1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MISIR'DA DURUM PARLAK DEĞİL
MISIR'DA DURUM PARLAK DEĞİL

MISIR'DA DURUM PARLAK DEĞİL

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Mısır’da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak görmemesine ilişkin, ABD'nin Mısır'daki durumu karmaşık gördüğünü söyledi.

A+A-

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD’nin Mısır’da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak nitelendirmemesine ilişkin, "Bu, karmaşık bir durum ve böyle bir karara varmada gereksiz bir şekilde çabucak hareket etmek çıkarlarımıza uygun değil. Çünkü, hedefimiz konusunda dikkatli olmaya ihtiyacımız var. Bu da (hedefimiz) Mısır halkına demokrasiye geçişlerinde yardım  etmek ve ulusal güvenlik çıkarlarımıza bağlılığımızı sürdürmek" dedi. 

Carney, günlük basın brifinginde, bundan sonraki süreçte, demokratik yoldan seçilmiş kalıcı bir sivil hükümete süratle ve sorumlu bir geri dönüşü teşvik etmek için geçici Mısır hükümetiyle birlikte çalışacaklarını vurgularken, "Ancak geçiş süreci, misillemeler ya da siyasi sürecin reddi yerine uzlaşıyla tanımlanmalı" dedi.

'DURUMU GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ'

Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'daki gelişmeleri darbe olarak nitelendirip nitelendirmediği sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Bu, çok karmaşık ve zor bir durum. Başkan Obama, Mısır ordusu tarafından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılması ve anayasanın askıya alınması kararı hakkında derin kaygı duyduğumuzu ortaya koydu. Şunu da kabul etmek önemli; on milyonlarca Mısırlı, Mursi'nin demokratik olmayan idaresinden dolayı meşru şikayetlere sahip ve bunun bir darbe olduğuna inanmıyor, yeni bir hükümet istiyor."

"Açık olmak gerekirse, bu kararın (darbe olarak nitelendirme) beraberinde getireceği önemli neticeler var ve bu, olanlar hakkında farklı görüşlere sahip milyonlarca Mısırlı için son derece önemli bir konu" diyen Carney, şöyle devam ettii:

"Burada çok samimi olmak istiyorum. Bu, karmaşık bir durum ve böyle bir karara varmada gereksiz bir şekilde çabucak hareket etmek çıkarlarımıza uygun değil. Çünkü, hedefimiz konusunda dikkatli olmaya ihtiyacımız var. Bu da (hedefimiz) Mısır halkına demokrasiye geçişlerinde yardım  etmek ve ulusal güvenlik çıkarlarımıza bağlılığımızı sürdürmek. Dolayısıyla şunu söylemek mümkün; durumu gözden geçirmek, Mısırlı yetkililerin ileriye dönük bir yol bulunmasına yönelik çabalarını gözlemlemek için zaman ayıracağız. Daha sonra da Kongre ile istişare edeceğiz ve siyasi hedeflerimizi de dikkate olarak yasalar altındaki yükümlülüklerimizi gözden geçireceğiz."

'HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYORUZ'

Jay Carney, Mısır'da ordunun yönetime el koyması ve halka ateş açılmasıyla ilgili, “ABD olarak Mısır’daki artan şiddet ve siyasi kutuplaşmanın tehlikeli düzeye gelmesinden derin endişe duyuyoruz. Her türlü şiddeti ve şiddete yönelik her türlü tahriki kınıyoruz. Mısır ordusunu protestolara yanıt verirken azami itidal göstermeye çağırıyoruz. Protestoculara da barışçıl şekilde gösteri yapma çağrısında bulunuyoruz. Müslüman Kardeşler tarafından yapılan şiddete yönelik açık çağrıları da kınıyoruz" dedi.

ABD, Mısır'da artan şiddetten ve ülkedeki siyasi kutuplaşmanın ulaştığı tehlikeli düzeyden derin kaygı duyuyor" diyen Carney, ABD olarak "her türlü şiddeti ve şiddete yönelik her türlü tahriki kuvvetle kınadıklarını" söyledi.

Orduyu, protestoculara yanıt verirken azami itidal göstermeye çağırdıklarını, protestoculara da gösterilerini barışcıl şekilde yapma çağrısında bulunduklarını ifade eden Carney, "Ayrıca Müslüman Kardeşler tarafından yapılan şiddete yönelik açık çağrıları da kınıyoruz" dedi.

Carney, "Bu dönüşüm sürecinde Mısır’ın istikrarı ve demokratik siyasi düzen risk altında ve Mısır, halkının ileriye doğru kapsayıcı bir yol ve şiddet içermeyen yöntemler bulmak için bir araya gelmesi olmaksızın bu krizden çıkamaz. Biz, tüm siyasi taraflara, orduya ve dini liderlere, Mısır’ın derin ayrılımlarına köprü olma çabalarını öncelik haline getirmeleri noktasında çağrı yapıyoruz" diye konuştu.

Carney, ABD Başkanı Barack Obama’nın demokrasinin sadece seçim yapmak olmadığını açıkça belirttiğini ifade etti.

Seçim yapılmasının demokrasiye geçişte birinci adım olduğunu dile getiren Carney, ondan sonra da atılması gerekin birçok zorlu adımlar bulunduğunu vurguladı.

ABD olarak, Mısır’da, demokratik bir sürecin kök saldığı ve uzlaşının ortaya çıktığı, bu sayedede Mısır halkının gelecekte daha çok refah ve özgürlük yaşadığı bir duruma odaklandıklarını belirten Carney, bunun hem Mısır’ın hem bölgenin hem de ABD’nin  çıkarına olduğunu bildirdi.

Carney, "Mısır halkının, demokrasi ve demokratik bir süreç istediğini gayet açıkça gösterdiğine inanıyoruz. Mısır halkı sadece seçimler değil, demokratik yönetim de istediğini gösterdi. Biz, tüm yetkilileri, hem demokratik yollardan seçilmiş bir hükümete hem de sürece geri dönmeyi hızlandırmaya çağırıyoruz" dedi.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.