1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MORMENEKŞE’DEKİ KIBRIS TÜRK MALI KONUSUNDA GELİŞMELER
MORMENEKŞE’DEKİ KIBRIS TÜRK MALI KONUSUNDA GELİŞMELER

MORMENEKŞE’DEKİ KIBRIS TÜRK MALI KONUSUNDA GELİŞMELER

Rum Bakanlar Kurulu’nun, Güney’de kalan Türk mallarının yönetilmesiyle ilgili kararlarını içeren dosyaların, Bakanlar Kurulu Sekreteri Sotiris Konstantinu tarafından dün Kıbrıs Türk mallarının alım-satımını araştırmak için kurulan üç üyeli Araştırma Komis

A+A-

BAKANLAR KURULU KARARLARI İLE ŞİRKET VERİLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU’NA VERİLDİ

HUKUK DAİRESİ’NİN EMRİYLE RUM POLİSİ BUGÜN CYTA’DA ARAŞTIRMA YAPACAK, TUTUKLAMA OLMASI DA BEKLENİYOR

Rum Bakanlar Kurulu’nun, Güney’de kalan Türk mallarının yönetilmesiyle ilgili kararlarını içeren dosyaların, Bakanlar Kurulu Sekreteri Sotiris Konstantinu tarafından dün Kıbrıs Türk mallarının alım-satımını araştırmak için kurulan üç üyeli Araştırma Komisyonu’na verildi. Bununla beraber Rum Şirketler Mukayyitliği Yetkilisi Maria Rotsaki de Araştırma Komisyonu’nun talep ettiği şirket verilerini teslim etti.

Fileleftheros “Dosyalar Kıbrıs Türk Mallarıyla İlgili Komisyon’da... Bakanlar Kurulu ve Şirketler Mukayyitliği’nden Veriler” başlıklı haberinde Konstantinu’nun verdiği dosyalarda yer alan Rum Bakanlar Kurulu kararlarını şöyle sıraladı:

“Kıbrıs’tan 1974 Temmuzu’ndan önce göç eden Kıbrıslı Türkler ile Rum tarafındaki mallarını kullanma ve değerlendirme hakkı edinmek için Güney Kıbrıs’ta daimi ikamet edinen Kıbrıslı Türklere ait 15 Temmuz 2004 tarihli karar.

Mormenekşe’deki Kıbrıs Türk malı için, Kıbrıslı Türk Mustafa Mehmet Mustafa ve Wadnıc Tradıng Ltd arasında yapılan alım-satım anlaşması ve Rum Yönetimi’nin, Rum “göçmenlerin” kendi evini inşa programı kapsamında dostane anlaşma ile elde ettiği 7 arsayla ilgili 21 Ekim 2009 tarihli karar. 

Wadnıc Tradıng Ltd ve Mustafa Mustafa’nın büyük ölçekli ofis binası inşası için şehircilik izni verilmesi talebiyle ilgili öneri ve 27 Eylül 2011 tarihli kararı.”

Rum Şirketler Mukayyitliği tarafından sunulan veriler ise şu şirketlere ait:

“Wadnıc Tradıng Ltd, Glarısano Enterprıses Ltd, Esfera Holgıngs Ltd, L.I.C.A Secretarıal Ltd, L.I.C.A. Law Parners Orphanıdes, Touch Blue Development Ltd, Hassapıs Land Developers Ltd Veya Hassapıs Developers Ltd, G. Hasssapıs Holdıngs Ltd ve Hıala.”

Rum Şirketler Mukayyitliği Yetkilisi Maria Rotsaki, Rum Şirketler Mukayyitliği’nde Hassapıs Land Developers ve Echeklıs Ltd hakkında herhangi bir veri bulunmadığını da kaydetti.

Aynı gazete “Polis Cyta’ya Giriyor... Başsavcılık Talimatı Tutuklamaları Dahi Göz Ardı Etmiyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde Rum Telekomünikasyon İdaresi’nde (CYTA) önümüzdeki 24 saat içerisinde baş döndürücü bir hızla gelişmeler beklendiğini çünkü Mormenekşe’deki Kıbrıs Türk malının Cyta Emeklilik Fonu’na satılması çabaları ve bu çerçevede milyonlarca Euro rüşvet alındığı iddialarıyla ilgili tutuklama da yapılabileceğini yazdı.

Rum Hukuk Dairesi’nin dün Rum Polis Genel Müdürü M. Papageorgiu’yu, Haralambos Liotatis isimli işadamının şikayetlerine dayanarak cezai kovuşturma başlatması talimatı verdiğini kaydeden gazeteye göre Liotatis, Cyta Emeklilik Fonu’nun Mormenekşe’deki Kıbrıs Türk malını satın alması konusunu araştıran komisyona, bu alım-satımda siyasi bir şahısa, siyasi partiye ve Cyta emeklilik yetkililerine milyonlarca Euro rüşvet verildiğini söyledi.

Gazete bu kapsamda Mormenekşe’deki Kıbrıs Türk malını 1,8 milyon Euro karşılığında satın alan ve ardından iki katı fiyatına Cyta Emeklilik Fonu’na satan Wadnic Trading Ltd’ın banka hesaplarının inceleneceğini, Rum İstihbarat Teşkilatı’nın (KİP) Kıbrıslı Türkün Rum tarafına daimi yerleştiği sahte beyanı ile rapor hazırlayanların kim olduğuna ilişkin araştırmasının devam ettiğini yazdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.