1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MESAİ SAATLERİNE UYMAYANLARA MAAŞ KESİNTİSİ
MESAİ SAATLERİNE UYMAYANLARA MAAŞ KESİNTİSİ

MESAİ SAATLERİNE UYMAYANLARA MAAŞ KESİNTİSİ

Mesai saatlerine uymayanlara maaş kesintisi

A+A-

Kamuda denetim dönemi
Personel Dairesi, 1 Eylül’den bugüne kadar Lefkoşa’da hizmet veren farklı bakanlıklara bağlı 8 birimi denetledi. Denetimlerde mesai saatlerine uymayanların maaşlarından kesinti de yapılacağı açıklandı

 • UYARI YAPILDI… Denetlenen birimlerde kurumun verdiği hizmetlerle ilgili talep edilen bilgi ve belgelere yönelik web sayfalarının yanı sıra ilan panolarının da yer almadığını tespit edilirken, bu eksikliklerin tamamlanması için uyarılar yapıldı.

MESAİ SAATLERİNE UYMAYANLARA MAAŞ KESİNTİSİ… Yapılan denetimlerde mesai saatlerine uyulmadığının tespiti halinde “Kamu Görevlileri Yasası’nın 121. Maddesi kapsamında maaş kesintisine gidileceği” açıklandı


Ayşe GÜLER

Personel Dairesi tarafından 1 Eylül’den itibaren kamu kurumlarındaki hizmetlerin vatandaşlara verimli sunulabilmesi amacıyla başlatılan denetimlerde bugüne kadar farklı bakanlıklara bağlı 8 birim denetlendi.

Personel Dairesi bünyesinde 2 çalışan tarafından yürütülen ve raporlandırılan denetimler sonucunda 8 birimde ilan panolarının ve web sayfalarının olmadığı tespit edildi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, kurumlarda panoların ve web sayfalarının oluşturulması konusunda
talebini Personel Dairesi’ne iletti.

Personel Dairesi de ilgili kurumları tek tek arayarak, gerekli eksiklerini tamamlaması konusunda ‘uyarıda’ bulundu.

Denetimler, önümüzdeki hafta Lefkoşa dışında da başlayacak

Şu anda Lefkoşa’daki bakanlıklarda sürdürülen denetimlerin, önümüzdeki haftadan itibaren diğer bölgelerde da süreceği bilgisi verildi.

Denetimlerde; personelin mesai saatlerine uyumu, personelin kılık ve kıyafeti, personelin vatandaşa hizmet verirken hal ve davranışının yanı sıra vatandaşa doğrudan hizmet veren kurumların web sayfalarının bulunup bulunmadığı inceleniyor.

Öte yandan incelemelerde; kurumun verdiği hizmetlerle ilgili talep edilen bilgi ve belgelerin web sayfası ile kurumda bulunan ilan panolarında yer alıp almadığı, hizmetin ne kadar süre içerisinde tamamlanacağının kurumun web sayfası ile ilan panolarında yer alıp almadığı da denetleniyor.

Personel Dairesi Müdürü Metin Karaderi: “8 farklı birim denetlendi”

Personel Dairesi Müdürü Metin Karaderi, bugüne kadar farklı bakanlıklara bağlı 8 birimi denetlediklerini açıkladı.

Denetlenen dairelerde panoların oluşturulmadığını ve web sayfalarının bulunmadığının tespit edildiğini kaydeden Karaderi, hizmet içi eğitim konusunda halen personelin eğitilmediğinin belirlendiğini dile getirdi.

Karaderi, “Farklı bakanlıklarda, farklı birimlerde yapılan bu denetimler bize şunu gösteriyor. Düşünün ki seçimle ilgili bir anket yapılıyor. 300 bin nüfuslu ülkede anket yapılırken bin kişiye soruluyor. Aslında bu bin kişi aşağı yukarı tablo belli oluyor” diye konuşarak, Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgenin ardından en azından dairelerde panoların oluşmasını beklediğini ifade etti.

