1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MEMURA MÜJDE! MAAŞLARA ZAM GELİYOR...
MEMURA MÜJDE! MAAŞLARA ZAM GELİYOR...

MEMURA MÜJDE! MAAŞLARA ZAM GELİYOR...

Kamu görevlileri yasasında yapılacak değişiklikle...

A+A-

Kamu hizmetlerinde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa değişikliğinin son şekline göre, geçici işci ve memur alımlarına son veriliyor, yıllık izinler, hastalık ve mazeret izinleri sınırlandırılıyor, ayrıca 30 gün süreyle izin almadan işe gitmeyenlerin kamudan dışlanması önörülüyor.

Yönetim kadrolarının büyük bir çoğunluğu için de tahsil ve hizmet koşulları ön plana çıkarılarak, siyasetin bu tür atamalarda etkisi daraltılıyor.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, kamuda 5 yıla kadar hizmeti bulunanlar, bundan böyle yılda en fazla 22 iş günü ödenekli izin hakkı kullanabilecek. Altı ile 10 yıl hizmeti olanlar yılda 24 gün, 11 ile 15 yıl hizmeti bulunanlar 26 gün, 16 ile 20 yıl hizmeti olanlar 28 gün, 21 yıl ve üzeri hizmeti olanlar da yılda 30 iş günü izin yapabilecek.

Tasarıya göre, izinler bir defada veya ayrı ayrı dönemlerde kullanılabilecek. Ancak en az 10 günü kesintisiz kullanılacak.

 

Hamilelik izni 16 hafta

Hasta izinlerine de sınırlama getiriren Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’na göre, hamile olanlar doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra da 8 hafta izin kullanabilecek. Doğumdan önceki hakkının 6 haftasını, isterse doğum sonrasına bırakabilecek ve doğum öncesinde son 2 haftaya kadar olan sürede görevine devam edebilecek.

Kamu görevlisinin talep etmesi halinde doğum sonrasında bir yıl süreyle ödeneksiz izin hakkı kullanabilecek.

 

Evlat edinmeye izin morali

Evlet edinenlere 14 hafta süreyle ödeneksiz izin verilebilecek. Kamu görevlisinin talep etmesi halinde bir yıla kadar da ödeneksiz izin alabilecek.

  

Hastalık izinleri

Kamu görevlilerinin hastalık durumlarında hastanelerden veya özel kliniklerden en çok 3 işgününe kadar rapor alınabilecek. Ancak bir yıl içinde toplam hastalık izni 18 iş gününü geçmeyecek.

   Uzun süreli hastalık izinleri ise Sağlık Kurulu’nun vereceği rapora bağlı olacak.

 

Disiplin cezaları geliyor

   Kamu görevlilerine verilecek cezalar ise 4 ana başlık altında toplanıyor.

   1-Kınama cezası

Görevinde ve davranışlarında kusurlu sayılanlara, bulunduğu kurumun en üst amiri tarafından yazılı olarak verilen cezadır.

   2-Kademe ilerlemesinin geçici olarak durdurulması cezası

Kamu görevlisinin bulunduğu kademede ilerlemesi 2 yıl süreyle durdurulabilecek veya en son çekmekte olduğu bir aylık net maaşın yarısı kesilebilecek veya her iki ceza birden verilebilecek.

   3-Geçici olarak görevden çıkarma cezası

Kamu görevlisi, kadrosu saklı kalmak koşuluyla, 4 aydan 8 aya kadar ve bu süre içinde maaş tahakkuk ettirilmeden geçici süre ile işten uzaklaştırılabilecek.

   4-Kamu görevinden çıkarma cezası

Bu cezaya çarptırılan kamu görevlileri bir kez daha kamu görevine alınamazlar. Böylesi bir ceza için 9 suç çeşidi öngörülüyor. Bunlardan bir tanesi bir yıl içinde toplam 30 iş günü izinsiz veya özürsüz işe gitmemek.

 

Maaş tablosu

Yasa tasarısına göre, en düşük barem 4 olacak ve bu pozisyondaki kamu görevlisi yılda  27 bin 997 bin TL ile en fazla 31 bin 278 TL alabilecek.

En yüksek 19 baremdekiler ise taban maaş olarak yılda 97 bin 233, tavan ise 114 bin 861 TL maaş alabilecek.

DİYALOG GAZETESİ

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum