1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MİLLİ SERVETE SAHİP ÇIKTILAR
MİLLİ SERVETE SAHİP ÇIKTILAR

MİLLİ SERVETE SAHİP ÇIKTILAR

Milli servete sahip çıktılar

A+A-

Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen su ve gübrenin verimli şekilde kullanılması için Lefkoşa Kaymakamlığı ve Lefkoşa Türk Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.İçişleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine Lefkoşa Kaymakamlığı, Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen suyun kontrollü bir şekilde üreticiye satılması ve daha çok sayıda üreticinin sudan faydalanması için çalışma başlattı.
Lefkoşa Türk Belediyesi ise suyun verimli ve süreklilik arzedecek şekilde kullanılmasına ilişkin çalışmalarını hızlandırdı.
Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilerek Kanlıdere’ye verilen suyun borular vasıtasıyla yasal bir şekilde üreticiye ulaştırılması konusunda yetkili makamlarla görüşmelerini sürdüğünü açıkladı.
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı da Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen su ve gübrenin ülke adına verimli kullanılabileceğini hükümet yetkilileri ile gelecek hafta bir araya gelerek konuyu gündeme getireceğini kaydetti.
Harmancı, suyun kullanımı konusunda Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın denetiminin esas olduğunu söyleyerek Haspolat arıtma Tesisi’nden elde edilen üretimin ülke adına faydalı noktaya getirilebilmesi için LTB’nin işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

gubre-(4)s.jpg

Harmancı: Suyu Su İşleri Dairesi yetkililerine vereceğiz
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Göreve geldiğim dönemde Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen suyun kullanımına ilişkin Güney ile Kuzey arasında ‘bunu kullanabilir miyiz’ diye bir görüş ayrılığı vardı ve biz bunu çözdük. Bu suyun kullanımı ile ilgili Güney’de rezervi yok. Ortak bir proje ile hem Kuzey’e hem de Güney’e dağıtımının yapılmasına kadar bu suyun tamamının bizim kullanmamızda olmasına ilişkin Güney Kıbrıs’ın bir itirazı yok. Bu tarım amaçlı kullanacak bir sudur ve biz Su İşleri Dairesi yetkililerine bu suyu vereceğiz. Bu konuda bir girişim yapılmasını istiyoruz. Bu su Mesarya’nın kalkınması için çok önemli.”

haspolat-artima-tesisi-(13)s.jpg

“Hükümet yetkilileri ile görüşeceğim”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen su ile ilgili rezarvar üretilmesi gerektiğini ve suyun belli bir alanda toplandıktan sonra tarım amaçlı, süreklilik arz edecek şekilde kullanılabileceğini kaydetti.
Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen suyun kullanımına ilişkin “esasen topun altında olması gereken hükümet yetkilileridir” diyen Harmancı, “Bu su ile ilgili bizimle aynı dili konuşabilecek genç bir bakan arkadaş var. Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali. Önümüzdeki hafta hem İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’u hem de Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’yi ziyaret edeceğim. Ziyaretimde bu konuyu da gündeme getireceğim” dedi.

“Elimizde gübre var ama biz ithal ediyoruz”
Suyun tarımda verimli olması için Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın tavsiye ettiği oranda kullanılması gerektiğini dile getiren LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen gübrenin de ilgili bakanlık denetiminde verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini kaydetti.
Harmancı, “Haspolat Arıtma Tesisi’nde suyun haricinde bir de gübre cevheri üretilmektedir. Ancak maalesef Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nda çağın koşullarını yakalayamamış bürokratlar nedeni ile bu gübre kullanılamıyor. Avrupa Birliği’nin 23 ülkesi aynı değerlerdeki gübreyi kendi tarım sahalarında kullanabiliyor. Ama biz milyonlarca doları ülke dışına çıkarıp gübreyi ithal ediyoruz” diye konuştu.

“Bu değerleri ülkeye kazandırabiliriz”
Harmancı, suyun kullanımı konusunda Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın denetiminin esas olduğunu söyleyerek Haspolat arıtma Tesisi’nden elde edilen üretimin ülke adına faydalı noktaya getirilebileceğini bunun için LTB’nin işbirliğine hazır olduğunu kaydetti.
Harmancı, hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak “Gelin, bu değeri ülkeye kazandıralım” dedi.

havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.