1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MISIR'DA 556 AKADEMİSYEN DARBEYİ REDDETTİ
MISIR'DA 556 AKADEMİSYEN DARBEYİ REDDETTİ

MISIR'DA 556 AKADEMİSYEN DARBEYİ REDDETTİ

Mısır'da bir çok farklı üniversitede görev yapan ve aralarında çok sayıda profösürün de bulunduğu 556 akademisyen, Mısır'da ordunun yaptığı darbeyi reddettiklerini açıkladı.

A+A-

FARKLI ÜNİVERSİTELERDE GÖREV YAPAN 556 AKADEMİSYEN DARBEYİ REDDETTİ

MURSİ'NİN DİPLOMATİK PASAPORTU İPTAL EDİLDİ

MISIR GEÇİCİ CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI HİCAZİ:"ÜLKEDE DÜZENLENEN GÖSTERİLERLE MÜCADELEDE İHVAN MENSUPLARINA YÖNELİK İSTİSNAİ BİR TUTUM İZLEMEYECEĞİZ"

Mısır'da bir çok farklı üniversitede görev yapan ve aralarında çok sayıda profösürün de bulunduğu 556 akademisyen, Mısır'da ordunun yaptığı darbeyi reddettiklerini açıkladı.

Akademisyenler, darbeye karşı açtıkları imzaların tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılan bir bildiri ile darbeyi reddettiklerini ifade etti.

Bu arada, Mısır Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, başta Mursi ve ailesi olmak üzere eski hükümet üyelerinin bir kısmı ile Mursi'nin danışmanlarının taşıdığı diplomatik pasaportları iptal edildi.

MUSTAFA HİCAZİ

Öte yandan Mısır geçici Cumhurbaşkanı Danışmanı Mustafa Hicazi, "Muhammed Mursi'ye görevinin iade edilmesi için Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) tarafından düzenlenen ve şiddet olaylarına sahne olan gösterilerle mücadelede teşkilat mensuplarına yönelik istisnai bir tutum izlemeyeceğiz" dedi.

Hicazi, Kahire'deki Cumhurbaşkanlı Sarayı'nda yaptığı basın açıklamasında her Mısır vatandaşının barış yanlısı gösteri düzenleme hakkının haiz olduğunu, ancak yolları kesip, ülkeyi kargaşaya sürükleyenler aleyhinde yasaların uygulanacağını ifade etti.

Kanunların uygulanması konusunda kimseye ayrıcalık gösterilmeyeceğini belirten Hicazi, "Mısır şu anda bir hukuk adamı tarafından yönetiliyor. Kanunlara muhalif herhangi bir girişim karşısında ayrıcalıklı tutum izlenmeyecek" diye konuştu.

GEÇİŞ DÖNEMİ ADALETİ VE ULUSAL UZLAŞI SÜRECİ

Geçiş dönemi adaletinden sonra ulusal uzlaşı için çalışmalara başlanacağını ifade eden Hicazi, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçiş dönemi adaleti ve ulusal uzlaşı çalışmaları devlet kurumlarınca yürütülecektir. Halkın bu konuda sunduğu desteklere teşekkür ediyoruz ancak bu iki aşama Mısır hükümetinin gözetimindedir. Bu bağlamda yeni hükümette geçiş dönemi adaleti ve ulusal uzlaşı adıyla bir bakanlık bulunuyor."

Ulusal uzlaşı süreci için tüm taraflarla görüşmelerin yapılacağını dile getiren Hicazi, görüşmeler hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

ANAYASAL DÜZENLEMELER

Mısır ordusu tarafından askıya alınan bir önceki anayasada bulunan yanlışların telafi edilmesi için hukukçulardan oluşan bir komitenin çalışmalara başlayacağını belirten Hicazi, hazırlanan taslağın Anayasa Kurucu Komisyonu'na sunulacağını kaydetti.

Hicazi, anayasal düzenlemeler çerçevesinde yapılan çalışmaların yaklaşık 4 ay süre zarfından tamamlanacağını ön gördüğünü dile getirdi.

MISIR VE ETİYOPYA ARASINDAKİ NİL SULARI POLEMİĞİ

Konuşmasında Mısır ve Etiyopya arasında gerginliğe neden olan Hedasi (Nahda) Barajı'nın inşasına da değinen Hicazi, bu konunun cumhurbaşkanlığının öncelikli konuları arasında yer aldığına dikkati çekti.

Hicazi, bu konuyla ilgili planlarının olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Baradai'nin konu ile yakından ilgilendiğini söyledi.

Ayrıca Hicazi, Baradai'nin İsrail'i ziyaretini yalanlayarak, "İsrail basınında yer alan haberlerin doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu konu hakkında bana bir bilgi ulaşmadı" dedi.

SİNA'DAKİ OLAYLAR

Sina'da yaşanan olayları, "Bölgeyi teröristlerden temizlemek için yapılan askeri operasyonlar" olarak değerlendiren Hicazi, Gazze hava sahası yakınlarında uçuş yapan Mısır uçakları hakkında ise "Mısır'ın egemenliğini muhafaza etmek için yapılan askeri operasyonların bir parçasıdır. Mısır, Sina'daki güvenliğin ihlal edilmesine izin vermeyecek" ifadelerini kullandı.

ASHTON'IN MISIR ZİYARETİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Kahire ziyaretini değerlendiren Hicazi, "Ashton ve diğerlerine Mısır'ın hak ve adalet üzerine ülkeyi tesis etmeye çalıştığını izah ettik. Biz bir halk devrimiyle göreve geldik" diye konuştu Hicazi, yeni kurulan hükümette gençlerin bulunmaması hakkında "Biz gençleri teskin etmiyoruz. Bilakis, gençleri sorumluluğunu kaldırabilecekleri alanlarda vazifelendireceğiz" dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.