1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MISIR’DA ORDU MURSİ’Yİ DEVİRDİ
MISIR’DA ORDU MURSİ’Yİ DEVİRDİ

MISIR’DA ORDU MURSİ’Yİ DEVİRDİ

OBAMA: “İKTİDARI ALIP UZUN SÜRE KALMA, GEÇİCİ OL, YENİ SÜREÇTE MURSİ TARAFTARLARINI DA DIŞLAMA”

A+A-

Mısır’da ordu, ülkedeki krizin çözümü için siyasilere verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından Cumhurbaşkanı Mursi’nin iktidarına son verdi.

Mısır'ın yeni geçici lideri 68 yaşındaki Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur oldu.Açıklama sonrası ülkede yaşanan şiddet olaylarında en az 10 kişi öldü.

General Abdülfettah el Sisi, ordunun halkın kendisinden destek istediğini gördüğünü belirterek, ''İktidara gelmek ya da saltanat sürmek için değil, halkın çıkarlarına hizmet etmek ve devrimi korumak için. Bu mesaj, orduya Mısır'ın her tarafından ulaştı'' dedi.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin salı gecesi yaptığı konuşmanın halkın hevesleri ve taleplerine karşı olduğunu kaydeden General Sisi, ''Bu da, silahlı kuvvetlerin önde gelen siyasetçileri, din adamları ve gençlik liderleriyle danışmalarda bulunmasını gerektirmiştir. Bu danışmalara katılanlar de, birleşik ve güçlü bir Mısır toplumu inşa etmek için bir yol haritası üzerinde uzlaşmışlardır'' dedi.

General Sisi, yol haritasının anayasanın geçici olarak askıya alındığını ve yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar hükümetin başına geçici bir ismin getirildiğini söyledi.

Sisi, bir teknokrat hükümetinin kurulacağını, Anayasa Mahkemesi'nin de yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlık yapacağını da vurguladı.

GELİŞMELER

Mısır'ın en üst düzey Sünni din adamı, El Ezher Şeyhi, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, ordunun ve diğerlerinin ehveni şeri seçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Müslüman Kardeşler hareketinin üst düzey liderlerinden Muhammed el Biltaci, Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasından kısa süre önce Mısır ordusunun Kahire sokaklarını kontrol altına almasına karşı barışçıl yolla direneceklerini söyledi.

El Cezire televizyonunun canlı yayınında konuşan El Biltaci, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin geçen yılki adil seçim sonucunda 4 yıllığına göreve geldiğini hatırlattı.

El Biltaci, "Genelkurmay Başkanı, Başkomutanı olan Cumhurbaşkanı'na ültimatom veriyor! Bu seçilmiş Cumhurbaşkanı'na karşı bir darbedir" diye konuştu.

Muhabirin, "tanklara karşı koyup koymayacakları" sorusuna, gösteri yapan Mursi yanlılarını işaret ederek yanıt veren El Biltaci şöyle konuştu: "Kahire'nin kalbindeki bu resmi görüyorsunuz. Biz kimseye saldırmadık; genel merkezimiz, liderlerimiz saldırıya uğradı, taraftarlarımız hedef alındı ve öldürüldü ama biz karşılık vermedik. Bu insanlar burada Cumhurbaşkanı'nı savunmayı sürdürecek."

TELEVİZYON KANALLARININ YAYINLARI DURDURULDU

Güvenlik güçlerinin El Cezire'nin ülkedeki TV kanalı Mubasher Misr'a da baskın yaparak kanalın bazı çalışanlarını gözaltına aldığı bildiriliyor.Kahire, Mısır'da El Cezire televizyonunun ardından 3 özel televizyon kanalının daha yayınları kesildi.

Ordunun yönetime el koymasının ardından dini içerikli yayın yapan "Mısır 25", "el-Hafız" ve "en-Nur " televizyon kanallarının yayınları güvenlik güçlerince durduruldu. Kanal çalışanlarının tamamının gözaltına alınarak, bilinmeyen bir yere götürüldüğü ifade edildi.

Katar'ın El Cezire Mübaşir kanalına baskın yapan güvenlik güçleri, kanal müdürünün de aralarında bulunduğu 27 kişiyi gözaltına almıştı. El-Cezire kanalından yapılan açıklamada, çalışanlarının güvenliğinden Mısırlı yetkillerin sorumlu olduğu belirtilerek, derhal serbest bırakılmaları talep edilmişti.

OBAMA'NIN MISIR AÇIKLAMASINDAKİ ÖNEMLİ MESAJLAR

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili açıklamasında, Mısır ordusuna "İktidarı alıp uzun süre kalma, geçici ol, yeni süreçte Mursi taraftarlarını da dışlama" mesajını vermiş oldu.

Obama, ekibiyle gün boyu süren toplantılarda, ABD olarak Mısır'daki gelişmelere ne tür bir yanıt vereceklerini tartıştı. Amerikan medyasında en fazla merak edilen konulardan biri, Obama'nın Mısır ordusunun yönetime el koymasını "darbe" olarak adlandırıp adlandırmayacağıydı.

Obama'nın konuyla ilgili açıklaması yerel saatle akşam vakitlerinde yapıldı. Açıklamada, doğrudan "darbe" ifadesini kullanmayan Obama, yine de Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidardan "uzaklaştırılması ve Mısır anayasasını askıya alması kararından derin endişe duyduklarını" belirterek kararı memnuniyetle karşılamadıklarının da mesajını vermiş oldu.

Obama, "belirli bireyler ve siyasi partileri" desteklemedikleri yönündeki sözleriyle de ordu ile Mursi yönetimi arasında taraf seçmediği vurgulamak istedi.

ABD Başkanı'nın en önemli sözlerinden biri, "Mısır ordusunu, kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye çağırıyorum" oldu. Bu sözlerle Obama, ordunun iktidarı alıp uzun süre orada kalmasını kesinlikle tasvip etmeğini açık şekilde göstermiş oldu.

Orduya "geçici" rol üstlenmesi gerektiğini ima eden Obama, "herhangi bir siyasi sürecin amacı, çoğunluk ve azınlık, tüm insanların haklarına saygı duyan, demokrasinin dayandığı denge ve kontrol mekanizmasını kurumsallaştıran ve insanların çıkarlarını, parti ve gruplarınkinin üzerine koyan bir hükümet şeklinde olmalı" diyerek, "asıl amacı"nın bu olması gerektiğini vurgulamış oldu.

Mısır'da durumun giderek kötüye gitmesinden endişe eden ABD yönetiminin, bu kaygıları Obama'nın açıklamasına da yansıdı. Obama'nın bu noktada açıklamasında özellikle orduya çağrı yapması dikkat çekiciydi. "Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuklamalandan kaçınma" ve "barışçıl toplanma hakkı, yargı süreci ve sivil mahkemelerde özgür ve adil yargılanma hakkı dahil Mısırlıların haklarının korunması" şeklinde tekrarlanan vurgularla Obama yönetimi, ülkedeki durumun ordunun yönetime "geçici" el koyması görünümünden "tam bir darbe" ve "kanlı bir sürece" dönmemesi noktasında uyarılar yapmış oldu.

Obama, Mısır'da kalıcı istikrar için en iyi temeli, tüm tarafların ve tüm siyasi partilerin katılımının olduğu demokratik siyasi sistem şeklinde tanımlayarak, özellikle "laik ve dindar, sivil ve asker" terimlerini kullanması, yeni süreçte Mursi taraftarlarının da dışlanmaması gerektiği imasını içeriyor.

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.