1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MISIR, YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS İŞBİRLİĞİ YAPMA YOLUNDA İLERLİYOR
MISIR, YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS İŞBİRLİĞİ YAPMA YOLUNDA İLERLİYOR

MISIR, YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS İŞBİRLİĞİ YAPMA YOLUNDA İLERLİYOR

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, İsrail’le mevcut işbirliğinin bir benzeri yönünde ilerlediği bildirildi.

A+A-

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, İsrail’le mevcut işbirliğinin bir benzeri yönünde ilerlediği bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Mısır’da bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangeles Venizelos ve Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’nin dün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yaptıkları ortak açıklamada, iki ülke arasında, birçok konuda işbirliğinin ileri götürüleceğini duyurduklarını yazdı.

Habere göre, Venizelos açıklamasında, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs’ın “geniş yelpazeli girişiminin ileri götürüleceğini” belirterek, ortak kriterlerin belirlenmesi amacıyla en kısa sürede uzman komitelerinin oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.

Gazete, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Mısır ile işbirliğinin, İsrail’le gerçekleştirilenle aynı prototipte olacağını; Mısır’la işbirliğinde hedeflenenin enerji, güvenlik (arama-kurtarma) ve diğer siyasi konuların gündeme dahil edilmesi olduğunu öne sürdü.

Yunanistan’ın Mısır’la ikili düzeyde, Akdeniz’de iki ülkenin münhasır ekonomik bölgelerinin belirlenmesi konusunu da ele alacağını ve bu konudaki görüşmelerin başlamasına dünkü Venizelos-Fehmi görüşmesinde karar verildiğini belirten gazete, bu konudaki görüşmelerin eski Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis zamanında başladığını ancak Türkiye’nin tepkisi sebebiyle yarım kaldığını hatırlattı.

FEHMİ: “ÜÇÜNCÜ ÜLKELERİN TEPKİSİ BİZİ İLGİLENDİRMEZ”

Gazete, basın toplantısında Türkiye kastedilerek, üçüncü ülkelerin Yunanistan ile Mısır arasında deniz bölgelerinin belirlenmesi görüşmelerine tepki göstermesi ihtimalinin sorulması üzerine Fehmi’nin “üçüncü ülkelerin rahatsızlık duyması bizi ilgilendirmez” yanıtını verdiğini belirtti.

Venizelos ise bu soruya: “İki ülkenin uluslararası hukuk kuralları çerçevesindeki ortak çıkarları başka bir ülkenin düşmanca eğilimine sebep olmaz” yanıtını verdi.

ABD, KASULİDİS’DEN MISIR TEMASLARI HAKKINDA BİLGİ İSTEDİ

Gazete bir diğer haberinde ise, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns’un Çarşamba günü Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’i telefonla arayarak, Mısır’da gerçekleştirdiği temaslar konusunda bilgi almak istediğini yazdı.

Gazete, Burns’un Kasulidis’le görüşmesinde, Mısır ziyareti sırasında, özellikle bu ülkede yaşanan iç kargaşalar konusunda izlenimlerini öğrenmek istediğini belirtti.

Habere göre, Burns ayrıca, Güney Kıbrıs’ın Suriye konusundaki tutumu hakkında da bilgi aldı. Kasulidis’in Burns’e, Suriye’ye yönelik bir askeri operasyonda Güney Kıbrıs’ın yer almayacağını ilettiği kaydedildi.

Gazete, AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nin Suriye konusunu Litvanya’da 6-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirecekleri gayrı resmi toplantıda ele alacağını ve bu toplantıya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de katılacağını belirtti. Haberde ayrıca Kasulidis’in Litvanya’ya gitmeden önce Kopenhag’a uğrayarak, Danimarka Dışişleri Bakanı ile ikili ilişkiler ve Kıbrıs sorununun da aralarında bulunduğu birçok konu hakkında görüşeceği vurgulandı.

LAKKOTRİPİS ABD’YE GİDİYOR

Öte yandan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, bir dizi temaslarda bulunmak üzere gelecek hafta ABD’ye gidiyor.

Habere göre, Pazartesi günü ABD’ye gidecek olan Lakkotripis, ABD Enerji Bakanı ve ABD Kongre üyeleriyle Washington ve New York’ta temaslarda bulunacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.