1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUNGAN: OCAK AYI MAAŞLARI ARTIŞLI OLACAK
MUNGAN: OCAK AYI MAAŞLARI ARTIŞLI OLACAK

MUNGAN: OCAK AYI MAAŞLARI ARTIŞLI OLACAK

Maliye Bakanı Zeren Mungan

A+A-

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, açıklanan 2013 yılı hayat pahalılığı oranının inandırıcı olmadığını söyledi.

Tatar, “hayat pahalılığı” konulu gündem dışı konuşmasında, Devlet Planlama Örgütü’nün 2013’te yüzde 10.22 açıklanan hayat pahalılığıyla ilgili yorumlar yaptı.

Yapılan çalışmaların doğru olduğunu ancak hayat pahalılığının eksik yansıtıldığını belirterek, halkın da hayat pahalılığının bu kadar olduğuna inanmadığını söyledi.

Tatar, hayat pahalılığı oranının, maaşlarına ne kadar artış yansıyacağı açısından, özellikle dar gelirlileri çok etkilediğini belirtti.

Bu yıl bütçede büyük açıklar oluşacağını kaydeden Ersin Tatar, TL kullanılmasından dolayı Türkiye ile istişare edilmesinde fayda gördüğünü ifade etti.

Tatar, Serdar Denktaş’ın “liberal ekonomiye müdahale” sözüne atıfta bulunarak, bunun çok büyük zararları da olabileceğini, çok dikkat etmek gerektiğini, zararlarını Meclis’te dile getirmek istemediğini, ancak sorarlarsa söyleyebileceğini belirtti.

2014’te 500 milyonun üzerinde açık oluşacağı öngörüsünde bulunan Ersin Tatar, hükümet ortaklarının daha uyumlu ve verimli çalışması gerektiğini söyledi.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bir ekonomistin yazısından alıntılar yaparak, geçmiş CTP hükümeti döneminde daralan ekonomide enflasyonun üzerinde çalışanlara artış verilmesinin doğru olduğunu ancak bunun daha sonra finanse edilemediğini belirtti.

“Artış veriniz ama kaynağını da gösteriniz” diyen Tatar, kamu maliyesinin batırılmaması gerektiğini kaydetti. Tatar, CTP’nin geçen defaki hükümeti ve bugünkü hükümet arasında farklara işaret ederek, eşel mobilin sanılandan daha fazla yük getireceğini ve bütçedeki açığın büyüyeceğini söyledi.

SOYER

Adı geçtiği için söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, siyasal hafızanın canlı tutulması gerektiğini belirterek, kamu çalışanlarına eşel mobil ödenmesi uygulamasının 2 aydan 6 aya düşürülmesinin 2002’de başlatıldığını söyledi.

Soyer, CTP’nin bu değişikliğe o dönemde karşı çıktığını belirterek, 2002 öncesi uygulamayla ilgili bilgi aktardı.

Ferdi Sabit Soyer, ülke koşullarına göre değerlendirmeler yapmak gerektiğini vurgulayarak, değişim programları ve hedeflerin de buna göre belirlenmesinin şart olduğunu söyledi.

“13. maaşın ödenmesiyle çarşının yüzünün gülmesi”nin KKTC için bir realite olduğunu ifade eden Soyer, bunun göz ardı edilemeyeceğini anlattı.

Kamudan yapılan ödemelerin ekonomiye ve piyasaya büyük katkısı olduğunu belirten Soyer, idarelerin de bunu göz önünde tutması gerektiğini vurguladı.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, hayat pahalılığı rakamının belirlenmesine DPÖ’ye hiçbir müdahaleleri olmadığını söyledi.

DPÖ tarafından HP’nin belirlenmesinde kullanılmak üzere yeni bir anket hazırlandığını; bunun sonucunda endeks içindeki ürünlerin ağırlıklarının daha farklı olabileceğini; böylece kişilerin yıllar içinde tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerin güncelleneceğini anlatan Mungan, hayat pahalılığı oranında maaşlara artış yapılacağını kaydetti.

Mungan, bu hafta ve önümüzdeki hafta sendikalarla görüşmeleri sürdürüp, ocak maaşlarına artışı yansıtacaklarını söyledi.

Döviz artışı konusunda ilgili örgütler ve odalarla çalışmalar yaptıklarını bildiren Mungan, önümüzdeki günlerde bunların açıklanacağını bildirdi.

ÖZEL SEKTÖR İÇİN NELER YAPILACAK?

Mungan, Soyer’in yerinden yönelttiği “özel sektör çalışanlarının hayat pahalılığına karşı nasıl korunacağı” sorusuna karşılık ise “Özel sektörde çalışanlar da, işverenler de bu toplum için çok önemli. