1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Mouse kulanırken böyle oluyorsa dikkat...
Mouse kulanırken böyle oluyorsa dikkat...

Mouse kulanırken böyle oluyorsa dikkat...

Mouse kulanırken böyle oluyorsa dikkat...

A+A-

OFİS ÇALIŞANLARININ KABUSU

EL VE EL BİLEĞİ RAHATSIZLIKLARI
El; kemik, eklemler, bağlar, tendonlar, sinirler, kan damarları, kaslar ve cilt örtüsünün oluşturduğu vücudun en özel uzuvlarından bir tanesidir. El, bu yapıların arasındaki mükemmel ilişki sayesinde fonksiyonlarını yerine getirebilir. El ve el bileğinin herhangi bir şekilde zorlanması, el bileğine aşırı yüklenme, hem hayat kalitesini bozar hem de iş kalitesini etkiler. Buna karşın günümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır ellerimizi kullanmak. Bilgisayar, ipad, akıllı telefonlarımız ise hayatımızın olmazsa olmazları.

Bu cihazlar olmadan iş hayatında çalışabilmek neredeyse imkansız hale gelmiştir, öyle ki; bu cihazlar, zamandan tasarruf, hızlı ve kolay erişim, bilgi transferi, organizasyon gibi bir çok kolaylığı da beraberinde getirmektedir. Ancak sorun işte tam da bu noktada başlıyor, çünkü elektronik cihazların fazla kullanımı, el ergonomisini bozuyor ve aşırı yüklenmeye bağlı oluşan ağrılar, karıncalanmalar, şişlikler ve elektriklenmelere yol açıyor.

Gündelik yaşamımızı etkileyecek derece teknolojiye bağımlı hale gelmek, uzun süre aynı pozisyonda çalışmak, mouse kullanmak, özellikle bilgisayar kullanırken aynı el ve dirsek hareketleriyle saatlerce hareketsiz kalmak kişinin kendi vücut ergonomisi bozmakla kalmıyor işte verimsizliğe de neden olabiliyor. Parmaklarda uyuşma, karıncalanma, el bileğinde ağrı, dirseğe bazen omuza vuran ağrılar, elektriklenmeler başlıca belirtilerden.

Bu şikayetler ofiste çalışma sırasında olduğu gibi eve gittikten sonra da devam eden hatta gece uykudan uyandıracak şiddette olabiliyor. Tüm bunlara ek olarak, kavrama becerisini, mutfakta yemek yaparken karıştırma yetisini, kavanoz kapağı açma, kapama gerektiren becerileri veya ev işlerinde bez sıkma gibi performans gerektiren işleri yapmakta zorlanıyor, ellerinizden objeleri düşürmeye kadar ilerleyen durumlarla karşılaşıyorsanız daha fazla geciktirmeden işinde uzman bir doktora görünmenizde fayda var demektir.
İşler bu safhaya gelmeden ofiste veya evde neler yapılabilir;

Ergonomik kurallara uymak, yeterli dinlenme yapmak ve fazla zorlamamak, daha konforlu çalışma ortamı yaratmak, daha iyi çalışma koşullarının sağlanması yani ağır yük kaldırmamak, titreşimi önlemek, tekrarlayan işlemlerden kaçınmak, omuz hizasından yüksekte çalışmamak el, el bileği, kol ve omuz sağlığını korumak için önemlidir. Ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, enjeksiyon tedavisi, ilaç tedavileri de şikayetlerin geçmesine yardımcı olan yöntemlerdir.
Günlük yapılabilecek birkaç egzersiz;
Parmakları rahatlatmak için parmak uçlarını kavrayıp, uçtan bileğe doğru kuvvetlice sıvazlamak. Her parmak için ayrı ayrı yapılmalı.
Her iki elin parmaklarını birbirine geçirip bir eli diğerine karşı itmek ve bileği yukarı doğru germeye çalışmak.
Stres topuyla sıkma ve gevşetme hareketi.
Elleri avuç içleri birbirine bakacak şekilde birleştirip, karşılıklı olarak güç uygulamak.
Bu egzersizleri günde 2 defa 15 dakika olarak uygulamak el ve el bileği sağlığı adına faydalıdır.  
Prof. Dr. Eftal Güdemez
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü
El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Ünitesi
 
Prof. Dr.Eftal GÜDEMEZ 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.