1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MEDYA ETİK KURULU’NDAN HABER SİTELERİNE UYARI
MEDYA ETİK KURULU’NDAN HABER SİTELERİNE UYARI

MEDYA ETİK KURULU’NDAN HABER SİTELERİNE UYARI

Medya Etik Kurulu, bazı haber siteleri başka bir medya kuruluşundan aldıkları özel haberleri,

A+A-

Medya Etik Kurulu, “bazı haber siteleri başka bir medya kuruluşundan aldıkları özel haberleri ya hiç kaynak göstermeden veya kaynak göstererek ama tümüyle yayımlamakta” olduğuna işaret ederek uyarıda bulundu.

Medya Etik Kurulu’nda yapılan yazılı açıklamada, İnternet gazetelerinin yöneticileriyle yapılan toplantılar sonrasında 13 Ocak 2014 tarihinde İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu’nun  hazırlandığı ve o tarihe kadar faaliyette bulunan İnternet haber sitelerinin yöneticilerinin büyük çoğunluğu tarafından imzalandığı anımsatıldı.

“Medya Etik Kurulu’na ulaşan şikayetler çerçevesinde, bazı internet haber sitelerinin, İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu’nun özellikle üçüncü maddesini sürekli ihlâl ettiklerini gözlemekteyiz. Bu ihlâli yapan haber siteleri arasında deklarasyona imza koyanlar da vardır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Deklarasyonun üçüncü maddesinde, “Başka bir medya kuruluşundan alınarak yayımlanan haberlerde kaynağın belirtilmesi ve medya kuruluşunun kendi imkânlarıyla ürettiği özel haberlerin tamamının kullanılmayıp haberi üreten medya kuruluşuna link verilmesi esastır,” denilmektedir.

Ancak üzülerek görmekteyiz ki, bazı haber siteleri başka bir medya kuruluşundan aldıkları özel haberleri ya hiç kaynak göstermeden veya kaynak göstererek ama tümüyle yayımlamaktadırlar. İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu’nu bir kez daha hatırlatma ihtiyacı duyan Medya Etik Kurulumuz, bu tür ihlâllerin devam etmesi halinde ilgili haber sitelerinin isimlerini kamuoyuyla paylaşma ve uyarma kararı almıştır.”

İNTERNET GAZETECİLİĞİ DEKLARASYONU

Açıklamanın sonunda İnternet Gazeteciliği Deklerasyonu’na da yer verilerek kurallar bir kez daha hatırlatıldı:

“Gazetecilik meslek ilkeleri, internet haber siteleri için de geçerlidir. Künyede, “bu haber sitesi, gazetecilik meslek ilkelerine uygun davranır” şeklinde bir ifadeye yer verilir.

Haber siteleri, künye ve iletişim bilgilerini yayımlamakla yükümlüdür. Künyede, haber sitesinin sorumlu müdürünün kim olduğu açıkça belirtilir.
Başka bir medya kuruluşundan alınarak yayımlanan haberlerde kaynağın belirtilmesi ve medya kuruluşunun kendi imkânlarıyla ürettiği özel haberlerin tamamının kullanılmayıp haberi üreten medya kuruluşuna link verilmesi esastır.

Bir gazetede ya da internet haber sitesinde yayımlanan köşe yazısı ancak yazarın ve yayımcının izniyle haber sitesine konulabilir.
İnternet haber sitelerinin sorumluları, gazetecilik kaygısıyla hareket ederler.

İnternet haber siteleri, haberlerin ve yazıların okunma sayılarını verirken dürüstlükten ödün vermezler.

İnternet haber siteleri, insan haklarına, evrensel değerlere uygun yayın yaparlar; nefret söyleminden uzak dururlar.

İnternet haber sitelerinde insan bedeninin metalaştırılmasına hizmet edecek ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı şekilde yayın yapılmaz.
Sırf haberin tıklanması için, içeriği yansıtmayan, çarpıtılmış, sansasyonel haber başlıkları kullanmak doğru değildir.

Haber ve köşe yazılarının altına yazılan okur yorumlarında gerçek isimlerin kullanılması esastır. Haber sitesi, takma isimlerin kullanılmasına izin verse bile, yorumları yayımlanmadan önce küfür ve hakaret içermemesi için denetlemesi gerekir. Haber sitesi, okur yorumları dahil, yayımladığı her içeriğin sorumluluğunu alır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.