1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUHACERET ÇİLESİ
MUHACERET ÇİLESİ

MUHACERET ÇİLESİ

Muhaceret çilesi

A+A-

Maliye Bakanlığı’nın Muhaceret Dairesi üzerinden kurduğu denetleme mekanizmasının mağduru öğrenciler oluyor

Özlem ÇİMENDAL

KKTC Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi’nde öğrencilerin muhaceret izni için gerekli makbuzu çilesi bitmiyor. Kiraya verdikleri evlerinin Maliye Bakanlığı’na kaydını yaptırmayan ev sahiplerinin vurdumduymazlığının mağduru öğrenciler oluyor. Öğrenciler, muhaceret için Maliye’den alacakları belge karşılığında kontrat sunarak, devletin yapması gereken mükellef ev sahiplerini tespit işlemine katkı koyarken, dairenin kira bölümündeki keyfi uygulamalar nedeniyle ise mağdur oluyorlar.

Keyfi işlem yapılıyor

Dairede,  muhaceret işlemi yaptırmak isteyen öğrencilere çifte standart uygulanırken, Maliye Bakanlığı Kira Bölümü’nde ise görevli memurun keyfine göre işlemler yapılıyor. Pasaportlarına muhaceret için gerekli evraklardan bir tanesi olan ödeme makbuzu konusunda sıkıntı yaşayan öğrenciler, “Sistemin mağduru biz oluyoruz” diyerek isyan etti.

Bazı işlemler kontratsız yapılıyor

İşlem için giden öğrencilerin bazılarına kira sözleşmesi olmadan işlem yapılırken, bazılarına ise kira sözleşmesinin fotokopisi olduğu için işlem yapılmıyor. Ya da aslı olan kira kontratlarının aslı değil, fotokopisi isteniyor. Kira bölümündeki keyfi uygulamayla işlerinin aksadığını, bugün git yarın gelle okullarından ve işlerinden geri kaldıklarını ifade eden öğrenciler sistemden dert yandı.

Öğrencilerle resmen dalga geçiyorlar

Yasalarda mevzuat ve uygulamalarda uyulması gereken her ne ise hepsine katıldıklarını ifade eden bazı öğrenciler, “Muhaceret işlemleri için gerekli olan belgelerden biri de Maliye’den alınacak olan ödeme makbuzu adı altında 115 TL’lik bir makbuz isteniyor bizden. Bu makbuz için kaldığınız evin kira kontratı isteniyor. Kira kontratı da çoğu ev sahibi pullatmadığı için geçerli olmuyor. Buna rağmen bazı öğrencilere evin kontratını götürmemelerine rağmen istenilen makbuz veriliyor. Ya da pullu kontratın fotokopisiyle gidiyoruz aslını istiyorlar, aslıyla gidiyoruz bu defa fotokopisini istiyorlar. Resmen bizimle dalga geçiyorlar. Maliye Bakanlığı, Gelir ve Vergi Dairesi Kira Bölümü’nde ilgili memurun keyfine dayalı sistemin ve uygulamaların mağduru ise git-gellerle biz oluyoruz” diyerektepki gösterdi. Sistemde var olan kuralların herkese eşit şekilde uygulanması gerekliliğini savunan öğrenciler, bazı kişilere kontratsız istedikleri belge verilirken, bazı kişilere ise verilmemesinin nedenini kira bölümündeki keyfi uygulamaya bağladı. 

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.