1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. METABOLİZMA DÜŞMANLARI
METABOLİZMA DÜŞMANLARI

METABOLİZMA DÜŞMANLARI

Günlük hayatta yaptığınız hatalar, alışkanlıklar ya da hastalıklar, son hız giden metabolizmanıza sekte vurabilir. İşte metabolizmanızın altını oyan 4 gizli düşman.

A+A-

1-ATLANAN ÖĞÜNLER

Diyet yapmadan önce bir defa daha düşünün. Zira çok zorlayıcı bir kalori kesintisi “Açlıktan ölüyoruz burada” şeklinde pankartların açıldığı bir biyolojik isyana yol açar. Bunun üzerine vücudunuz mevcut enerji stoklarını dikkate alarak, metabolizmanızı yavaşlatır. Üstelik, kesinti devam ettiği takdirde; yağ ve kas dokularınızı yakmaya başlarsınız. Sonuçta metabolik hızınız iyice düşer. Kilo vermek hayal olur.

2-İLAÇ TEDAVİSİ 

İşte antidepresanların yol açtığı ironilerinden biri: İnsan ruhunu güçlendirirken metabolizmasını zayıflatmak. Beynin mekanizması hâlâ bir sır olarak kalmaya devam ederken, Alman araştırmacıların yürüttüğü bir çalışma bazı ilaçların böyle bir yan etkiye yol açtığını göstermekte. Bu ilaçları kullanıp kilo aldığınızı düşünüyorsanız, olası bir alternatif konusunda doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.

3-SİGARAYI BIRAKMAK

Sakın yanlış anlamayın. “Sigara için” demiyoruz. Fakat sigara içenler, zararlı kimyasallardan kurtulmak için ekstra enerji tüketir. Sigarayı bırakanların kilo almasının nedeni de budur. Bu metabolik kaybı telafi etmek için egzersiz yapın ve nikotinli sakız çiğneyin. Yapılan araştırmalar, 100 miligram kafeinle birlikte nikotin sakızı (2 miligram) çiğneyen erkeklerin metabolizmasında yüzde 10’luk bir artış olduğunu gösterdi.

4-HORMONLARDA AZALMA

Tiroid bezleriniz yeteri kadar hormon salgılamadığı takdirde, metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Hipotiroidizm olarak adlandırılan bu durumda, kalorilerin yakılması da dâhil olmak üzere; neredeyse tüm metabolik süreçler yavaşlatılır. En sık rastlanan semptomlar ise uyuşukluk ve kilo almadır. Kesin teşhis için kan testi yaptırmanız gerekir. Bir litrede 4 IU biriminin üzerindeki her değer, soruna işaret eder.

MENSHEALTH

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.