1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜFREDAT DIŞI SORULAR SORULDUĞU İDDİA EDİLDİ
MÜFREDAT DIŞI SORULAR SORULDUĞU İDDİA EDİLDİ

MÜFREDAT DIŞI SORULAR SORULDUĞU İDDİA EDİLDİ

Elcil: Bu sınav, çocuklardan çok ailelerin yarışına döndü

A+A-

Koleje Giriş Sınavı’nın (KGS) ikinci basamağında İngilizce sorularında müfredat dışı, ‘İngilizce’, ‘Matematik’ ve ‘Sosyal Bilgiler’de ise hatalı sorular olduğu iddia edildi. Uzman eğitimciler, çocukların bilmedikleri konular veya kelimelerin dahil olduğu sorulara doğru yanıt vermelerinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti.

Ergül ERNUR

Koleje Giriş Sınavı’nın (KGS) ikinci basamağı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Yüzlerce öğrencinin koleje girebilmek için ter döktüğü sınavda, müfredat dışı konular hatta hatalı yazılmış sorular sorulduğu iddia edildi.

Alanında uzman öğretmenlerin tek tek incelediği soru kitapçığında, özellikle İngilizce alanında sorulan birçok sorunun müfredat dışı olduğu öne sürüldü.

Sadece ‘İngilizce’ değil, ‘Matematik’ ve ‘Sosyal Bilgiler’ alanındaki sorularda da hatalar olduğu iddia edildi. Çocukların bilmedikleri konular veya kelimelerin dahil olduğu sorulara doğru yanıt vermelerinin beklenmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, KGS-2’deki bazı soruların da KGS-1’e ait konular olduğunu söyledi.

Berova: Polemiklere girmek, başarılı öğrencilere haksızlıktır

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, kolej sınavının güvenli şekilde yapıldığını ve sonuçlarının açıklandığını belirtti.

Kolej sınavlarının sorularının komite tarafından hazırlandığına, onlar dışında da kimsenin soruları bilmediğine dikkat çeken Berova, bu konuda gizliliğin esas olduğunu söyledi. Berova, “Polemiklere girmek, sınava giren, sınavda başarı gösteren öğrencilere haksızlıktır” diyerek itirazlar varsa komisyon tarafından değerlendirilebileceğini belirtti.

Elcil: Bu sınav, çocuklardan çok ailelerin yarışına döndü

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, sendika olarak görüşlerinin kolej sınavının kaldırılması olduğunu yineledi.

Elcil, KGS-2’de hatalı ve müfredat dışı sorular olduğu yönünde kendilerine de şikayet gittiğini belirterek, bunun her yıl tekrarlandığını söyledi.

Kolej sınavı nedeniyle çocukların çok ciddi stres altında olduğunun altını çizen Elcil, “Kolej sınavı, çocukların yarışından çok, ailelerin yarışına dönen bir sınav türü oldu. Bundan vazgeçilmeli” dedi. Elcil, bu sınav nedeniyle kendini baskı altında hisseden, dersten derse koşan çocukların hayatlarının mahvolduğunu ifade ederek, “Hasta ruhlu çocuklar yetiştiriyoruz”  dedi.

Elcil, sınavın geçerliliği ve güvenirliliği olmadığını iddia ederek, sınavın 60 milyon TL’lik özel ders pastasına hizmet ettiğini savundu.

Eğitim Bakanlığı’nı dershane ve özel ders verenlere teslim olmakla suçlayan Elcil, kolej sınavı sorularının hazırlanmasında dershanelerin de katkısı olduğunun bilgilerine geldiğini, hatalı veya müfredat dışı sorular varsa dershanelerin de yanlışa ortak olduğunu söyledi.

Sosyal Bilgiler sorularında hata

Eğitimciler, Sosyal Bilgiler testinde birinci sorudaki “kombay” sözcüğünün kullanım amacı ile beşinci sorudaki “Çevre Derneği’ne” söz öbeğindeki yazım yanlışına dikkat çekerek 10’uncu sorudaki “Rauf Raif Denktaş” isminin diğer cumhurbaşkanı isimlerinden soyadı olarak küçük harflerle yazılmasının ölçme ve değerlendirme açısından sorgulanması gereken bir unsur olduğunu vurguladı.

İngilizce’de müfredat dışı veya hatalı sorular

Alanında uzman öğretmenlerin incelediği sorularda, İngilizce alt testinde tespit edilen müfredat dışı veya hatalı sorular şöyle:

“İngilizce’deki 3. sorunun KGS-1’e ait bir konudur. Kesinlikle KGS-2’de geniş zamanla ilgili bir şey verilmiyor.

6. soru: ‘take out’ bir “phrasal verb”tir. Bu nedenle ilgili kelime, müfredatta yoktur.

8. soru: “break” fiil olarak müfredatta bulunmuyor, “broken” olarak yani sıfat olarak verilmiştir. Burada bu fiili bilmeyen öğrenci, soruyu doğru olarak cevaplayamaz.

10. soru: “Leaves turn brown” kalıbı, müfredatta yoktur. Öğrenciler bilmiyor. Ayrıca, bu kalıbın olması gereken şekli de “leaves turn into Brown” olmalıydı.

11. soru: “What does your husband do?” hangi amaçla sorulmuş bir sorudur? David kız ismi değildir. Fakat bu soruda Sarah, David’e kocasını sormaktadır. Soru, “Eşin ne yapar?” anlamında mı? Eğer o anlamdaysa, geniş zaman sorgulanır demektir. Bu soruda, geniş zamana yönelik de bir cevap bulunmamaktadır. Ve geniş zaman KGS-1 konusudur.  Eğer soruda meslek sorgulanıyorsa, meslekler KGS-1’e ait bir konudur.

13. soru: Cevap “C” olarak kabul edilir, doğrudur. Fakat “B” seçeneği de açık uçlu bir cevaptır. “No, I don’t want to” seçeneği de doğru olarak kabul edilebilir.

14. soru: “D” seçeneğindeki “awful” kelimesi müfredatta yoktur.

15. soru: “in the first floor” / “on the first floor” arasındaki fark, çocuklar tarafından bilinmiyor. Müfredatta bu fark, verilmiş değildir. “on the floor” / “in the floor” farklı bir konudur. Bu da ilkokul seviyesinde olmayan bir konudur.

Ayrıca, İngilizce olarak sorulan birinci parçadaki “far away” müfredatta yoktur.

İkinci parçada da pek çok kelime müfredatta yoktur. Örneğin spend, goes down, accident, scream, still in great pain, be out late.

* “Said”, “say” fiilin geçmiş halidir ve bu fiil düzensiz bir fiildir. Fakat düzensiz fiiller müfredata dahil değildir.

* “happened” ise KGS-3’ e ait bir fiildir.

19. soru: “D” seçeneği, doğru bir cevaptır; fakat KGS-3 konusudur. Bu konuyu görmeyen okullar ve bilmeyen öğrenciler vardır.

22. soru: “be out late” ve “accident” kelimeleri burada sorgulanmaktadır. Bunlar da bilinmeyen kelimelerdir”.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.