Öte yandan vatandaşın kamu görevlilerinin kıyafetlerinden memnun olduklarını aktardıklarını dile getiren Karaderi, vatandaşlara hizmet vermekte yeterli olunmadığını düşündüğünü, bu durumun da bilgi eksikliğinden kaynaklandığını savundu.

“Denetimler, Lefkoşa dışına taşınacak”

Denetimlerin şu ana kadar Lefkoşa merkezde sürdüğünü ancak önümüzdeki günlerde diğer bölgelere de taşınacağını dile getiren Karaderi, “Başbakanlık’ın Genelgesi doğrultusunda hareket ediyoruz. Zaten görevlerimiz arasında personelleri denetleme bulunuyor. Ancak Genelge’deki eksiklikleri, talimatların yerine getirilip getirilmediği yönünde denetimlere başladık” dedi.

Karaderi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin kamu görevlilerine hizmet içi planlama hazırlanıp hazırlanmadığına bakıyoruz. Öte yandan bir kamu görevlisinin, diğer kamu görevlisinin görevlerinin neler olup olmadığını bilip bilmediğini kontrol ediyoruz. Vatandaş daireye geldiğinde ilgili dairenin verdiği görevlerin neler olduğunun her bakanlıkta ilan edilmesini istiyoruz. Her daire bunu panosunda göstermelidir”

Karaderi bununla birlikte denetimlerin sürekli devam edeceğini sözlerine ekledi.

Personel Dairesi neyi denetliyor?

Denetimlere 2 personelle çıkıldığını ve her denetim 3 saat, denetimle ilgili raporların oluşturulmasının ise 2 saati bulduğunu dile getiren Karaderi, denetimler açısından personel sayısının yeterli olmadığını söyledi.

Karaderi, “2 personeli denetime gönderdiğimde dairedeki rutin işleri yapmakta sıkıntı yaşıyoruz” diye konuşarak, denetimlerin 2 günde bir gerçekleştiğini ifade etti.

Yapılan denetimlerde kamu görevlilerinin çalıştıkları dairenin görevlerini bilip bilmediğini ölçmeye çalıştıklarını dile getiren, Karaderi ayrıca kamu çalışanlarının işe girdiği tarihten itibaren hizmet içi eğitim görüp görmediğinin denetlendiğini ifade etti.

Karaderi, bununla birlikte dairelerde panoların oluşup oluşmadığının kontrol edildiğini söyleyerek, dairelerdeki çalışanların kıyafetlerinin ve mesai saatlerine uyulup uyulmadığının denetlendiğini sözlerine ekledi.

“Hizmet için eğitimler 1 ayda tamamlanabilir”

Karaderi, her kurumun personeline yönelik hizmet içi eğitimlerine başlaması halinde 1 ay içerisinde bu eğitimlerin tamamlanabileceğini kaydederek,“Daire müdürü her bölüme 2 saat hizmet içi eğitim verse, 1 ayda tüm kurumlar eğitimleri tamamlanabilir” şeklinde konuştu.

Bu noktada karar veya politika üretmeye yönelik bir eğitimden bahsedilmediğini söyleyen Karaderi, söz konusu planlamayı Personel Dairesi’nin yapacağını dile getirdi.

Karaderi, denetimlerle vatandaşlara ne hizmet verileceği ve yanlış veya gereksiz uygulamaların ortadan kaldırılmasını istediklerini belirterek, “Vatandaş Lefkoşa’ya geldiğinde işlem yaptıracağı dairenin istediği belgeyi artık bilecek” dedi.


Kurallara uyulmazsa ne yapılacak?

Yapılan denetimlerde kamu görevlilerinin ‘mesai saatlerine uyulmaması’ halinde maaş kesintisine gidileceğini dile getiren Karaderi, bunun Kamu Görevlileri Yasası’nın 121. maddesinde açık olduğunu, çalışılmayan süreye maaş ödemesi yapılmamasına işaret edildiğini açıkladı.

