1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ BARAJLARIN TAŞMAMASINDA ETKİN ROL OYNAR”
“MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ BARAJLARIN TAŞMAMASINDA ETKİN ROL OYNAR”

“MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ BARAJLARIN TAŞMAMASINDA ETKİN ROL OYNAR”

“MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ BARAJLARIN TAŞMAMASINDA ETKİN ROL OYNAR”

A+A-

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) dekanları, bölüm başkanları ve öğretim üyelerinin katılımı ile  “Bilimciler Konuşuyor” başlığı altında her salı seminerler düzenleniyor.

LAÜ’den yapılan açıklamaya göre, başta eğitim konuları olmak üzere sinema, müzik,  sağlık, mimarlık, mühendislik, bilişim, küreselleşme ve dil gibi çeşitli konuların ele alındığı seminerler her hafta salı günü 17.00-18.30 saatleri arasında Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi’nde yapılıyor.

LAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Türkman bu hafta “Su ve Su Mühendisliği” konusunda yapmış olduğu sunumunda, “Sürdürülebilir bir ekonomi ve insani gelişme için en önemli unsurlardan biri su kaynaklarının, çevreyi örselemeden, bilimsel olarak geliştirilmesidir” diyerek suyun önemine vurgu yaptı.

TÜRKMAN: “DÜNYADA TATLI SU KAYNAKLARININ BÜYÜK KISMI KUTUPLARDA YER ALIYOR”

Türkman, tabiatın oluşturduğu suyun ancak çok küçük bir kısmının insanların kullanımına yarar durumda olduğunu ifade ederek, dünyada tatlı su kaynaklarının çok büyük kısmının kutuplarda bulunduğunu açıkladı.

Yağışların büyük kısmının kış aylarında ve eriyen karlarla bahar aylarında oluşmakta olduğunu söyleyen Türkman, suyun özellikle yaz aylarında tarımsal sulama için gerekli olduğu dile getirdi. Su mühendisliğini; su tensörünün yer, zaman, nicelik ve nitelik boyutlarını, işe yarar hale dönüştürme şeklinde açıklayan Türkman, bu dönüştürme işini yapan araçların ise su yapıları olarak adlandırıldığını belirtti.

“PINARLAR, NİTELİK AÇISINDAN KULLANIMA EN UYGUN SU DEPOLAMA SİSTEMİDİR”

Türkman sunumunda; su yapıları, çevre mühendisliği sistemleri, içme ve kullanma suyu elde etmeye yönelik kullanılan yöntemler,  su kullanıldıktan sonra suyun değerlendirilmesi gibi birçok konuya değindi. Mevcut kullanılan sistemler içinde pınarların, nitelik açısından kullanıma en uygun suyu ürettikleri için, öncelikli olarak tercih edildiğine dikkat çekti.

“MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ BARAJLARIN TAŞMAMASINDA ETKİN ROL OYNAR”

Suyun oluşturabileceği zararlardan korunmak için taşkından korunma sistemleri adı altında mühendislik çözümleri bulunduğuna değinen Türkman, bu sistemlerin de barajların taşmamasında etkin rol oynadığını belirtti.

Deniz ve göllerde yapılan balık avcılığının, gıda ve protein ihtiyacını karşılamakta yaygınlaştığını anlatan Türkman, suyun zaman boyutunu dönüştürmek için yapılan biriktirmenin aynı zamanda balık üretiminde de kullanılabildiğini dile getirdi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.