1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUHTAR KAN KUSTURDU
MUHTAR KAN KUSTURDU

MUHTAR KAN KUSTURDU

Akıncılar köyü muhtarı Sultan Barbaros’un Türkiyeli oldukları için iki çocuğun eğitiminin sekteye uğramasına yol açacak keyfi uygulamalar yaptığı iddia edildi

A+A-

Akıncılar Köyünde yaşayan Mehmet Ali Ece ile ailesi zor günler yaşıyor. Yıllar önce bu köye yerleşen Ece ailesinin 5 çocuğundan ikisi Akıncılar’da ortaokul ve lise eğitimi verecek okullar olmadığı için başkentte eğitim görüyor.

İki çocukları için beş yıldır devletten yol masrafı alan Ece ailesi, bölge muhtarı Sultan Barbaros,Yolcu Ödeneği Formu’nu imzalamadığı için bu yıl yol masrafı talep edemiyor. Star Kıbrıs’a konuşan Mehmet Ali Ece, devlet yardımı alamadığı takdirde çocuklarını okula gönderemeyeceğini söyledi.Akıncılar köyüne Sultan Barbaros’un muhtar seçilmesi ile hem kendisinin hem de diğer Türkiyeli ailelerin hayatının cehenneme döndüğünü iddia eden Ece,“Kapısına kadar gittim, ‘Buradan defol’ diyerek beni kovdu. Muhtar formu imzalarsa devlet yol parasını ödeyecek imzalamazsa ödemeyecek” dedi.

“MUHTAR ORJİNAL KÖY İSTEDİĞİ İÇİN TÜRKİYELİLERİ ÇIKARMAK İSTİYOR”

Ece ailesinin uzun yıllardır komşusu olan bir dönem UBP örgüt başkanlığı yapan Bahattin Kansel de Mehmet Ali Ece’nin anlattıklarını doğruladı. Kansel,“Muhtar orijinal bir köy istediğini söylüyor. Yani sadece Kıbrıslı Türklerin yaşadığı bir köy olmasını istiyor” şeklinde konuştu.Mehmet Ali Ece ile komşusunun iddiaları üzerine Star Kıbrıs’ın telefonla ulaştığı bölge muhtarı Sultan Barbaros, formu imzalayamayacağını söyledi. Muhtar, “İmzalamadım, imzalamayacağım. O bu köyden gitsin” dedi.

“YAPMASI GEREKENİ YAPMIYOR”

Akıncılar köyü muhtarı Sultan Barbaros’un o bölgede yaşayan Türkiyeli ailelere deyim yerindeyse kan kusturduğu ileri sürülüyor. İddialara göre bölge muhtarı Barbaros, Türkiyeli oldukları için Akıncılar’ da yaşayan ailelere zorluk çıkarıyor. Türkiyeli ailelerinin çocuklarının oyun parkına girmesine dahi izin vermediği iddia edilen Barbaros’un, formu imzalatmak için kapısına giden Mehmet Ali Ece’yi, “Bu köyden defol git. Sizi burada istemiyorum” diyerek kovduğu öne sürüldü. İmzayı alamayan Ece, sırasıyla çocuklarını ve tanıdıklarını muhtara gönderdi ancak Barbaros keyfi uygulamasından vazgeçmedi.
***

“ÇOCUKLARIM İÇİN DİRENİYORUM”

Asgari ücretle çalışan Mehmet Ali Ece, devlet yardımı alamazsa çocuklarını okula gönderemeyeceğini söyledi. İki çocuğun aylık yol masraflarının bin liraya ulaştığını dile getiren Ece, yaşadıkları sıkıntıları Star Kıbrıs’a anlattı. “Yıllar önce Akıncılar’a yerleştim. Beş çocuk babasıyım. Yaşlı ve hasta bakıcılığı yaparak çocuklarıma bakmaya çalışıyorum. Ekonomik şartlarım çok iyi olmasa da elimden geleni yapıp çocuklarım için iyi bir gelecek sağlamaya çalışıyorum. Ancak Akıncılar köyüne Sultan Barbaros’un muhtar seçilmesi ile hem benim hem de burada yaşayan Türkiyeli ailelerin hayatı cehenneme döndü.Buradaki komşularımla 18 yıl boyunca huzur içerisinde yaşadım,şimdi ise muhtarın Türkiyeli vatandaşlara takındığı tavırlar yüzünden zor günler yaşıyorum.”

“YOL MASRAFLARI ÇOK AĞIR”

Akıncılar’ da ortaokul ve lise eğitimi verecek okullar olmadığı için ilkokulu bitirenler başka bölgelerde eğitimini devam ettiriyor. Benim iki çocuğum da beş yıl önce Lefkoşa’da ortaokul ve lise eğitimine başladı. Akıncılar’dan başka bölgelere giden tüm çocukların taşıma ücretini devlet karşılıyor.

“MUHTAR İMZALARSA DEVLET ÖDEYECEK”

Biz, her yıl Yolcu Taşıma Ödeneği Formu’nu doldurup Eğitim Bakanlığı’na vermekle yükümlüyüz. Bu formda çocukların hangi bölgede yaşadığına ve hangi sınıfta okuduklarına dair bilgiler yer alıyor. Bu formun bölge muhtarı ve azalar tarafından imzalanması gerekiyor. Sultan Barbaros’tan önceki Muhtar sorun çıkarmadan formu imzalıyordu. Barbaros muhtar olduktan sonra ben bu formu Lefkoşa Kaymakamı Deniz Dana’ya imzalatıyordum. Şimdi kaymakamlık makamı boş olduğu için işimiz muhtara kaldı.

