1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MEDYA ETİK KURULU KARARLARI...
MEDYA ETİK KURULU KARARLARI...

MEDYA ETİK KURULU KARARLARI...

Medyadaki etik ihlallere karşı kararlar üreten Medya Etik Kurulu, Kanal T, programcı Nazmi Pınar, Havadis gazetesi ve Kıbrıs Sondakika.com internet haber sitesini uyardı.

A+A-

KURUL; KANAL T, NAZMİ PINAR, HAVADİS  VE KIBRIS SONDAKİKA HABER SİTESİNİ UYARDI

BULUT İNŞAAT’IN ŞİKAYETİ YERSİZ BULUNDU

Medyadaki etik ihlallere karşı kararlar üreten Medya Etik Kurulu,  Kanal T, programcı Nazmi Pınar, Havadis gazetesi ve  Kıbrıs Sondakika.com internet haber sitesini uyardı.

Kurul,  Bulut İnşaat ile programcı Nazmi Pınar’ın şikayetlerini de “yersiz” olarak değerlendirdi.

Kurul,  yazılı açıklama ile uyarı gerekçelerini açıkladı.

Buna göre,   Kanal T televizyonu ile programcı Nazmi Pınar’a 20 Aralık  günü gerçekleştirilen “Ada Sabahı” programındaki etik ihlâli, www.kibrissondakika.com adlı haber sitesine de, bu programla bağlantılı yayını nedeniyle uyarı verildi.

Söz konusu programla ilgili olarak Kurul’a başvuran çok sayıda izleyicinin  “engelli bir insanın alay konusu yapıldığı ve rencide edildiği” iddiasında bulunduğu belirtilerek, “Şikâyetleri görüşen Medya Etik Kurulu, toplumda ciddi bir rahatsızlığa neden olan programı yayımlayan Kanal T televizyonu ile program yapımcısı Nazmi Pınar’ı ve programın kaydını “komik video” logosuyla yayınlayan www.kibrissondakika.com haber sitesini uyarma kararı aldı.”denildi.

Kurul kararında ayrıca, televizyon kanalı ve program yapımcısına, uyarıya neden olan Ada Sabahı programında özür dileme çağrısı yapıldı.

Aynı kararda, “Ülkemizde engellilere dair mevcut yasaların BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme ile uyumlu hale getirilmesinin bir zaruret haline geldiği açıktır” ifadesine de yer verilerek; bunun gazetecilerin insan haklarına saygılı bir dil kullanmalarını teşvik edeceğine dikkat çekildi.

HAVADİS’E ALDATICI BAŞLIKTAN...

Kurul, Havadis gazetesinin  16 Aralık’taki  “İşte Plan” başlıklı manşet haberinin aldatıcı başlık ve sunumla aktarıldığı sonucuna vardı.

Havadis gazetesinin ilgili yayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer tarafından hazırlanan ve 2008’den 2012’ye kadarki müzakerelerde gelinen aşamayı raporlaştıran belgeyi “plan” olarak takdim ettiği ve bu nedenle eleştirlere uğradığı hatırlatılarak, konuyu ele alan Kurul’un  Havadis gazetesini uyarma kararı aldığı kaydedildi.

Açıklamada,  “Medya Etik Kurulu olarak, üzerinde ‘gizli’ ibaresi de olsa halihazırda Kıbrıs Rum basınının elinde olan ve orijinali İngilizce olarak internette bulunan bu belgenin çevrilmesini ve okurlara sunulmasını takdirle karşılıyoruz. Medyanın asli görevlerinden birisi, toplumun olan bitenlerden sağlıklı biçimde haberdar olabilmesidir. Havadis gazetesi, belgeyi Türkçeye çevirerek gazetecilik görevini yerine getirmiştir. Ancak, Alexander Downer ve ekibi tarafından hazırlanan bu raporun ‘Ban-Ki Moon Planı’ olarak sunulması yanıltıcı olmuştur. Havadis gazetesini, raporun tamamını okurlara sunduğu için kutluyor, öte yandan kullandığı başlık ve sunum biçimi bakımından uyarıyoruz” denildi.
 
BULUT İNŞAAT VE NAZMİ PINARIN ŞİKAYETLERİ YERSİZ  BULUNDU

Öte yandan Kurul, Bulut İnşaat Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi tarafından www.kibrispostasi.com isimli haber sitesi aleyhine yapılan şikâyet başvurusunun  değerlendirildiğini,  ilgili yayında gazetecilik meslek ilkelerine aykırı bir durum saptanmadığını, sitenin 19 Eylül tarihli haberinde  gazetecilik meslek ilkelerinin gereğini yerine getirdiğini  belirtti.
 
Kurul ayrıca, programcı  Nazmi Pınar’ın; şahsına ve çalıştığı televizyon kanalına iftiralarda bulunulduğu gerekçesiyle;  www.gazete360.com haber sitesinde yayımlanan “Nazmi Pınar’a Öfke Çığ Gibi Büyüyor” başlıklı habere ilişkin şikâyetinin yersiz bulunduğunu açıkladı.

Kurul, www.gazete360.com haber sitesinin, toplumda tartışmalara yol açan bir konuda haber yapmasının doğal olduğunu; haber sitesinin, haberin yayımlanmasının ardından hem Sibel Tatar’ın hem de Nazmi Pınar’ın açıklamalarına cevap hakkı kapsamında yer vererek doğru bir gazetecilik davranışı sergilediğini belirtti.

Kurul, gazetecilerin, sosyal medya paylaşımlarını haber yaparken özenli davranmaları gerektiğini de hatırlattı.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.