1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. MİYOMA SES TEDAVİSİ
MİYOMA SES TEDAVİSİ

MİYOMA SES TEDAVİSİ

Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Arıkan, kadınların korkulu rüyası olan miyomdan artık ameliyatsız akustik tedavisiyle kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

A+A-

Her dört kadından birinde bulunan miyom; adet kanama düzensizliği, kısırlık, ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık hatta rahmin kaybedilmesine sebep olabiliyor.

Açık ameliyat, laparoskopi (kapalı ameliyat), rahim damarlarının tıkanması (embolizasyon) gibi cerrahi seçeneklere bir yenisinin, ameliyatsız miyom tedavisinin eklendiğini belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Arıkan, dünyada birçok yerde ameliyatsız miyom tedavisi uygulandığını söyledi.

Bu tedavide hastanın doğru seçilmesinin, tüm tedavi aşamalarının hekim tarafından takip ve kontrol edilmesinin önemine değinen Dr. Arıkan, ameliyatsız akustik miyom tedavisi hakkında, “Magnet Rezonans rehberliğinde ses dalgalarının fokuslanması (high-intensity focused ultrasound guided by magnetic resonance (MR-HIFU) işlemi çok sayıda hastada başarı ile uygulanmıştır. Narkoz ve ameliyat gerektirmeyen bu yöntem, doğru seçilmiş vakalarda umut verici gelişmeleri beraberinde getirmiştir” diye konuştu.

“MODERN TEKNOLOJİ VE KONFORLU YÖNTEM”
Dr. Arıkan, dünyada 80 merkezde uygulandığını söylediği yöntemin işleyiş mekanizmasını şöyle anlattı: “Ses dalgaları (akustik enerji) miyom içine hedeflenir ve küçük bir alana fokuslanır. Miyom dokusu yüksek enerji 60-70 °C´ye kadar ısınma yolu ile tahrip edilir. Çevre doku veya cilt hasar görmez. Hedefi çok hassas bir şekilde görebilmek için magnetrezonans tomografisi (MRT) devamlı olarak kullanılır. Bu şekilde tedaviyi planlamak, hedef dokuyu tespit etmek ve miyom çevresindeki önemli organları (mesela sinirleri) korumak mümkün olmaktadır. MRT vücuttaki ısı değişimlerini gösteren tek muayene yöntemidir. Devamlı görüntü veren bu ısı haritası ile gerekli ısıya ulaşılması ve bunun aşılmaması sağlanır. Ayrıca dokunun yeterince tahrip edilip edilmediği kontrol edilir. Bu işlem radyasyonsuzdur ve anında görüntü sağlar. İşlem esnasında hafif bir ağrı kesici veya sakinleştirici uygulanır. Yaşam kalitesinin arttırılması, masrafları azaltılması, ağrı hissinin azlığı, asıl işlemin 2 saat kadar sürmesi, hastanın hastaneden çıkıp normal hayatına geri dönebilmesi gibi nedenlerle iyi seçilmiş vakalarda tercih sebebidir.”

Doç. Dr. Gürkan Arıkan, miyomda uygulanan ameliyatsız akustik tedavinin avantajları ve uygun hasta profili hakkında ise şunları söyledi:
- Asıl işlem 2 saat kadar sürer.
- Karında kesi ve anesteziye gerek yoktur.
- Ayaktan tedavi yapılabilir.
- Hastaların işlem sonrası hamileliklerinde problem yaşanmadığına dair çok sayıda rapor mevcuttur.
- İyileşme zamanı kısadır. Hasta hızla normal hayata dönebilir.
- Hastanın yaşam kalitesi en maksimum düzeyde korunmaktadır.

AKUSTİK TEDAVİ HANGİ HASTALAR İÇİN UYGUN?
-
Miyom şikayetleri (semptomlar) varsa,
- Miyomun boyut ve pozisyonu MR-HİFU cihazının ulaşacağı mesafedeyse,
- Myom adedi 5 in altındaysa,
- Miyom büyüklüğü 10 cm ve 10 cm altındaysa,
- Hasta ameliyatsız tedavi yöntemini tercih ediyorsa.

NE ZAMAN UYGULANAMAZ?
- Kötü huylu tümörlerde,
- Hamilelikte,
- Akut enfeksiyonlarda,
- 5 den fazla miyom, kısmi kontrendikasyon durumunda,
- 10 cm’den büyük miyomlarda.
- Ses dalgalarının geçişine engel durumlar (Barsak, büyük ameliyat yaraları, miyomun uzakta veya arka rahim yüzünde olması (kısmi kontrendikasyon).
- Saplı miyomlarda.
- Kontrast madde alerjisinde.
- MR yapılmasına engel diğer durumlarda.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.