“BENİ KAPIDAN KOVDU”

Ancak muhtar formu imzalamıyor. Kapısına kadar gittim, “Buradan defol” diyerek beni kovdu.Çocuklarımı, servis şoförlerini dahi muhtara gönderdim ama formu imzalamadı. Şimdilik servis şoförleri çocukları alıyor ama bizi de sıkıştırıyor. Bize bir hafta süre verdiler, formu imzalatamazsak çocukları almayacaklarını söylediler.Muhtar formu imzalarsa devlet yol parasını ödeyecek imzalamazsa ödemeyecek.

“ÇOCUKLARIN GÜNAHI NE?”

Mehmet Ali Ece, sadece kendisinin değil, Akıncılar’da yaşayan Türkiyeli diğer ailelerin de aynı sıkıntıları yaşadığını söyledi. Ece, “Burada içerisinde çocukların oynayabileceği aletler olan bir park yapıldı. Muhtar Türkiyeli ailelerin çocuklarını parka dahi sokmuyor. Çocuklara, “Bu parkı sizin için yapmadık” diyor. Muhtar bizi burada istemiyor. Bunu burada yaşayan herkes biliyor” dedi.
***

KANSEL: “MUHTAR ORJİNAL KÖY İSTİYOR”

Ece ailesinin uzun yıllardır komşusu olan bir dönem UBP örgüt başkanlığı yapan Bahattin Kansel de Mehmet Ali Ece’nin anlattıklarını doğruladı. Kansel, muhtarın en büyük amacının “orijinal bir köy” yapmak olduğunu ifade etti. Akansel, “Muhtar orijinal bir köy istediğini söylüyor. Yani sadece Kıbrıslı Türklerin yaşadığı bir köy olmasını istiyor.Burada yaşayan dört Türkiyeli ailenin çocuklarını parka dahi almıyor.Onların işlemlerini yapmıyor ve keyfi davranıyor. Oysaki bir muhtar görev ve sorumluluklarını yerine getirmelidir. Keyfi olarak hareket etme hakkı yoktur.Yaptığı yasal da değildir.Burada Yaşayan Türkiyeli kardeşlerimizin bir zararını görmedik.Yıllardır bir aradayız ama bir sorun yaşamadık.Ancak muhtar sadece Türkiyeli oldukları için bu insanlara canı nasıl istiyorsa o şekilde davranıyor”şeklinde açıklamalarda bulundu.

BU İNSANLAR BUNU HAK ETMİYOR

Muhtarın bu davranışlarından dolayı rahatsızlık duyduklarını dile getiren Kansel, “Bu çocuklar KKTC’de büyüyor.Ne suç işlediler ki oyun oynamak için girdikleri parktan kovuluyorlar.Daha önce bu sıkıntımızı yetkililere ulaştırdık ancak yaşananları ciddiye alan kimse olmadı.Akıncılar’da bazı insanlar hak etmedikleri muameleye maruz kalırken, yetkililer sessiz kaldı.İşte bana göre bu noktada insanlık artık öldü”ifadelerini kullandı.

MUHTAR KİŞİSEL DUYGULARINI İŞE KARIŞTIRDI

Mehmet Ali Ece ile komşusunun iddiaları üzerine, telefonla ulaşılan bölge muhtarı Sultan Barbaros, formu imzalayamayacağını söyledi. Muhtar, Ece’nin iyi bir insan olmadığını, çocuklarına kötü davrandığını iddia etti. Muhtarın iddiaları üzerine çocukların eğitime devam etmesi için gerekli formun neden imzalanmadığına dair soru üzerine Barbaros, “İmzalamadım, imzalamayacağım. O bu köyden gitsin” dedi.

KONU BABA DEĞİL, ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ

Muhabir:Akıncılar’ da yaşayan Mehmet Ali Ece, yolcu ödeneği formunu imzalamadığınızı ileri sürdü. Bu iddialar doğru mu?

sultan-barbaros.jpg

Sultan Barbaros: Mehmet Ali Ece’yi bir araştırın, nasıl bir insan olduğunu öğrenin sonra beni arayın.
Muhabir: Konumuz muhtarların imzalamakla yükümlü olduğu formun neden imzalanmadığıdır. Siz imzalamayacağınızı söylediniz mi?

Sultan Barbaros: Mehmet Ece çocuklarına kötü davranıyor. O iyi bir baba değil. Sosyal Hizmetler Dairesi’ne şikâyet ettim, onun tarafını tuttular.

Muhabir: tekrarlamak zorundayım, konumuz muhtarların imzalamakla yükümlü olduğu formun neden imzalanmadığıdır. Siz imzalamayacağınızı söylediniz mi?

Sultan Barbaros: Evet söyledim. Size de söylüyorum. İmzalamayacağım. Bu köyden gitsin…

Muhabir:Akıncılar köyüne geleceğiz.Uygun bir saatte konu ile ilgili konuşmak için görüşebilir miyiz?

Sultan Barbaros:Geldiğiniz zaman arayın..Görüşelim… 

Telefonla talep edilen röportaj talebine olumlu cevap veren Sultan Barbaros,köye ulaşıldığı zaman defalarca aranmasına rağmen cevap vermedi.

ece-ailes.jpg

ECE AİLESİ:Beş çocuğu olan Mehmet Ali Ece,iki çocuğunu okula gönderememe riski ile karşı karşıya
Komşusu Bahattin kansel>>Ece ailesinin komşusu Bahattin Kansel, muhtarın Türkiyeli aileleri istemediğini, çocukları parka dahi almadığını söyledi

ECE AİLESİ :Maddi açıdan zor durumda olan Ece ailesi çocuklar için taşıma ücreti alamazsa çocuklarını okutamayacak

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.