1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "MISIR ORDUSU, EN KISA ZAMANDA ÜLKEYİ ERKEN SEÇİME GÖTÜRMELİ"
"MISIR ORDUSU, EN KISA ZAMANDA ÜLKEYİ ERKEN SEÇİME GÖTÜRMELİ"

"MISIR ORDUSU, EN KISA ZAMANDA ÜLKEYİ ERKEN SEÇİME GÖTÜRMELİ"

AP BAŞKANI SCHULZ:

A+A-

İspanya'nın başkenti Madrid'de resmi temaslarda bulunana Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Mısır'da ordunun yönetime el koyması sonrası yaşanan gelişmelerle ilgili olarak ''Mısır ordusu, en kısa zamanda ülkeyi erken seçime götürmelidir'' çağrısı yaptı.

''Nueva Economia Forum'' adlı düşünce kuruluşunun organize ettiği toplantıda konuşan Schulz, Mısır'daki askeri müdahalenin ''kabul edilemez'' olmasına rağmen, ''kaçınılmaz bir sonuç'' olduğunu savundu. AP Başkanı, Mısır'da hemen yapılması gerekenin, ''ordunun en kısa zamanda ülkeyi genel seçime götürüp, demokrasinin işlerliğini garanti etmek'' olarak sıraladı.

Schulz, AB ve AP'nin Libya'da olduğu gibi Mısır konusunda da net bir tavır takınamamasını ''AB'nin farklı fikirlere sahip ülkelerinin Dışişleri Bakanlarına'' bağladı.

AP Başkanı Schulz ayrıca, Rusya'dan dönerken, uçağında eski NSA sistem analizcisi Edward Snowden'ı taşıdığı iddiasıyla yaklaşık 12 saat Viyana'da bekletilen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e yapılan muamelenin ''kabul edilemez'' olduğunu ifade etti. Morales'in yaşadıklarını ''gülünç'' olarak yorumlayan Schulz, Bolivya Devlet Başkanı'na karşı uluslararası kuralların uygulanmadığını belirtti.

AP Başkanı, ''Snowden'ın AB'yi çok zor bir durumda bıraktığını'' dile getirerek, ''Ben, Amerikalıları dost olarak görüyorum ve böyle devam edeceğini düşünüyorum. ABD'nin belki gizli servisleri değil ama hükümeti de bizi dost görüyordur. Sorun şu. Evet, Snowden bir kural ihlali yapmıştır ama onun sayesinde öğrendik ki ABD'de de kural ihlali yapmış. Yaşadığımız ikilem bu. Eğer AB'nin temsilciliklerinin dinlendiği gibi iddialar doğruysa Amerikalılar bize bunu neden yaptıklarını açıklasın'' değerlendirmesinde bulundu.

Schulz, Fransa'da da ortaya çıkan dinleme skandallarıyla ilgili, ''Vatandaşlar için en iyi korumanın, sağlam kamu düzeni ve güçlü polis olduğunu hep savundum. Kirli bir iş yapıyorlar ama polis ve gizli servisler gerekli'' yorumunu yaptı.

Öte yandan ekonomik krizin etkisiyle Avrupa Birliği'nin (AB) tartışılan geleceğine de değinen Schulz, ''Avrupa'nın bu zamana kadar hiç görülmemiş, küçümsenmeyecek bir tehdit ve yeni bir yol ayrımıyla karşı karşıya kaldığını'' savundu. ''AB'nin kuruluş fikrini hatırlamak gerekir'' diyen Schulz, ''AB'nin tanımını, ne istediğimizi, farklı çıkarlarımızı nasıl birleştirebileceğimizi konuşmamız gerekir. Barış, sosyal adalet, refah ve ilericilik birliği olmaya devam etmeliyiz'' şeklinde konuştu.

Avrupa'da birlikte çalışma eksikliğinden ''yeni bir milliyetçilik virüsünün çıktığına'' dikkati çeken AP Başkanı, sağ ve sol görüşlerin AB'de ısrarcı olmaması halinde 2014 Mayıs ayında yapılması öngörülen Avrupa Parlamentosu seçimlerini Avrupa karşıtlarının kazanma riskinin olduğunu söyledi. Schulz, AB Komisyonu Başkanlığı için Avrupa'daki sosyalistlerin adayı olacağı yönündeki iddialara ise ''Şu an karar vermek için erken'' cevabını verdi.

 

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.