1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MORMENEKŞE SKANDALINA İLİŞKİN RAPOR YAYIMLANDI
MORMENEKŞE SKANDALINA İLİŞKİN RAPOR YAYIMLANDI

MORMENEKŞE SKANDALINA İLİŞKİN RAPOR YAYIMLANDI

Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa’ya ait, Larnaka’ya bağlı “Dromolaksia” (Mormenekşe) köyünde bulunan arazinin,

A+A-

Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa’ya ait, Larnaka’ya bağlı “Dromolaksia” (Mormenekşe) köyünde bulunan arazinin, Rum Telekomünikasyon Dairesi (CYTA) Emeklilik Fonu tarafından  yasadışı şekilde satın alınması olayını araştırmak için kurulan Araştırma Komitesi’nin tamamlanan  raporunun dün kamu oyunun bilgisine sunulduğu belirtildi.

Bilindiği üzere söz konusu rapor, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un talimatıyla kurulan ve de Eleonora Nikolaidu ve Thasos Neokleus’dan oluşan Araştırma Komitesi tarafından hazırlandı.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, rapor içerisinde yer alanlara geniş bir şekilde yer verdiler.

Fileleftheros gazetesi “Dromoloksia (Mormenkşe) cümbüşünde yer alanların çemberinin genişletileceğini” yazdı.

Rum Başsavcı Kostas Kliridis’in önünde, Mormenkşe’dek,i arazinin yasa dışı alım-satımına ilişkin yeni cezai kovuşturmalara yönelik unsurların bulunduğunu yazan gazete söz konusu arazinin alım-satımına ilişkin olayları ve prosedürleri inceleyen Araştırma Komitesi’nin hazırladığı raporun dün kamu oyunun bilgisine getirildiğini belirtti.  

Gazete rapor içerisinde, söz konusu arazi için, CYTA Emeklilik Fonu’na alım-satımının normal bir şekilde ileriye götürülmesi için, çeşitli kişilere rüşvet verildiğinin de bahsedildiği raporda, Araştırma Komitesi’nin tavsiyesi üzerine, CYTA’nın, alım-satıma karışan kişiler hakkında disiplin soruşturması yapacağını da yazdı.

Habere göre Araştırma Komitesi, olaya karışan ancak şu ana kadar haklarında kovuşturma bulunmayan başka kişilerin isimlerine de atıfta bulundu.

Gazete Rum Başsavcı Kostas Kliridis’in de, olayla suçlanan diğer kişiler hakkında cezai kovuşturma gerekip gerekmeyeceğini konusunu inceleyeceğini belirtti.

Araştırma Komitesi’nin, tüm skandalın, sermayesi olmayan bir şirketin ekonomik çıkarlarını ileriye götürmek için devlet memurları, CYTA ve özel kişiler tarafından gözlemlenen büyük kolaylıkla ilgili olduğuna dikkati çektiğini belirten gazete, Wadnic şirketi tarafından söz konusu arazinin, CYTA’ya satılması konusunda tanıklık yapan Hr.Yerasimu isimli kişinin,Wadnic şirketi sahibi Nikos Lillis’i, CYTA Yönetim Kurulu Başkanı Stahis Kittis ile temas kurmasını sağladığı şeklinde açıklama yaptığını da yazdı.

Gazete, HR.Yerosimu’nun tanıklığı ışığında, Yerosimu’nun, , Lillis’in arabuluculuğuyla, CYTA Yönetim Kurulu Başkanı Stahis Kittis’e kolaylık sağlayan Rum Şehircilik ve Planlama Dairesi Müdürü Hr.Ktoridis’i Lillis ile ilişkilendirdiğini de yazdı.
 
H.Liotatis isimli başka bir tanık da o dönemde aynı kişiler ve başkaları arasında görüşmelerin yapıldığını belirtti.

Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa’ya ait arazinin bir bölümünün, söz konusu Kıbrıslı Türk tarafından 31 Mart 2010 tarihinde Wadnic şirketinin üzerine devredildiğini anımsatan gazete skandalın ortaya çıkmasına değin gelişen olayların ayrıntılarına da yer verdi.

Haberi “Ekspres Süreç” şeklinde veren Alithia gazetesi, o dönemdeki “Dromoklasia”(Mormenekşe) Muhtarı Haralambos Tsuris’in, Rum Devlet Radyo Televizyonu RİK’e yapmış olduğu açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Tsuris açıklamasında, korkacak hiçbir şeyinin olmadığı, ayrıca hiçbir şey yapmadığını, CYTA Emeklilik Fonu’nun çıkarlarını teminat altına aldığını söylerken Mormenekşe skandalına karışmadığını da belirtti.

Gazete Tsuris için Wadnic şirketi sahibi Nikos Lillis ile yakın olduğundan bahsedildiğini de anımsattı.

Gazete Araştırma Komitesi’nin raporunda, Mormenekşe’deki arazi üzerine yapılacak olan çalışmanın  büyüklüğüne bakıldığı zaman söz konusu çalışmaya ilişkin, inşaat izni ve diğer izinler gibi süreçlerin çok hızlı işlediğine de dikkati çektiğini yazdı.

RUM ADALET BAKANI NİKOLAU

Habere göre Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yoannas Nikolau, Mormenekşe skandalına ilişkin raporun, daha ayrıntılı inceleme, araştırma, ifade alma ve olası cezai kovuşturmalar konusunda karar alması amacıyla Başsavcı Kostas Kliridis’e gönderildiğini söyledi.

Gerekmesi halinde, başka olayların da araştırılacağı olasılığını ihtimal dışı bırakmayan Rum Adalet Bakanı Nikolau, disiplin boyutu konusunda ise, raporun, disiplin araştırmaları maksatlarına ilişkin araştırılacak olası konuların tespit edilmesini sunduğunu, bu boyutun, çalışanlarının olası disiplin suçları konusunda yetkili birim olan CYTA ile ilgili olduğunu ifade etti.

Politis gazetesi “CYTA’da Başka Şüpheli Taşınmazlar- Kittis, Tsuris, Kufaris ve Diğerlerini Yakan Sadece Dromoklasia (Mormenekşe) Değil” başlıklı haberinde, Araştırma Komitesi’nin, CYTA Emeklilik Fonu’nun 2009-2012 yılları arasında sadece Mormenekşe’deki araziye değil, başka taşınmazlara da yatırımda bulunduğu ve tüm bunların araştırılması gerektiğini dile getirdiğini yazdı.

CYTA’nın, finanse ettiği beş çalışmanın değerinin, bugün 87.7 milyon Euro olarak hesap edildiğini yazan gazete Stathis Kittis, Haralambos Tsuris ve diğer CYTA Emeklilik Fonu İcra Komitesi üyelerinin uyguladığı yatırım politikası nedeniyle CYTA Emeklilik Fonu’nun zararının 71 milyon Euro olduğuna da dikkati çekti.

KIBRISLI MUSTAFA MEHMET MUSTAFA’NIN İKAMETİ GÜNEY KIBRIS OLARAK GÖSTERİLDİ

Simerini gazetesi ise Araştırma Komitesi’nin raporuna dayanarak “Dromoklasia’”daki (Mormenkşe) taşınmaz malın sahibi Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa’nın Gazi Mağusa’ya bağlı Mormenekşe’de (Limnia) ikamet ederken, Güney Kıbrıs’ta daimi ikamet ettiğini göstermek ve taşınmaz malının satışının Türk Malları Vasiliği tarafından onaylanması amacıyla işlerinde çalışması için Haralambos Liotatis’i işe aldığını yazdı.

Mustafa Mehmet Mustafa’nın Liotatis’in yardımıyla, Liotatis tarafından Derinya’da kirlanan bir ev için kendi adına kira belgesi almayı başardığını yazan gazete, ancak gerçekte Mustafa’nın Gazi Mağusa’ya bağlı Mormenekşe’de ikamet etmeye devam ettiğini belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.