1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUNGAN: “BÜTÇE AÇIĞI BÜYÜYOR..."
MUNGAN: “BÜTÇE AÇIĞI BÜYÜYOR..."

MUNGAN: “BÜTÇE AÇIĞI BÜYÜYOR..."

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda eleştirileri yanıtlarken konuşan Maliye Bakanı Zeren Mungan, bütçe açığının büyümekte olduğunu kaydetti.

A+A-

GÜNCEL KONUŞMALAR YAPILDI

MUNGAN: “BÜTÇE AÇIĞI BÜYÜYOR… CARİ HARCAMALARI AŞAĞI ÇEKMEK, ZORUNDAYIZ… CARİ HARCAMALAR İÇİN TÜRKİYE’DEN KATKI ALMAMAYI PLANLIYORUZ ”

BAKIRCI: “TÜRKİYE SU İÇİN ÜCRET TALEP ETMEDİ, TEK MALİYET ENERJİ… EKİMDE LEFKOŞA’YA SU AKACAK”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarda ilk olarak UBP Genel Sekreteri Sunat Atun hükümetin almış olduğu kararlara ilişkin son ekonomik konular konusunu ele aldı.

UBP döneminde yapılan icraatlarla ilgili bilgi veren Atun, ekonominin içinde bulunduğu gidişte kredi programları onaylansa da fazla işe yaramayacağını, kararların zamanında alınmadığını ileri sürdü.

Ülke ekonomisinin sinerjisini kaybettiğini savunan Atun, gerekli kararlar alınmazsa dış yardıma ihtiyacın artacağını belirtti.

Çiftçiler Birliği Tarım Sigortasında 57 milyon açık olduğunu bunun tamamlanmaması halinde tazminatlarını alamayacaklarını söylemekte olduğunu kaydeden Atun, sağlıklı planlama yapılamadığını bu nedenle çiftçi tazminatları ve öğrenci burslarına el atıldığını savundu.

Ekonomi çarklarının dönmesi için sektörlerin sorunlarının çözülmesi ve işlerin yürümesi gerektiğini aksi halde hedeflenen büyümenin sağlanamayacağını belirten Atun, hükümet etmenin sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığını eleştiren Atun, 9 aydır makamda oturup ağlanmasının işin yapılamadığının  göstergesi olduğunu savundu.

Atun, BRTK’deki sorunlara da değinerek, komiteye BRTK Yasa Önerisi sunduklarını da söyledi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, bütçe açığının büyümekte olduğunu kaydetti.

2013 yılı son ayında meydana gelen gelişmelerin tüketici fiyatları endeksini artırdığını bunun da bütçe açığına neden olduğunu ve açığın büyümekte olduğunu anlatan Mungan, cari harcamaları aşağı çekmek en azından ödenekleri aşmamak zorunda olduklarını kaydetti.

TC’den cari harcamalar için katkı almamayı planladıklarını ifade eden Mungan, gelirler konusunda da bilgi verdi.

Ekonomik tahminlere yönelik bilgiler de veren Mungan, gelirlerdeki gelişmelerin açığın kapatılmasında kullanılacağını söyledi.

Mungan, Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınarak vergi gelirlerini artırmayı planladıklarını kaydetti.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da tarımla ilgili olarak konuştu.

Türkiye’den gelecek su konusuna değinen Sucuoğlu, KKTC’deki su kapasitelerine yönelik de bilgiler verdi.

TC’nin suyu Geçitköy’e getirip orada bırakması ve kalanın KKTC’ye ait olacağını ancak, KKTC’de herhangi bir hareket olmaması nedeniyle içme ve kullanma suyunun dağıtımı konusunda da DSİ’nin proje hazırlama yapmak durumunda kaldığını savunan Sucuoğlu, Geçitköy’den sonraki plan ve programlarda sıkıntı olduğunu belirtti.

Sucuoğlu, Geçitköy’den sonra suyun bakanlığın belirleyeceği fiyatla dağıtılacağını, bunun çalışması konusunda ne durumda olunduğunu sordu.

BAKIRCI

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, 75 milyon metreküp suyun yarısının içme ve kullanma yarısı da tarım suyu olacağını söyledi.

Bakanlığa geldiğinde projeyle ilgili hiçbir çalışma olmadığını gördüklerini kaydeden Bakırcı, DSİ ile yaptığı görüşmede hiçbir çalışma yapılmadığını söylediğini ifade etti.

