1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MERAKLI'DAN MÜTHİŞ İDDİA!
MERAKLI'DAN MÜTHİŞ İDDİA!

MERAKLI'DAN MÜTHİŞ İDDİA!

Kalavaç muhtarı Ömer Meraklı’ndan müthiş iddia

A+A-

 

Kalavaç muhtarı Ömer Meraklı’ndan müthiş iddia;

Ülkenin en yaşlı zeytin ağaçlarıyla ünlü Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı, elinde Beşparmak dağlarının tapusunun bulunduğunu savundu.

Kalavaç köyünün, Osmanlı’nın 1571 yılında Kıbrıs’ı fethettikten sonra kurmuş olduğu ender köylerden bir tanesi olduğuna dikkati çeken Meraklı, elindeki orijinal tapuları da göstererek, Kalalvaç köyünün Osmanlı’dan miras kaldığını söyledi. Meraklı şöyle dedi:

“Kalavaç köyü, Osmanlı’dan miras, Türklerin yaşamış olduğu bir Kıbrıslı Türk köyüdür. Elimde Kıbrıs Türklerinin verdiği var oluş mücadelesinin yegane ispatı vardır. Bunlar Osmanlı zamanında Kıbrıs’a gelip yerleşen dedelerimizin, Beşparmak Dağları dahil elimizde tapusu bulunan belgelerdir. Bu belgeler Osmanlı zamanında 1878 yılında İngiliz sömürge dönemine geçen ve oradan da Kalavaç adına kayıtlı belgelerdir. Bu belgeler Osmanlıca İngilizce Rumca ve Türkçe olarak izah ediliyor. Belge tamamıyla orijinaldir.”

“DAVA AÇARSAK KAZANIRIZ”

Kalavaç köyü muhtarı Meraklı, bütün devlet yetkililerine de seslenerek, elindeki belgeleri incelemelerini istedi. Meraklı, “Bu belgeler, Kıbrıs Türklerinin 1571 yılından itibaren bu topraklarda var olduğunu ispat eder” dedi.

Ömer Meraklı şunları söyledi.
“ Bu belgelerle dava açarsak kazanırız. Çünkü bu belgeler orijinal tapu kayıtlarıdır. Bütün devlet yetkililerine sesleniyorum, bu belgeleri görsünler incelesinler.. Şimdi burada Rumlar diyor ki, Kıbrıs’a Türkler 1974 yılında geldi. Hayır. Bu belgeler Kıbrıs Türkünün 1571 yılından itibaren bu topraklarda var olduğunu ispat eder.

Hem de Beşparmak dağlarının tapusunu. Bir özelliği de tapu kayıtlarının hepsi var. Bir çok öz Türkçeden meydana gelen isimler mevcut tapularda. En son 1907 yılında şekillendirilen Britanya imparatorluğu tarafından verilen tapu kayıtlardır bunlar. Bu tapular İngiliz sömürge döneminde bazı bölgeler Maraş da dahil Kıbrıs Türklerinin elinden alınmıştır. Bizim köyde de aynı şeyler yaşandı ve çevre Rum köylere verildi. Ancak bizim köylülerimiz İngilizlere dava açarak 1907 yılında sonuçlanır ve tapuları alırlar.”

“TOPRAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
“Kıbrıs Türklerinin bu topraklarda var olmasının yegane sebebi bu topraklara sahip çıkarak bugünlere kadar dedelerimizden miras kalan topraklara sahip çıkmalı ve torunlarımıza bırakmalıyız” şeklinde konuşan Muhtar Meraklı, Rumların Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için 15 Temmuz 1974’te darbe yaptığını, ancak garantör Türkiye’nin buna engel olduğunu söyledi.
Meraklı şöyle dedi:

“1974’te Rumlar burasını Yunanistan’a bağlamak için 15 Temmuz 1974’te darbe yaptılar. Türkiye garantör hakkını kullanarak müdahale etti. Kıbrıs Türkleri bir çözüm istiyor. Rum’a esir olmamamız gerekiyor. Biz bu topraklarda yüz yıllardır bayrağıyla gelenekleriyle varız. İnşallah Kıbrıs Türkleri de şanıyla şerefiyle vermiş olduğu mücadelelerin karşılığını alarak çözüme kavuşur.”

Star Kıbrıs

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.