1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MISIR'DA MEYDAN SAVAŞI
MISIR'DA MEYDAN SAVAŞI

MISIR'DA MEYDAN SAVAŞI

Mısır'da askeri darbenin ardından meydanları terk etmeyen devrik Cumhurbaşkanı Mursi taraftarı göstericilerle, askeri müdahaleyi destekleyenler arasında 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-TV binasının önünde çatışmalar yaşanıyor.

A+A-

Mısır'da askeri darbenin ardından meydanları terk etmeyen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı göstericilerle askeri müdahaleyi destekleyenler arasında 6 Ekim Köprüsü üzerinde ve radyo-televizyon binasının önünde çatışmalar yaşanıyor.

Görgü tanıkları sivil kıyafetli polislerin ve suç grubu "Baltacılar"ın da çatışmaya karıştığını iddia ediyor.

Zaman zaman silahların ve molotof kokteyllerinin de kullanıldığı çatışmalarda çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Orduya ait 3 helikopter Tahrir ve çevresinde dolaşırken, devlet televizyonu binası önünde bulunan binlerce Mursi destekçisinin orduya 2 saat süre verdiği, ev hapsinde tutulan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin salıverilmemesi durumunda devlet televizyonunu işgal edecekleri belirtildi.

"MURSİ'DEN VAZGEÇMEYİZ"

Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etmek amacıyla başkent Kahire'deki Rabiatu'l-Adeviye Meydanı'nda toplanan Mısırlılara seslenen Bedii, "Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar eylemlere devam edeceğiz. Ne tutuklamalar, ne de darağaçları bizi yıldırabilir. Mısır, askeri yönetime boyun eğmeyecektir" şeklinde konuştu.
    
Mısır ordusuna , "Mısırlılara dön ve kalplerindeki yerini muhafaza et" çağrısı yapan Bedii, " Ey şanlı ordu, biz senin arkandayız. Sen de bizi düşmanlarımıza karşı koru ve silahını vatan evlatlarına doğrultma" ifadesini kullandı. Mısır halkının askeri yönetimi tanımayacağını vurgulayan Bedii, ordunun siyasete müdahil olmak yerine asli görevine dönmesi gerektiğini belirtti.
    
Mursi döndüğünde sorunların çözümü konusunda uzlaşılacağını dile getiren Bedii, Mısır medyasının gerçekleri çarpıttığını vurgulayarak, " Mısır halkı yansıtılanın aksine askeri darbeden yana değil" diye konuştu. Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in tutumunu da eleştiren Bedii, Ezher'in dini kurum olduğunu, Mısır halkı adına konuşma yetkisi bulunmadığını savundu. Bedii, Mısır Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros'un dini bir sembol olduğunu ve bütün Kıptileri temsil etmediğini kaydetti. Öte yandan, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin konuşması sırasında askeri helikopterin Rabia el-Adeviyye Meydanı üzerinde alçak uçuş yapması dikkati çekti.

MURSİ'NİN NEREDE TUTULDUĞU BİLİNMİYOR

Açılan ateşte çok sayıda kişinin de yaralandığını bildiren uluslararası haber ajansları, göstericilerin devrik lider Muhammed Mursi'nin gözaltına alınmadan önce kaldığı Cumhuriyet Muhafızları kışlasına yürümek istemesi üzerine bölgede tansiyonun yükseldiğini aktardı. Çarşamba gecesi yapılan askeri müdahalenin ardından ordu tarafından gözaltına alınan Mursi'nin nerede tutulduğu halen bilinmiyor.

POSTER ASMAK İSTEYİNCE...

AFP, "Vatan hainleri!" ve "Bizim cumhurbaşkanımız Mursi!" diye bağırarak, dikenli telli bariyerlere doğru ilerleyen yüzlerce gösterici ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada üç protestocunun vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

AFP muhabiri, çatışmanın, bir Mursi taraftarının kışlanın ön cephesindeki dikenli tele devrik liderin posterini asması üzerine çıktığını bildirdi. Mursi yanlısının ateş açılmadan önce Cumhuriyet Muhafızları tarafından iki kez uyarıldığını belirten muhabir, protestocuların olduğu taraftan da kurşun sıkıldığını söyledi.

0NLARCA ÖLÜ YÜZLERCE YARALI

Mısır sağlık bakanlığı, gösterilerde karşıt görüşler arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısının 17’a yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 250 olarak açıklandı.  Bu arada Mısır’ın İskenderiye şehrinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıt gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 307 kişinin yaralandığı ifade ediliyor. Çatışmaların devam ettiği kaydediliyor.

Posta

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.