara başvurulması gerektiğini” kaydetti.

Açıklamada, gazetecilerin iddia olmaktan çıkmış kesin bilgileri ulaştırmakla yükümlü oldukları ifade edilerek, Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin 20. maddesinde yer alan “Gazeteci elde ettiği bilgileri doğrulatmak için çaba göstermelidir” ilkesi hatırlatıldı.

Kurul ayrıca, haklarında iddialara yer verilen kişilere, yayımlanacak haberde kendilerini savunma hakkı tanınması gerektiğini, bu yapılmamışsa veya yapılamamışsa gönderilen tekzip yazısının gecikmeden yayımlanmasının önemli olduğunu belirtti.

Nesnel haber diline de vurgu yapan Kurul, ilgili haberdeki bazı ifadelerin nesnel habercilik ölçütlerini aştığını ifade etti.

“OKUR YORUMLARINDA ETİK İLKELERE ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR”

Medya Etik Kurulu toplantıda, haber sitelerindeki okur yorumlarını da değerlendirmeye aldığını ve genel bir uyarı yapmaya karar verdiğini duyurdu.

Kurul kararında şu ifadelere yer verildi:

“Haber sitelerinde ve gazetelerin internet sayfalarında haberlerin ve makalelerin altlarına iliştirilen okuyucu yorumları, çok seslilik ve ifade özgürlüğü bakımından büyük bir kıymete sahiptir. Ancak, okur yorumlarının da etik kurallara uygun olması gerektiği açıktır. Bazı haber sitelerinde hakaret içeren, cinsiyetçi, ırkçı yorumların yayımlandığı görülmektedir. Medya kuruluşlarının, okur yorumlarını yayımlarken mesleki etik ilkelerine uygunluğu da denetlemeleri gerekmektedir. Medya Etik Kurulu, haber sitelerini bu bağlamda izlemeye alma ve bir rapor hazırlama kararı almıştır.”

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan açıklamada, kurulun diğer şikâyetleri incelemeye devam ettiği ve şikayetlerin medyaetikkurulu@gmail.com adresine yapılabileceği bildirildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.