1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “MOSKOVA RUM KESİMİNDEN HAVA ÜSSÜ İSTİYOR”
“MOSKOVA RUM KESİMİNDEN HAVA ÜSSÜ İSTİYOR”

“MOSKOVA RUM KESİMİNDEN HAVA ÜSSÜ İSTİYOR”

Rusya Hükümeti'nin, Baf’ta bulunan “Andreas Papandreu Hava Üssü’nün” kullanımıyla ilgili olarak, Rum Yönetimi’ne resmi bir talepte bulunduğu haber verildi.

A+A-

“RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ÇEKİNCELER”

Rusya Hükümeti'nin, Baf’ta bulunan “Andreas Papandreu Hava Üssü’nün” kullanımıyla ilgili olarak, Rum Yönetimi’ne resmi bir talepte bulunduğu haber verildi.

Rum gazetelerinden Politis, yukarıdaki başlıkla manşete çektiği haberinde, Rusların savaş uçaklarıyla ilgili kolaylıklar da istediğini yazdı.

İki ülke arasındaki savunma anlaşmasının güncellenmesi çerçevesinde, Moskova’nın savaş gemilerine tanınacak kolaylıkların ötesinde, savaş uçakları için Baf’taki hava üssünü de kullanmayı istediğini kaydeden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın böyle bir olasılık karşısında temkinli göründüğünü ve konuyla ilgili görüşlerini hali hazırda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ilettiğini belirtti.

Haberde, konunun, Anastasiadis Moskova’yı ziyaret ettiği zaman masaya konmasının beklendiği ifade edildi.

Gazete, “Ruslar Üssü İstiyor” başlığıyla iç sayfadan yayımlamaya devam ettiği haberinde ise, elindeki bilgilere dayanarak, konunun ilk kez Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun geçtiğimiz Mayıs ayında Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu’yla görüşmesinde gündeme geldiğini anımsattı.

Haberde, Rusya Savunma Bakanı’nın, Rusya Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin Rum limanlarına demirlemesi, liman altyapılarının kullanılması, aynı zamanda gemi mürettebatının değiştirilmesiyle ilgili olanakların ötesinde, RMMO’ya ait Baf’taki hava üssünün, Rus savaş uçakları tarafından da kullanılmasını istediğini yineledi.

Yine aynı bilgilere dayanarak, Savunma Bakanı Fotiu’nun, Rusya Savunma Bakanı Shoigu’yla gerçekleştirdiği görüşmede, Rus Donanması’na limanlarda kolaylıklar sağlanması konusunda, Rum kesiminin buna derhal yanıt vermeye hazır olduğunu ifade ettiğini kaydeden gazete, Fotiu’nun, bu tür şeylerin başka ülkeler tarafından da uygulandığına atıfta bulunduğunu belirtti.

Fotiu’nun ikinci konuyla alakalı olarak ise, Rusya’dan talebini somutlaştırmasını istediğini anlatan gazete, Fotiu’nun konu hakkında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i bilgilendirmeyi üstlendiğini iletti.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ÇEKİNCELER”

Fotiu’nun Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyareti, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in bu ülkeye ziyaretinin izlediğini ve Kasulidis’in Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrof ile bir araya geldiğini anımsatan gazete, bu görüşmede Moskova’nın Baf’taki hava üssü ve Limasol limanını kullanma konusundaki ilgisini dile getirdiğini aktardı.

Gazete, elde ettiği “diplomatik bilgilere” dayanarak, Temmuz ayında Rum kesiminde gerçekleştirilen bakanlıklar arası istişareler çerçevesinde, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Savunma Bakanlığı’na yönelik bazı çekinceler ifade ettiğini yazdı.

Gazete, Dışişleri Bakanlığı’nın, gerek Doğu Akdeniz’de seyreden Rus Donanması’na limanlarda kolaylıklar sağlanması, gerek Rusya Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının Baf’taki üssü kullanmaları konusunda, Fotiu’nun Moskova ziyaretini izleyen bir yazışmada, Moskova’dan somut öneriler beklenmekte olduğu telkininde bulunduğunu aktardı.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, süreci frenlemek istediğinin açık olduğunu da kaydeden gazete, Bakanlığın, yukarıda belirtilen konuların, Rum kesimi ile Moskova arasındaki savunma anlaşmasının güncellenmesine dahil edilmesini istemediğini ifade etti.

Haberde,  Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, “Rusya’nın ilgisi ve Rum kesiminin olumlu yanıtıyla alakalı olarak”, batı dünyasının başkentleri tarafından diplomatik açıdan rahatsız edildiği yönünde bazı bilgiler olduğunu da ekledi.

“ANASTASİADİS-PUTİN GÖRÜŞMESİ”

Konuyla alakalı olarak, geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde, Savunma Bakanlığı’ndan Rum Bakanlar Kurulu’na yönelik gizli bir bilgi notu gönderildiğini de kaydeden gazete, bu notta, Rusya Savunma Bakanı’nın ortaya koyduğu iki askeri talebin kayda geçirildiğini belirtti.

Bununla birlikte, Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı savunma işbirliği anlaşması güncelleme taslağına, bahse konu askeri talepleri dahil etmediğini ifade eden gazete, savunma işbirliği anlaşması güncelleme taslağının, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Rusya’ya gerçekleştirmesi olası ziyaretinde imzalanmasının muhtemel olduğuna dikkati çekti.

Bu konuların, Anastasiadis Moskova’yı ziyaret ettiği ve Rus taleplerinin somut hale geldiği zaman ele alınacağına dikkati çeken gazete, haberinde, Bakanlar Kurulu’na yönelik gizli bilgi notuna da yer verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.