Bugün programın önünde olduklarını, suyun eylülde geleceğini kaydeden Bakırcı, programda aksama olmadığını belirtti ve aşamalar konusunda bilgi verdi.

İlk su alacak yerin Tatlısu olacağını, arıtma tesisin inşaatının sürdüğünü anlatan Bakırcı, gerekli ihalelere çıkıldığını vurguladı.

Üniversitelerle işbirliği yapıldığını, gerekenlerin yapılmakta olduğunu söyleyen Bakırcı, suyun değerlendirilmesi için 3 alternatifin değerlendirilmekte olduğunu söyledi.

TC’nin su için ücret talep etmediğini, tek maliyetinin enerji olacağını kaydeden Bakırcı, bu nedenle altyapının yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

Atık suyun değerlendirilmesi için de çalışma yapıldığını belirten Bakırcı, tarım konusuyla ilgili de bakanın gerekli bilgileri vereceğini söyledi.

Bakırcı, ekim başı veya ortalarında Lefkoşa’nın suyu alacağını kaydetti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da Tarım ile ilgili konuşma yaptı.

Oğuz, Su konusunda tarım ile doğal kaynaklar bakanlığı arasında yetki karmaşası olacağını düşündüğünü kaydetti.

Halkın sürekli ikinci plana atılmakta olduğunu savunan Dursun Oğuz, ülkede sağlık ve eğitimle ilgili son zamanlarda ne yapıldığını sordu.

Ülkede 3 milyar TL’lik kuraklık olacağının söylenmekte olduğunu ifade eden Oğuz, ülkede arpa dağıtılarak kuraklık tazminatlarından kurtulunmaya çalışıldığını savundu.

Kuraklık ücretleri, doğrudan gelir desteği konularında açıklama yapılmamasını eleştiren Oğuz, üreticinin elinde kaç ton arpa olduğunun bilinmediğini söyledi.

Özel sektörün arpa alımının yasaklandığını ancak belirsizlik nedeniyle üreticinin devlete de arpa vermeyeceğini ifade eden Oğuz, getirilecek tohumluk arpanın ülkede denenmiş olması gerektiğini ifade etti.

Bala konusunda üreticiye teşvik verilmesini isteyen Oğuz, narenciyenin dalında kaldığını belirtti.

Narenciyecinin devlete inancı kalmadığını savunan Oğuz, narenciyenin doğrudan gelir desteğinin açıklanmadığını söyledi.

Patates üretimi konusunda da bilgi isteyen Oğuz, elektrik lambası olmayan yerden aydınlatma ücreti alımının ne zaman son bulacağını sordu.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, TC’den gelecek suyun tarımda kullanımının yüzde 50’lik kısım olacağını, yüzde 50’nin 25’inin de Güzelyurt’a verileceğini söyledi.

Su konusunda planlamaların sürdüğünü kaydeden Sennaroğlu, ülkede ne üretilirse dışta rekabet edilebileceğine bakmak gerektiğini kaydetti.

Hellimin rekabet edebilir bir ürün olduğunu ifade eden Sennaroğlu, gelecek suyun tarımda kullanılmasının 2-3 yıl sonra olacağını belirtti.

Bakanlar Kurulu’nun toplanamaması nedeniyle tarım konusundaki kararların açıklanamadığını belirten Sennaroğlu, kuraklık bölgelerinde üreticilerin hak ettiği tohumlukların hibe verileceğini açıkladıklarını söyledi.

Ülkede bala üretiminden gelir elde edilemediğini belirten Sennaroğlu, balanın hayvancılıkta olmazsa olmaz olduğunu, üreticinin elde etmesinin sağlanması için sübvansiye edildiğini kaydetti.

Narenciyenin dalında kalmaması için ellerinden geleni yapmakta olduklarını kaydeden Sennaroğlu, Akdeniz meyve sineği konusunda da çalıştıklarını söyledi.

Patateste sıkıntı olmadığını da vurgulayan Sennaroğlu, tarla icarları konusunda içişleri bakanlığının çalışma yaptığını da ifade etti.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, tarla icarları konusundaki kriterler konusunda çalışma yaptıklarını ve ilgili bakanlıklar ile toplantı yapacaklarını söyledi.

