1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. METEOROLOJİ DAİRESİ'NDEN SARİN GAZI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA!
METEOROLOJİ DAİRESİ'NDEN SARİN GAZI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA!

METEOROLOJİ DAİRESİ'NDEN SARİN GAZI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA!

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran,

A+A-

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Suriye'deki kimyasal saldırıda kullanılan sarin gazının, aradaki deniz nedeniyle Kıbrıs'ı olumsuz etkileyemeyeceğini dolayısıyla paniğe gerek olmadığını söyledi.

Buran, yaptığı açıklamada, Suriye'nin İblit kentine 4 Nisan'da düzenlenen kimyasal saldırının olduğu gün ve ertesi günü bu konuya konsantre olduklarını ve araştırma yapmaya başladıklarını anlattı.

O günlerde rüzgarın doğudan estiğini, ancak sarin gazının atıldığı yerin 60km çevresinde etkili olduğunu, gazın Kıbrıs'a doğru sürüklenmesi halinde aradaki 112 km'lik denizde "bozulduğunu" söyledi. Buran, yaptıkları araştırmada sarin gazının aşırı nemli ortamlarda etkisiz hale geldiği bilgisine ulaştıklarını sözlerine ekledi.

İblid'e yapılan saldırı sonucunda aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivil hayatını kaybetmiş, yüzlercesi de yaralanmıştı.   

Milliyet'te yayınlanan haberde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Hüseyin Toros, İblit'e atılan sarin gazının Hatay’ın güneyinden geçerek Kıbrıs üzerinden Antalya semalarına kadar ulaştığını söylemişti.

Haberde Dr. Toros'un, "Hava modelleme çalışmamıza göre Suriye’de gerçekleştirilen kimyasal saldırının ardından sarin gaz kümesi havaya yükselerek Hatay’ın güneyinden Kıbrıs’a, buradan da Antalya semalarına kadar ulaştı. Antalya’ya kıyılarına kadar ulaşan gaz kalıntılarının 2 bin metre yüksekte bulunduğunu tespit ettik. Zehirli gaz kalıntılarının hem etkisini yitirmesi hem de 2 bin metre yüksekte olmasından dolayı olumsuz etkisine maruz kalmadık" ifadelerine yer verilmişti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.