1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MEVCUT BİZE ANCAK YETER'' İKİ KÖY DÜŞMAN OLDU
“MEVCUT BİZE ANCAK YETER'' İKİ KÖY DÜŞMAN OLDU

“MEVCUT BİZE ANCAK YETER'' İKİ KÖY DÜŞMAN OLDU

kriz bir türlü bitmiyor..

A+A-

SU KRİZİ BİTMİYOR: Vadili Belediyesi’nin su ihtiyacını karşılaması için Türkmenköy sınırları içerisindeki alanda bulunan kuyudan su almak istemesi ile iki köy arasında 2011 yılında başlayan gerginlik halen devam ediyor. Vadili su istiyor, Türkmenköy, köydeki mevcut iki kuyunun da boşaldığı gerekçesi ile şiddetle karşı çıkıyor

“MEVCUT BİZE ANCAK YETER”: Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol, köyde su kuyularından ikisinin de suyunun tükenmek üzere olduğunu belirterek Türkmenköy’deki kuyulardan Vadili’ye de su pay edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Korol ile hemfikir olan Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise “Mevcut su Türkmenköy’e ancak yeter” dedi

ADAHAN: MUHATTABIMIZ DEVLETTİR: Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, “Bizim muhatabımız devlettir” diyerek, Türkmenköy’den su almak için bakanlık onayını beklediklerini belirtti. Adahan, “Her şey hazır. Siyasi mekanizma onay verdiği takdirde Türkmenköy’deki kuyudan günlük 200 ton su Vadili’ye aktarılacak” dedi

SENİN: SU İKİ KÖYE PAY EDİLECEK: Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin, proje kapsamında Türkmenköy’de bulunan su kuyusundaki suyun iki köy arasında yarı yarıya pay edileceğini kaydetti. Senin: Türkmenköy’de bulunan kuyudan suyun yarısı Türkmenköy deposuna diğer yarısı ise Vadili’de yapımı tamamlanan depoya aktarılacak

Vadili Belediyesi’nin bölgenin su ihtiyacını karşılaması için Türkmenköy sınırları içerisindeki alanda bulunan kuyudan su almak istemesi üzerine iki köy arasında başlayan gerginlik 3 yıldır sürüyor.
Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol, köyün su ihtiyacının karşılandığı su kuyularından ikisinin tükenmek üzere olduğunu belirterek, “Mevcut su ancak Türkmenköy’e yeter” diyerek Vadili’ye pay edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Türkmenköy’de iki kuyuda suyun azalması nedeni ile mevcut suyun ancak Türkmenköy’ün ihtiyacının karşılanabileceği hususunda Muhtar Korol ile hem fikir olan Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise “Vadili Belediyesi kendine göre haklı olabilir ancak Türkmenköy’de şu anki su miktarı Türkmenköy halkının ihtiyacını ancak karşılar” dedi.
Edip, iki köy arasında krize neden olan su sorunun çözülmesi için Vadili Belediyesi’ne başka kuyu gösterdiklerini ancak Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan’ın Türkmenköy’deki kuyudan su almakta ısrarlı davrandığını ifade etti.

Adahan zehir zemberek konuştu
Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, bu konuda sadece devleti muhatap aldıklarını söyleyerek, “Tüm hazırlıklar tamamlandı, 1.5 milyon TL masraf yapıldı. Devlet onay verdiği anda Türkmenköy’deki kuyudan günlük 200 ton Vadili’nin deposuna aktarılacaktır” dedi.
Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin ise projeye göre Türkmenköy’de bulunan kuyudaki suyun iki köy arasında yarı yarıya pay edileceğini kaydetti.
Türkmenköy Muhtarı Aşye Korol’u da insancıl davranmamakla suçlayan Adahan, “Türkiye’den su gelince biz, Ayşe Hanım gibi gayri insani davranmayacağız. Ayşe Hanım’a su vereceğiz. Çünkü bize göre bu bir insancıl meseledir. Asıl olan insandır. İnsan olup insan değerini bilmektir.
Ayşe Hanım’ın tavırları ise iktidarsız memleketin iktidarsız halleridir” dedi.

