1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MELİZ AKÇAL'A ÖZGÜRLÜK EYLEMİ!
MELİZ AKÇAL'A ÖZGÜRLÜK EYLEMİ!

MELİZ AKÇAL'A ÖZGÜRLÜK EYLEMİ!

"Meliz'in dışarıda olmasını istiyoruz!"

A+A-

CTP Milletvekilleri Özdenefe ve Derya, “Ceza Yasası” konusunda yapılabilecek değişiklikler ile ilgili taleplerini içeren yazıyı Meclis Başkan Yardımcısı Alanlı’ya sundu. Meclis önünde ise, kürtaj davasında ceza alan Meliz Akçal’a özgürlük talebiyle eylem yapıldı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe kadın ve çocuk haklarını iyileştirme, adaletsiz olan ve çağın gereklerini karşılamayan bazı maddeleri değiştirmek üzere Ceza Yasası, Evlilik Dışı Çocuklar Yasası ve Veraset Yasası ile ilgili değişiklik önerisi hazırladı. Ceza Yasası’ndaki çalışmaların tamamlayan Derya ve Özdenefe, dün öneriyi Meclis Başkanlığı’na sundu. Öneriyi Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı teslim aldı. Yasada 10 hafta olan hamileliğin yasal şekilde sonlandırılması süresi öneride 20 hafta olarak değiştirildi.

Ceza Yasası’ndaki düzenleme bununla sınırlı değil. İnsan kaçakçılığının suç, intihara teşebbüsün suç olmaması önerinin gündeminde. Cumhuriyet Meclisi’nin 3 Nisan Pazartesi günkü birleşiminde Ceza Yasasıyla ilgili değişiklik konusunda özel ve geçici ad-hoc komite kurulması talep edilecek. Partiler arası mutabakat sağlanırsa sadece Ceza Yasası’ndaki değişiklikleri değil, aynı zamanda Veraset Yasası’nda ve Evlilik Dışı Çocuklar Yasası’nda da iyileştirmeler, ‘Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve buna ek olarak özellikle kadın ve çocuk ticaretini engellemekle ilgili ek protokol de ad-hoc komitede görüşülecek.

“AKÇAL’A ÖZGÜRLÜK” EYLEMİ

Bu arada hamileliğin yasa dışı sonlandırılması davasında 9 ay hapis cezası alan Meliz Akçal’a özgürlük talebiyle dün Meclis önünde eylem yapıldı. Eyleme, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu bileşeni örgüt temsilcileri, bu konuda sosyal medya üzerinden örgütlenenler ve Meliz Akçal’ın ailesi katıldı.

GÜRKUT: “MELİZ’İN DIŞARIDA OLMASINI İSTİYORUZ”

Meclis önünde toplananlar adına kısa bir açıklama yapan Meryem Gürkut, “Arkadaşımız daha fazla cezaevinde kalmamalı. Meliz’in dışarıda olmasını istiyoruz” dedi.

Gürkut, Facebook’ta “Meliz İçin Adalet” platformu oluşturduklarını, burada duygu, düşünce ve isteklerini paylaştıklarını belirterek, “Bu duygu ve düşüncüler bizi bugün buraya getirdi. Amacımız Ceza Yasa tasarısı ile ilgili destek beyan etmek, bunun ne kadar önemli olduğunu kamuoyuna duyurmak” ifadesine yer verdi. Meclis önüne gelenlere “Doğurganlık Hakları İnsan Haklarıdır” yazılı dövizler, üzerinde kelebek olan baskılar dağıtıldı, “Meliz İçin Adalet” tişörtleri de giyildi. Eyleme gelenler, Mavi salondaki bilgilendirme toplantısına da katıldı, değişikliğe destek belirtti. Meclis’teki bilgilendirme toplantısında ilk sözü CTP Lefkoşa milletvekili Doğuş Derya aldı.

DERYA:“KAMUOYU ALGISI AÇIK ŞEKİLDE SÜRECİ TAKİP EDİYOR”

Derya, yasa dışı gebelik sonlandırma davasının uzun süredir ülke gündeminde olduğunu belirterek, “Kamuoyu algısı açık şekilde süreci takip ediyor” dedi. Uzunca süredir Fazilet Özdenefe ile birlikte hem Ceza Yasası’nda hem Evlilik Dışı Çocuklar Yasası’nda hem de Veraset Yasası’nda kadın ve çocuk haklarını iyileştirme, adaletsiz, çağın gereklerini karşılamayan bazı maddeleri değiştirmek üzere çalıştıklarını ifade eden Derya, “Son 2 haftalık süreçte özellikle Ceza Yasası’ndaki çalışmaları hızlandırıp tamamladık” dedi.

“İLERİ ÜLKELER CEZALANDIRICI, YASAKLAYICI DEĞİL, KORUYUCU, ÖNLEYİCİ POLİTİKALAR ÜZERİNDEN GİDİYOR”

Derya, yasadaki önerilerin bilimsel temelde hazırlandığını kaydederek, birçok uluslararası örneğe baktıklarını söyledi. Dünya ülkelerinde hamileliğin sonlandırılmasıyla ilgili yürütülen politikalara işaret eden Derya, “İleri ülkeler cezalandırıcı, yasaklayıcı değil, koruyucu, önleyici politikalar üzerinden gidiyor. Doğurganlık hakkı kadınların temel insan hakkı olarak görülüyor” dedi.

Bu ülkelerde insanlara cinsellik, korunma yöntemleri konusunda sağlıklı bilgi verildiğini, ücretsiz sağlık hizmetleri sağlandığını kaydeden Derya, “Cezalandırıcı ve yasaklayıcı yaklaşımların olduğu ülkelerde istenmeyen hamilelikler ortadan kalkmıyor. Aksine merdiven altı kürtaj denilen, mafyalaşmış, kadın ve bebek sağlığını tehdit eden, insan hakkı ihlallerine yol açan uygulamalar söz konusu oluyor” şeklinde konuştu. Derya, Ceza Yasası’ndaki düzenlemenin sadece hamileliği yasal şekilde sonlandırma süresi ile ilgili olmadığını da belirtti.

ÖZDENEFE: “ÜLKEDEKİ BİRÇOK YASA REVİZEYE, GÜNÜN KOŞULLARINA UYARLANMAYA MUHTAÇ”

Derya’dan sonra söz alan CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, uzun süredir üzerinde çalıştıkları değişikliklerin hayata geçirmek için adım attıklarını söyledi. Ülkedeki birçok yasanın revizeye, günün koşullarına uyarlanmaya muhtaç olduğunu dile getiren Özdenefe, “Bu yasaların birçoğu İngiliz Sömürge döneminden kalma, 70-80 senelik uygulamalar. Bazıları çağdışı diyebileceğimiz noktada. Toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadın ve çocuk haklarını olumsuz etkileyen maddeleri düzeltmek için girişim yaptık” dedi.

Özdenefe, bu önerilerle ilgili 3 Nisan Pazartesi günü Meclis’te geçici ve özel bir komite kurulmasını isteyeceklerini belirterek “Hedefimiz bu konuların tüm paydaşların katılacağı toplumsal, meşru ve sağlıklı zeminde tartışılması ve önerilerin yasalaşmasıdır” şeklinde konuştu. Ceza Yasası’nda ele alınan noktalarla ilgili bilgi veren Özdenefe, Siyasi İşler Komitesi’nin de gündeminde olan Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne ve buna bağlı ek protokole değindi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.