1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “Menendez MEB’deki Meydan Okumalar Konusunda ABD’yi Uyardı”
“Menendez MEB’deki Meydan Okumalar Konusunda ABD’yi Uyardı”

“Menendez MEB’deki Meydan Okumalar Konusunda ABD’yi Uyardı”

“Kıbrıs Sorunu Senato’da… Menendez Türkiye’nin Kıbrıs MEB’indeki Tavrını Çirkin Olarak Tanımladı”

A+A-

 

KIBRIS SORUNU ABD SENATOSUNDA ELE ALINDI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Doğu Akdeniz bölgesi ziyaretine hazırlandığı haber verildi.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre, yakın gelecekte Doğu Akdeniz bölgesine gelme niyeti olduğunu dile getiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kıbrıs sorununda nasıl ilerleyebilecekleri ve etkili olacaklarının yapılacak görüşmelerden biri olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, ABD hükümetinin dış politika konularındaki bütçe önceliklerinin ortaya konması sırasında, ABD Senatosu Dışişleri Komitesi oturumunda konuşan ve Senatör Robert Menendez’in sorusuna yanıt veren Kerry, “(Kıbrıs sorununda) ilerlemelerine izin verecek bir denge bulmalarını ümit ettiğini” söyledi.

“Türkiye’nin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesine girip buraya gemi yerleştirdiği, bunu savaş gemilerinin izlediği ve bunun oldukça çirkin bir şey olduğu” iddiasında bulunan ABD’li senatör Menendez ise, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu anımsattı.

Menendez, ABD’nin Türkiye Hükümeti karşısında, bu konuyla ilgili olarak tepki gösterebileceğini umduğunu da dile getirdi.

“Türk ihlallerinin hiçbir sonuca sahip olmayan, uluslar arası kuralların ihlal edildiği bir başka unsur olduğunu” öne süren Menendez, “uluslar arası çapta gönderilmekte olan mesajın ‘eğer güçlü bir taraf iseniz, bunu yapabilirsiniz’ şeklinde olduğunu” savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise buna yanıtında, bu konunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ele alındığını söyledi.

Kerry çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve bu konunun Türkiye’nin gündemine getirildiğini sözlerine ekledi.

Yine söz alan Menendez ise “Eğer müzakere yapmak istiyorsanız, savaş gemilerinizi ülkenin kıyılarının açıklarında muhafaza edemezsiniz. Bu tarafları bir araya getirmenin yöntemi değildir” dedi.

Simerini gazetesinde yer alan habere göre ise, Rum hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerdeki tutumundan övgüyle bahseden Menendez, “ancak (Rum kesiminin) bunu silah tehdidi altında yapmasının mümkün olmadığını” belirtti.

Haravgi’nin haberine göre ise Menendez, sözlerinin devamında “bunun ilerlemeleri için gerçek bir problem teşkil ettiğini” ileri sürerek; kendisi veya yetkili bakan yardımcısı bölgede olduğu zaman, bu konuyu gündeme getirme yönünde çağrıda bulundu.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile New York’ta gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek, bunu bölge dışında yaptıklarını dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, tüm “oyuncularla” düzenli olarak görüştüklerini ve konuya derin katılımı olan insanlar bulunduğunu sözlerine ekledi.

Haber gazetelerde şu başlıklarla yer aldı:

Alithia: “Kerry Bölgede Geziye Hazırlanıyor… ABD Dışişleri Bakanı Kıbrıs Sorunu Çözüm Sürecinde Etkili Rol Arayışında”

Simerini: “Kıbrıs Sorunu Senato’da… Menendez Türkiye’nin Kıbrıs MEB’indeki Tavrını Çirkin Olarak Tanımladı”

Fileleftheros: “Menendez MEB’deki Meydan Okumalar Konusunda ABD’yi Uyardı”

Haravgi: “Kerry Geliyor”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.