1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MESAİ SAATLERİ DEĞİŞİYOR MU?
MESAİ SAATLERİ DEĞİŞİYOR MU?

MESAİ SAATLERİ DEĞİŞİYOR MU?

Taçoy, eski mesai saatlerine geri dönülmesi gerektiğini savundu ve şu anki mesai saatinden verim alınamadığını ifade etti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 51 milyon 26 bin 90 TL olarak öngörülen Başbakanlık bütçesini oy çokluğu ile kabul etti.

Komite başkanı Birikim Özgür başkanlığında başlayan komite toplantısına, Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu ile diğer bazı yetkililer katıldı.

Başbakanlık Bütçesi’nin görüşülmesi sırasında ilk sözü alan UBP milletvekili Ersin Tatar, Başbakanlık bütçesinin hükümetin başının bütçesi olduğuna işaret ederek, Bakanlar Kurulu’ndan geçip komiteye gelen bütçe konusunda koalisyon hükümeti arasında tartışmalar yaşanmasının pek hoş olmadığını söyledi.

Tatar, bütçenin halka hizmet etmesi durumunda destekleyeceklerini ifade ederek, ekonomi konusunda yasal düzenlemeler zamanında yapılmazsa sıkıntılar yaşanacağını, bütçe açıklarının kapatılabilmesi için kaynak yaratılması gerektiğini işaret etti.

UBP döneminde yapılan istihdamlar konusunda yaşanan gelişmelerden rahatsızlık duyduklarını, kendilerine göre bu istihdamların yasal olduğunu, bu durdurmalar olursa ülkede sıkıntı yaşanacağını ifade eden Tatar, Başbakanlık bütçesinde en büyük artışın geçici istihdamlar kaleminde olduğunu kaydetti ve istihdamlar konusunda eleştirilerde bulundu.

Bu konunun yeniden değerlendirilmesini isteyen Tatar, işten durdurmaların ülkede gerginlik yaratacağını savundu.

Tatar, “UBP döneminde yapılan istihdamlar konusunda yanlışlar yaptıysalar cezasını çektiklerini, İrsen Küçük’ün gittiğini, 30 milletvekilinden 14’e düştüklerini” ifade ederek, işten durdurmaların olması durumunda sokağa çıkacaklarını, ortamın gerileceğini söyledi, işten durdurmaların doğru olmayacağını, kimsenin ekmeğiyle oynanmaması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik protokole göre her yıl devlete alınabilecek sayının belli olduğunu, devlete girenlerin bir şekilde girdiğini ve ekmeğini oradan kazandığını, yasalara göre çeşitli dönemlerde alındıklarını anlatan Tatar, hükümetin bunu iyi değerlendireceğine inandığını söyledi.

Tatar, Mevzuat Dairesi’nin de güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

CTP-BG milletvekili Ömer Kalyoncu da, yasalara göre yapıldığı söylense de UBP kurultayı sırasında işe alınanlara nasıl sahip çıkıldığını sorarak, bu işe almaların “beni başkan seç rüşveti” olduğunu savundu.

Kalyoncu, CTP-BG’nin iktidarında işe personel alındığını ancak seçim öncesinde işe alma olmadığını, ancak UBP’nin seçim öncesi de değil kurultay öncesi işe alma yaptığını ifade ederek, bunun yanlış olduğunu vurguladı.

Tatar’ın kurultay öncesi yapılan istihdamları savunmasını doğru bulmadığını söyleyen Kalyoncu, Avrupa’da bunun olması durumunda siyasetçinin bırakıp kaçacağını ancak KKTC’de bunun savunulduğunu söyledi.

İşten durdurmaları yapanların da bundan hoşnut olmadığını, ancak işe girenlerin de işe alınma sebebini bildiğini ifade eden Kalyoncu, devlete yapılacak istihdamların şeffaf olması gerektiğini, yapılan yanlışların savunulmamasını istedi.

Kalyoncu, geçici istihdamlar sorununu birlikte çalışarak çözebileceklerini söyledi.

Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu da söz alarak, tartışmaların yanlış yerden yapıldığını, sorunun UBP döneminden alınan kişilerin işten durdurulması değil, Anayasa’ya göre olduğunu, istihdamların münhal edilerek vatandaşlara duyurularak değil, “bana göre” diyerek yapılan seçimlerle yapıldığını söyledi.

Afşaroğlu, bunun bütün partiler döneminde yapıldığını ve yanlış olduğunu belirterek, bu konunun tüm siyasi partilerin işbirliğiyle sonlandırılması gerektiğini, yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Bu istihdamların sonlandırılarak yeniden münhaller açılacağını ve gerekli kadroların doldurulacağını ifade eden Afşaroğlu, bütün bunları değerlendirerek toplum vicdanını rahatlatacak yasal düzenlemelerin Meclis’te yapılabileceğini kaydetti.

Devlette çalışan geçici ve sözleşmeli istihdamlar hakkında bilgi veren Afşaroğlu, geçici istihdamlar konusunda sonun olmadığını, tartışmaların da bitmeyeceğini ifade ederek, Meclisin bu sorunu hep birlikte aşabileceğini söyledi.

Hasan Taçoy da kimsenin işinden olmasını istemediğini, ancak bu insanları siyasetçilerin bu duruma düşürdüğünü ifade ederek, devletin zarara uğratıldığını, fakat bu insanların hiçbir suçu olmadığını ve hiçbir şekilde işten çıkarılmakla cezalandırılmalarını istemediğini kaydetti.

Taçoy, bu konunun düzeltilmesi gerektiğini, siyasetçilerin devleti ve vatandaşları bu duruma düşürmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek, devlete girmek için tüm vatandaşların hakkı olduğunu, beklediğini işaret etti.

Başbakanlık bütçesinde mesai saatleri konusunda bir çalışma göremediğini ifade eden Taçoy, eski mesai saatlerine geri dönülmesi gerektiğini savundu ve şu anki mesai saatinden verim alınamadığını ifade etti.

Taçoy, halkın siyasetçiye olan güvenin azaldığını, o yüzden artık halka yönelik icraatların geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, tüm olumsuzlukların giderilmesi için sıkıntıların dillendirilmesi gerektiğini, sorunların çözümünde de sorumluların siyasetçiler olduğunu söyledi, siyasilerin ülke sorunlarının çözümünü konuşması gerektiğini kaydetti.

Afşaroğlu yeniden söz alarak, mesai saatleri konusunda değinerek, mesai saatlerinin değişmesi gerektiğini ve bu konuda Başbakanlıkta bir çalışma olduğunu söyledi.

Vakıf mallarının kiraları konusunda da bir çalışma olduğunu ifade eden Afşaroğlu, bir çok vakıf malının korunmasına yönelik de çalışma olduğunu kaydetti.

Komite yarın, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerini görüşecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.