1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "MİLYONLARCA GÖÇMEN VE SIĞINMACININ HAKLARI HİÇE SAYILDI"
"MİLYONLARCA GÖÇMEN VE SIĞINMACININ HAKLARI HİÇE SAYILDI"

"MİLYONLARCA GÖÇMEN VE SIĞINMACININ HAKLARI HİÇE SAYILDI"

Uluslararası Af Örgütü, sınırlarını koruma endişesiyle hareket eden yönetimlerin milyonlarca göçmen ve sığınmacının haklarını "hiçe saydığını" bildirdi.

A+A-

Uluslararası Af Örgütü, sınırlarını koruma endişesiyle hareket eden yönetimlerin milyonlarca göçmen ve sığınmacının haklarını "hiçe saydığını" bildirdi.

Londra merkezli örgüt, yayımladığı bu yılki raporunda, iş bulmak ve daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak için savaş ve işkenceden kaçan milyonlarca insanın haklarının "hiçe sayıldığını" belirtti.

Suriye'deki iç savaşa vurgu yaparak, ülke halkı için kayıp bir yıl yaşandığına dikkati çeken Örgüt, Suriyeli sığınmacıların Ürdün, Türkiye ve Lübnan'da "çok kötü şartlarda" yaşadığını da vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca AB'yi sınırlarda göçmen ve sığınmacıların hayatını tehlikeye atan kontrol tedbirleri almakla suçladı ve "kemer sıkma politikası" bahanesiyle insan haklarını ihlal eden ülkelerden özellikle İtalya'yı sert dille eleştirdi.

Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty, uluslararası toplumun Suriyeli sığınmacılar konusunda hareketsiz kaldığını belirtti.

Shetty, özellikle ABD'nin, sığınmacıların haklarından çok ulusal sınırlarını daha fazla korumayı istediğini ifade etti.

Raporda ayrıca 214 milyon göçmenin, "köleliğe yakın" şartlarda ya da "zorla" çalıştırıldığına ilişkin durumlara da yer verildi.

Hong Kong, Ürdün, Lübnan ve Kuveyt, evlerde çalışan yabancıların haklarını koruyamamakla suçlanırken, Eritre, Etiyopya sınırından ülkeye girmeye çalışanları öldürdüğü, Somali, mülteci kamplarında kadın ve çocuklara tecavüz edilmesinin önüne geçemediği, Sudan, Gabon ve Bahama Adaları mültecileri ve sığınma talep edenleri ülkelerine dönmeye zorladığı için eleştirildi.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.