Korol: İzin vermeyeceğiz
Vadili Belediyesi’nin su ihtiyacını karşılaması için Türkmenköy’de sınırlarında bulunan kuyudan su almak istemesine olumlu bakmayan Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol, “Benim Vadili halkı veya belediyesi ile kişisel bir sorunum yoktur olamaz da ancak ortada görünen gerçekler vardır. Mevcut su bize bile yetmeyecek miktarda. İki kuyunun tamamen dibi göründü. Elimizde bir kuyu var ondan da Vadili pay istiyor. Bu teknik olarak mümkün değil. Eğer su iki köy arasında pay edilirse onlar yeterli suya kavuşamayacağı gibi biz de susuz kalacağız. Dolayısıyla biz bu projenin hayata geçmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Yasal değil”
Ayrıca, Vadili Belediyesi’nin Türkmenköy kuyusundan su almasının yasal dayanağının olmadığını iddia eden Ayşe Korol, şunları söyledi:  “Göreve geldiğim 2010 yılında bir gün kaynakların tükeneceğini ve Türkmenköy’ün su sıkıntısı yaşayacağını söylemiş, önlem alınması konusunda yetkilileri uyarmıştım. İşte o gün bugündür. İki kuyunun dibi göründü. Mevcuttan da Vadili’ye pay edilmeye çalışılıyor. Üstelik hiçbir yasal dayanağı da yoktur. Vadili Belediyesi’ne su ihtiyacını karşılaması için bizim sınırlarımızdaki kuyuyu kullanabileceğine dair zamanın Tarım Bakanı Zorlu Töre bir kağıt verdi.

Vadili Belediyesi de harekete geçti. Yıllardır su istiyor. O belgede Bakanlar Kurulu kararı yoktur ve dolayısıyla yasal değildir. Dahası söz konusu kuyunun bulunduğu arazi bir şahıs malıdır. Bu kuyudan su alsınlar diye milyonluk yatırım yapıldı. Adam bugün arazisi satmak istese binlerce lira çöpe atılacak. İşte memleket böyle batıyor. Devletimiz böyle düşüncesizce yapılan yatırımlarla ekonomik çöküşe uğruyor.”

“Baraj temizlensin kuyular beslensin”
Ayrıca, Türkmenköy’de suyu tükenmek üzere olan iki kuyunun tekrar dolması için Beyarmudu-Türkmenköy arasında bulunan barajın temizlenmesi gerektiğini dile getiren Ayşe Korol, baraj temizliği konusunun Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’in bilgisinde olduğunu ve en kısa zamanda barajın temizlenmesini ümit ettiklerini kaydetti.

Edip: Vadili’ye su verilirse Türkmenköy susuz kalır
Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Türkmenköy’ün su ihtiyacının karşılandığı iki kuyuda suyun tükenmek üzere olduğunu belirterek, Vadili’ye de su pay edilmesi durumunda Türkmenköy’ün susuz kalacağını kaydetti.

“Vadili Belediyesi’nin amacı başka”
“Mevcut su Türkmenköy’e ancak yeter” diyen İlker Edip, ayrıca Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan’ın asıl amacının bölgesine su götürmek olmadığını öne sürdü.
Edip, “Vadili Belediye Başkanı kendine göre haklı olabilir. Ancak bi,z kendilerine başka bir yerde su kuyusu gösterdik. Özel kuyu da bulduk. Üstelik bizim Vadili için bulduğumuz o kuyuda daha çok su var. Ama Vadili belediye Başkanı Mehmet Adahan’ın amacı başka. Başkanın amacı, Vadili’nin su sorununu çözmek değil, Türkmenköy’deki söz konusu kuyudan su almaktır” dedi.

“Kamuoyu kandırıldı”
Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, ayrıca projeye göre Vadili’ye bir depo yapılması gerektiğini ancak bu deponun halen daha yapılmadığını iddia etti.

