1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MOSKOVA, OLASI ASKERİ KOLAYLIKLAR SAĞLANMASIYLA İLGİLENİYOR
MOSKOVA, OLASI ASKERİ KOLAYLIKLAR SAĞLANMASIYLA İLGİLENİYOR

MOSKOVA, OLASI ASKERİ KOLAYLIKLAR SAĞLANMASIYLA İLGİLENİYOR

Moskova’nın, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlamasıyla ilgilendiği haber verildi...

A+A-

 

Moskova’nın, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlamasıyla ilgilendiği haber verildi.

Simerini gazetesi “Moskova Askeri Kolaylıklar Sağlanmasına Yönelik Anlaşmaya İlgi Gösteriyor” başlığıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’nin dün Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre, görüşmenin ardından konuşan Osadchiy, Lillikas ile başta Kıbrıs sorunu olmak üzere ikili ilişkiler ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rusya’ya yapacağı ziyaret gibi pek çok konuyu ele alıklarını söyledi.

Osadchiy, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlamasına yönelik olası bir anlaşmanın Moskova’yı ilgilendiren bir şey olduğunu belirtti.

Mevcut aşamada Dışişleri Bakanlığı ile Anastasiadis’in, Moskova ziyareti sırasında imzalanacak anlaşmalarla ilgili istişarelerde bulunmakta olduklarını ifade eden Osadchiy, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki iyi ilişkilerin ilerletilmesi için her şeyi yaptıklarını söyledi. Osadchiy, gerek Rus ekonomisi, gerekse Güney Kıbrıs ekonomisindeki zorluklara rağmen bu ilişkilerin gelecekte daha çok gelişmesi yönündeki umudunu dile getirdi.

Son zamanlarda gözlemlendiği üzere Rusya’nın özellikle ekonomik düzeyde Türkiye’ye olan yaklaşımının Rusya’nın Kıbrıs konularındaki tutumunu etkileyip etkilemediği sorusuna karşılık, Rusya’nın her zaman hem Türkiye, hem de Güney Kıbrıs ile iyi ilişkilerinin olduğunu belirten Osadchiy, bazı ülkelerle zorluklar yaşadıkları bir dönemde ülkeler arasında ilişkiler geliştirilmesinin doğal bir şey olduğunu ifade etti. 

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki faaliyetlerine de değinen Osadchiy, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ve doğalgaz konusunda yaşananları izlediklerini söyledi. Osadchiy, Barbaros gemisiyle ilgili konuyu Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü ve Rusya’nın tarafları Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kaldırmaya teşvik ettiğini belirtti.

Lillikas ise görüşmesi çerçevesinde Rus Büyükelçi’ye Rusya’nın geçmişte birçok kez olduğu gibi, şimdi de Güvenlik Konseyi’ndeki tartışma sırasında, UNFICYP raporunda “milli davaya” zarar verecek unsurlar yer almaması için Güney Kıbrıs’ı destekleme çağrısında bulunduğunu söyledi.

Bilindiği üzere rapor taslağını her zaman Londra’nın hazırladığını ve her zaman olduğu gibi Güney  Kıbrıs için rahatsız edici ifadeler yer aldığını savunan Lillikas, Rusya’nın Güney Kıbrıs’a verdiği sabit destekten ve Kıbrıs sorunundaki değişmez pozisyonunda ötürü teşekkürlerini sundu.

Lillikas ayrıca Anastasiadis’in Moskova’ya yapacağı ziyaretin özlü bir içeriğinin olması dileğinde de bulundu.

Lillikas, önemli anlaşmalar imzalanması yönündeki arzusunu dile getirmesinin ardından ne tür anlaşmalardan söz ettiğinin sorulması üzerine, jeopolitik ve jeostratejik koşullar, Rusya’nın ihtiyaçları ve Güney Kıbrıs’ın coğrafi konumuyla ilgili avantajları temelinde yapılabilecek anlaşmalardan bahsettiğini belirtti.

Lillikas, Fransa ve Almanya ile yapılan anlaşmalara atıfta bulunarak, benzer anlaşmanın, Rusya’ya bölgede ihtiyacı olduğu kolaylıkları sağlayarak imzalanması gerektiğini iddia etti.

Alithia gazetesi “Rusya Askeri Kolaylıklarla İlgili Anlaşma İstiyor” başlığıyla verdiği haberinde, Osadchiy’nin, Fransa ve Almanya’ya olduğu gibi Moskova’ya da kolaylıklar sağlanmasıyla ilgili Lillikas’ın söyledikleri üzerine kendisine yöneltilen soru karşısında verdiği yanıta yer verdi. Habere göre, Osadchiy, bunun Moskova’yı ilgilendiren bir şey olduğunu ve konunun görüşüldüğünü belirterek “Ne olacağını göreceğiz” dedi.

Fileleftheros: “Askeri Kolaylıklara Evet… Moskova, Lefkoşa ile Anlaşma İmzalamakla İlgileniyor... Rusya, Tüm Tarafları Kıbrıs Sorunundaki Çıkmazı Kaldırmaya Teşvik Ediyor… ‘Özlü İçeriği Olsun’ ” başlıklarıyla verdiği haberinde, Lillikas’ın Osadchiy ile BM Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerin Güney Kıbrıs’taki büyükelçileriyle UNFICYP raporunu görüşmek üzere başlattığı temaslar çerçevesinde bir araya geldiğini belirtti.

Politis gazetesi ise haberi “Askeri Kolaylıkları Da Tartışıyorlar… Osadchiy, Rusya İle İkili Anlaşmalar İmzalanıyor Diyor” başlıklarıyla verirken, Haravgi gazetesi haberinde “Osadchiy: Askeri Kolaylıklara İlgi” başlığını kullandı.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.