1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MİKROP YUVASI!
MİKROP YUVASI!

MİKROP YUVASI!

Çamlıbel’deki doğal arıtma tesisinde meydana gelen arıza, bölgeye bırakılan evsel atık sularının yüzeyde dağılarak etrafa mikrop ve koku yaymasına neden oldu.

A+A-

Arıza dolayısıyla çalışmıyan tesise evsel atık suları vidanjörlerle dökülmeye devam ediliyor. Bunun sonucunda da altta kalması ve gözükmemesi gereken atık sular yüzeye çıkarak çamur, çirkef oluşturarak kokuya neden oluyor. Suların yüzeyde birikmesiyle sineklerin de istilasına uğrayan arıtma tesisi adeta mikrop yuvası haline geldi. Bölgede kurulan ve faaliyet gösteren bir dernek olan ÇAM-SEV’in başkanı Adıgüzel Akdeniz, arıtma tesisinin halk sağlığını tehlikeye attığını söyleyerek konu hakkında Star Kıbrıs’a konuştu. 

UYARMIŞTIK 
Akdeniz şunları söyledi: “Arıtma tesisinin bu halini görünce fazla söze gerek yok diye düşünüyorum. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de doğal arıtma sistemlerinin yaygınlaştığını biliyoruz. Ve bunların doğa dostu olarak muntazaman çalıştığını görüyoruz. Ancak bizde nedense geçen yıl hizmete soktukları biri Çatalköy-Arapköy’de diğeri ise bizim köyümüzde olan bu doğal arıtma sisteminin her ikisi de çalışmamaktadır. Önce bunun nedenlerini sorgulamalıdır yetkililer. Binlerce para sayacaksınız, üstelik bu paralar Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı olacak yani Anavatanımızdan gelecek ama biz projede veya bir yerde hata yapacağız ve iki arıtma sistemini de devre dışı bırakacağız. 

BU PİSLİĞİ ÇEKMEK ZO0RUNDA DEĞİLİZ 
Biz Çamlıbel halkı olarak bunun bu şekilde çalışamayacağı uyarısını yapmıştık. Çevre Dairesi müdürümüz ise bize telefonda “Siz işe fesat karıştırıyorsunuz” demişti. Ama zaman bizi haklı çıkardı ve burada bir mühendislik hatası olduğu ortaya çıktı. Hadi biri arızalı, peki diğer Çatalköy’deki de mi arızalı? Ya da çalıştırmayı bilmiyorlar, bilmiyorsanız öğrenin arkadaşlar, Çamlıbel halkı bu pisliği çekmek zorunda değil.” 
Önemli bir konuya değinen Adıgüzel Akdeniz bu tesisin yeni yapılan ve Türkiye’den gelecek suyun depolanacağı Geçitköy barajının sırtlarına çok yakın olduğunu sadece aralarında 150 metrelik bir mesafe olduğunu ifade etti. 

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ 
Çevre Koruma Dairesi müdürü Eşref Ünlü Soyer ise buradaki hatanın tesisin işletmesinden de olabileceğini ancak yine de bu konuda çalışmaları hızlandıracaklarını gerekirse bu tesisin işletmesini Lapta Belediyesinden alıp üstlenebileceklerini söyledi. Ünlüsoyer Çatalköy’deki arıtma ile ilgili olarak da gereken çalışmanın yapıldığı bilgisi verdi. Ünlüsoyer Çevre Koruma Dairesi olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını belirtti.

 

Kaynak: Star Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.