Edip, şöyle konuştu:  “Yazılı basından takip ettim ve Vadili Belediye Başkanı, yaklaşık 20 gün önce projede ön görülen depoyu yapacaklarını bu nedenle ihaleye çıktıklarını ifade etmiş. Fakat hemen ardından Su İşleri Dairesi bir açıklama yaparak söz konusu deponun daire tarafından Vadili’de yapıldığını belirtti. Bu depo yapıldı mı, yapılmadı mı? Yapıldıysa kim yaptı? Ben diyorum ki, bu depo yapılmadı. Başka bir deponun fotoğrafı çekildi ve kamuoyu kandırıldı.”

“Baraj temizliği için girişim başlattık”
İlker Edip, Türkmenköy’deki su kuyularını besleyen barajın da temizlenmesi için girişim başlattıklarını belirtti.

İlker Edip, “Barajın bulunduğu yer ormanlık alandır. Dolayısıyla baraj temizliğinde bu ağaçların da zarar görmemesi için hem Su İşleri Dairesi’ne hem de Orman Dairesi’ne yazı yazdık ve işbirliği talebinde bulunduk. Kısa zaman içerisinde de gerekli çalışmanın yapılacağı inancındayız” dedi.

Adahan: Bizim tek muhatabımız devlettir
Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan,  Türkmenköy’deki kuyudan su almak için devlet yetkililerinin onayı beklediklerini belirterek, bu konudaki tek muhataplarının devlet olduğunu söyledi.

“Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol’un su vermeyeceğim çırpınışlarını dikkate almıyoruz” diyen Adahan, “Ben geçmiş yıllarda da söyledim, şimdi de söylüyorum, biz muhtar Ayşe Hanım’dan su istemiyoruz. Biz devletten su istiyoruz. Eğer Ayşe Hanım’dan istersek vermesin” dedi.

“Aslolan insandır”
Mehmet Adahan, “Biz devletimiz tarafından öngörülen Türkmenköy’deki kuyudan su alabilmek için 1.5 milyon TL yatırım yaptık. Su hattı üzerinde boruları döşedik. Arıtma tesisi kurduk,  500 tonluk depo yaptık. Kuyunun başına elektrik de getirdik. Bizim o kuyudan alacağımız su miktarı, günlük 200 tondur. Ta ki, Türkiye’den su gelinceye kadar” dedi.

Adahan sözlerine şu şekilde devam etti:
Türkiye’den su gelince biz, Ayşe Hanım gibi gayri insani davranmayacağız. Ayşe Hanım’a su vereceğiz. Çünkü bize göre bu bir insancıl meseledir. Aslolan insandır. İnsan olup insan değerini bilmektir.
Ayşe Hanım’ın tavırları ise iktidarsız memleketin iktidarsız halleridir. Eğer bu iktidarsızlık devam ederse insanlar ne yapacak?  Öte yandan eğer susuz olduklarını iddia ediyorlarsa yalan söylüyor. Beyarmudu’nda saatte 40 ton su veren kaynak bulundu. Bize verilen mevcut su kullanma suyudur. Biz bunu arıtarak insan amaçlı kullanacağız. Ayşe Hanım, hiçbir bilimsel araştırma yapmadan boş karından atıyor. Sonuç itibari ile biz suyu Su İşleri Dairesi’nden veya ilgili bakanlıktan istiyoruz. Ne olacağına da siyasi mekanizma karar verecek.”

Senin: Su yarı yarıya pay edilecek
Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin, iki köyü birbirine düşüren su krizi ile ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada, proje kapsamında Türkmenköy’de bulunan kuyusundan suyun iki köy arasında yarı yarıya pay edileceğini kaydetti.

Senin, “Türkmenköy’de bulunan kuyudan suyun yarısı Türkmenköy deposuna diğer yarısı ise Vadili’de yapımı tamamlanan depoya aktarılacak” dedi.

Hasan Senin, “Projeye göre, Türkmenköy’deki kuyudan suyun yarısı Türkmenköy deposuna aktarılacak diğer yarısı da Vadili’ye bir depo yaptırılarak oraya aktarılacaktı. Söz konusu depo Su İşleri Dairesi’nin ihalesi ile Vadili’ye yapıldı. Proje ile ilgili de tüm keşifler yapıldı. Gerekli belgeler de Beyarmudu Belediyesi’ne gönderildi” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.