1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MÜLKİYET ZOR”
“MÜLKİYET ZOR”

“MÜLKİYET ZOR”

Mobil operatörler arasında işbirliği ... Son gelişmeler:

A+A-

CUMHURBAŞKANI AKINCI: “SORUN, İŞBİRLİĞİNİ ENGELLEYEN BİR YASA MADDESİNDEN KAYNAKLANIYOR”

“SORMAK İSTİYORUM, HANGİSİ DAHA KOLAY? BU GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMİ  BOŞVERMEK Mİ YOKSA YASADA BİR DÜZENLEME YAPMAK MI?”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mobil operatörler arasında işbirliğinin, Kıbrıs Rum tarafında bir mevzuatın değiştirilmesini beklediğini söyledi.

“Bir yasada değişiklik yapamazsak Kıbrıs sorununun nasıl çözeceğiz” ifadesini kullanan Akıncı, çok sorunlu bir bölge olan Derinya’da geçiş kapısı açılması için önemli yol kat ettiklerini, kayıp arama çalışmaları için askeri bölgede bulunan 30 nokta için kazı izni alındığına işaret ederek, “Sormak istiyorum, hangisi daha kolay? Bu güven arttırıcı önlemi boş vermek mi yoksa yasada bir düzenleme yapmak mı?” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avusturya İşçi Sendikaları Federasyonu’ndan bir heyeti kabul etti. Heyette Avusturya’nın Kıbrıs Büyükelçisi de yer aldı.

Kıbrıs konusunda heyeti bilgilendiren Akıncı, sendikaların çözümün yönünde öne çıkan sivil toplum örgütlerinden olduğuna işaret ederek, KKTC ve Güney Kıbrıs’tan sendikalara, varılacak bir çözümden sonra da önemli işler düşeceğini kaydetti.

Sendikaların iki taraf arasında ilk işbirliği yapan örgütler olduğunu söyleyen Akıncı, bugün iş odaları ile dini liderlerin de bir araya gelmeye başladığını belirtti.

Konuklara müzakerelerdeki başlıklar hakkında da  bilgi veren Akıncı, müzakerelerdeki sıkıntılara çözümler bulabileceklerine inandığını kaydetti.

“MÜLKİYET ZOR”

Mülkiyet başlığıyla ilgili müzakerelere de değinen Akıncı, bu konuda bir çözümden sonra kurulacak Mülkiyet Komisyonu’na rehberlik edecek kriterler üzerindeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Akıncı, mülkiyet konusunun zor bir konu olduğunu çünkü pek çok yer değiştiren insanın yeni bir hayat kurduğunu yeni bir çevre edindiğini kaydetti.

İki toplum arasında güveni artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Akıncı, bu kapsamda  geçişlerde vize işlemini kaldırdıklarını, elektrik şebekelerinin birbirine bağlanması, radyo frekanslarındaki çakışmanın önlenmesi, cinsiyet eşitliği ve kültürel alanlarda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

MOBİL OPERATÖRLERİN İŞBİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Akıncı, iki taraftaki mobil telefon operatörleri arasında işbirliği yapılması için çalışma başlattıklarını anımsattı.

Siyasi iradenin ortada olduğunu kaydeden Akıncı, sorunun çözümüne yönelik terminoloji ve uluslararası bir merkez konusunda mutabakata vardıklarını ancak Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, “çözümün hayata geçirilmesi noktasında sorun yaratan bir ‘yasal denetçisi’ bulunduğunu” ve sorunu gidereceğini sözünü vermesine rağmen her defasında “yasa denetçisini aramayı unuttuğunu” öne sürdüğünü kaydetti.

En sonunda sorunun, Kuzey Kıbrıs’taki mobil telefon operatörleri ile işbirliğini engelleyen bir yasa maddesinden kaynaklandığını öğrendiklerini kaydeden Akıncı, “Bir yasada değişiklik yapamazsak Kıbrıs sorununun nasıl çözeceğiz” dedi.

Kendisinin çok sorunlu bir bölge olan Derinya’da geçiş kapısı açılması için önemli yol kat ettiğini, kayıp arama çalışmaları için askeri bölgede bulunan 30 nokta için kazı izni aldığını kaydeden Akıncı,  “Sormak istiyorum, hangisi daha kolay? Bu güven artırıcı önlemi boş vermek mi yoksa yasada bir düzenleme yapmak mı?” şeklinde konuştu.

Akıncı, mobil operatörlerle ilgili çalışmanın insanların gündelik yaşamını yakından ilgilendirdiği için çok önemli olduğuna inandığını kaydetti.

FELEK

Heyette yer alan Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek de federal bir Kıbrıs oluşturma yönünde devam eden müzakereleri desteklediklerini kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.