Uluçay, icarların Haziranda başlatılacağını, ihtilaflı yerlerle ilgili de özel çalışma yapılacağını kaydetti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar ise, Kamu Kuruluşlarının Ekonomik Sorunu ile ilgili güncel konuşmasında, faizlerdeki artışa dikkat çekerek, tahminlerin üzerine çıkmasıyla bütçedeki açığın da arttığını ve  sıkıntılar yarattığını anlattı.

Bunun tedbirinin şimdiden alınması gerektiğini ifade eden Tatar, ekonomik istikrar için bunun şart olduğunu; aksi halde istenmeyen durumlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

“Ekonomik programın yürütülmesinde ciddi zafiyet görüyorum” diyerek hükümeti eleştiren Tatar, verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.

BRTK ve Elektrik Kurumu’nda yaşanan sıkıntılara da değinen Tatar, özellikle Elektrik Kurumu’nda rakamların büyük olmasından dolayı durumun daha “vahim” olduğu görüşünü ortaya koydu.

Tatar, sayaç ihalesine çıkılacağı konusunda ise, böyle büyük bir ihalenin  neden  Merkezi İhale Komisyonu  değil de kurum aracılığıyla yapılacağının gerekçesini ve  bunun nasıl finanse edileceğini sordu.

MUNGAN

Maliye Bakanı Mungan da, bütçe açığı ve borçlarla ilgili ne yapılabileceği konusunda ilgili birimlerle istişare ederek çalışma yapmakta olduklarını belirtti.

Bilançoların güncellenmesiyle ilgili yasanın da mecliste olup beklenti yarattığını anlatan Mungan, Meclise gönderdikleri 30 yasadan 16 tanesinin geçtiğini söyledi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu da, Elektrik Kurumu’ndaki sıkıntılarla ilgili olarak, göreve geldikleri günden bugüne kurumda iyileştirmeler yaptıklarını anlattı.

Sayaç alımının bir anda olmayacağını, peyder pey olacağını ve ödenmesinin de 4 yılda yapılacağını belirten Sennaroğlu, sayaçlardan dolayı yaşanan kayıpların önüne geçilmesiyle önemli bir finansman kaynağı da sağlanmış olacağını anlattı.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, Kıbrıs konusundaki gelişmelerle ilgili konuşmasında, hızlı gelişmeler yaşandığını ancak bunların sorunun çözümüne katkısı konusunda dengesizlikler olduğunu anlattı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin önemli olduğunu ve bunu kimsenin değersizleştiremeyeceğini söyleyen Soyer, tarafların karşılıklı güveni konusunda ise negatif rol oynadığını belirtti.

Biden’in KKTC’ye ziyaretiyle ilgili sembollerin  tartışma konusu yapılmasına da değinen Soyer, görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı’nın bayrak konusundaki açıklamalarını “şık” bulmadığını ifade etti.

Biden’ın ziyaretinin, iki eşit devletin varlığının kabulünün göstergesi olduğunu vurgulayan Soyer, ancak bu ziyaretin Kuzey Kıbrıs tarafından iyi değerlendirilmediğini söyledi.

Soyer, Biden’ın ziyaretinde meclisin de dahil edileceği bir organizasyon  yapılması gerektiğini de söyledi.

TÖRE

UBP Miletvekili Zorlu Töre de, “Joe Biden’ın görüşme süreci ve müzakerelere etkisi” konusunda yaptığı güncel konuşmada, Biden’ın Rum tarafının baskısı altında KKTC’ye geçtiğini ancak  bunun, kuzeyde bir devlet olduğunu görmesi açısından iyi olduğunu ifade etti.

Töre, Rum tarafının bu değişmez tavrıyla Kıbrıs’ta ortak bir anlayışın geliştirilemeyeceğini söyledi.

Biden’ın gelişine sevinenler olduğunu anlatan Töre, geçmişte emperyalistlere karşı çıkanların bugün ABD Başkan Yardımcısı’nın ziyaretini coşkuyla karşılamasına anlam veremediğini
ifade etti.

ABD’nin kendi menfaatleri için uğraştığını savunan Töre, Biden’ın Makarios’un anıtına çelenk koyarken KKTC’de liderlerin anıtlarını  ziyaret etmemesini eleştirdi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından sorular bölümüne geçildi; soru ve yanıtların okunmasıyla Genel Kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki Meclis birleşimi cumartesi Anayasa değişikliği gündemiyle yapılacak.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.