Karaderi, “Eğer gittiğimiz denetimlerde, memurlar görevinin başında değil ise yasal olarak herhangi bir özür ve mazereti yoksa o kişinin maaşının kesilmesi gerekiyor” dedi.

Öte yandan hizmet içi eğitimleri yetersiz olan personelle ilgili de bu alanda eğitim verilmesinin isteneceğini dile getiren Karaderi, “Biz bunun takipçisi olacağız. Bir şekilde baskı oluşturarak, hizmet içi eğitimlerin verilmesini sağlamak zorundayız” şeklinde konuştu.

“Personel Dairesi öğretmenleri denetleyemez”

Devlet okullarında hizmet veren öğretmenleri denetleme yetkisinin Personel Dairesi’ne ait olmadığı konusunda bilgi veren Karaderi, öğretmenlerin Öğretmenler Yasası kapsamında Eğitim Bakanlığı müfettişleri tarafından denetlendiğini söyledi.
Karaderi, Personel Dairesi’nin Kamu Görevlileri Yasası kapsamındaki çalışanları denetleyebildiğini belirtti.


“Hantal yapının kısa sürede ortadan kalkması mümkün değil”

Kamudaki ‘hantal yapının’ denetimlerle kısa sürede ortadan kaldırılacağını söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Karaderi, bugüne kadar asıl ve sürekli kadroların doldurulması yerine geçici personel istihdamlarının yapıldığını, bu şekilde ‘açığın’ kapatılmak istendiğini hatırlattı.

Karaderi, bu şekilde yapılan istihdamların bir kısmının verimli bir şekilde çalışmasına rağmen, bir kısmının verimli çalışmadığını söyledi.

“Asıl ve sürekli kadroların görev ve sorumlulukları belirlenmesine rağmen, geçicilerin görev ve sorumlulukları yoktur. Verilen görevleri yerine getiriliyorlar” diyen Karaderi şöyle devam etti: “Zaman içerisinde asıl ve sürekli kadroların emekli olması veya görevden ayrılmalarından dolayı sayıları aşağıya düştü. Birçok kurumda hizmetler geçici personel eliyle yürütülüyor. Bu yüzden görev yetki ve sorumlulukları olmayan personel eliyle işlerin yürütülmesi kamuda verimliliği düşürmekte, hantal bir yapıyı oluşturmaktadır”


“Personel fazlalığı olan kurumlar var…”

Karaderi, bazı kurumlarda ‘personel fazlalığı’, bazı kurumlarda ise ‘personel açığının’ olduğundan bahsederek, özellikle kamuya ‘geçici’ olarak alınan personelin ‘istihdam şekillerinden’ kaynaklanan yığılmaların bulunduğuna dikkat çekti.

“Bu insanları, bir yerden diğer bir yere aktarmada zorluk çekiyoruz. İhtiyaç duyulan noktalara aktarmakta zorlanıyoruz” diyen Karaderi, “Geçicilerin kadrosu yok, Teşkilat Yasası bulunmuyor. En büyük sorun bu çalışanların görev yerlerinin değiştirilmeye kalkıldığında, bir şekilde siyasi erke ulaşarak işlemleri durdurtma yoluna gidiyorlar” şeklinde konuştu.

Karaderi, şu anda kamuya geçici personel istihdamının durdurulduğunu, 1 yıldan beridir personel alımının ‘asıl ve sürekli’ kadrolara yöneldiğini ifade etti.

Karaderi, “Asıl ve sürekli kadrolara istihdamları sağlamayı amaçlıyoruz. Böylelikle alttaki geçici personelin sınavlar ile kadrolara geçebilmeleri halinde süreci hızlandıracağız. Dolayısıyla kamudaki hantallık, zaman içerisinde ortadan kalkacak” diyerek sözlerini tamamladı.

Yenidüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.