1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. MÜLTECİ HAKLARINI DÜZENLEYEN YASANIN OLMAYIŞINI ELEŞTİRDİ
MÜLTECİ HAKLARINI DÜZENLEYEN YASANIN OLMAYIŞINI ELEŞTİRDİ

MÜLTECİ HAKLARINI DÜZENLEYEN YASANIN OLMAYIŞINI ELEŞTİRDİ

Feminist Atölye (FEMA), mültecilerin haklarını belirten Mültecilerin Statüsü Sözleşmesi’nin, BM tarafından 1951 yılında oluşturulduğuna işarat ederek, KKTC’de mülteci haklarını tanımlayan bir yasanın bulunmayışını eleştirdi.

A+A-

FEMA’dan yapılan yazılı açıklamada, mülteciliğin bir tercih değil, zorunluluk olduğu vurgulanarak, can güvenliğini sağlamak üzere Kıbrıs’a gelen mültecilerin  polisler tarafından ülkeye giriş yapamadan geri gönderildikleri, mültecilerin çoğunluğunun da çocuklu ailelerden oluştuğu ifade edildi.

Açıklamada, KKTC’de Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı ve Mülteci Hakları Derneği ile  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) sığınmacı ve mültecilerin haklarını korumak amacıyla ortak bir çalışma yürüttüklerine dikkat çekilerek, bu çalışmalara dayanışma belirtildi.

Açıklamada, devletin bir an önce mülteci haklarına ilişkin gerekli yasal düzenlemeleri yaparak, insanlık dramına son verilmesi talebine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, yasal düzenlemeler oluşturulana kadar, ülkesine gönderilmesi halinde zulme uğrama ihtimali göz önünde bulundurularak, mültecilerin uluslararası hukukun gereği olarak  geri gönderilmemesi talebi de ifade edildi.

 

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.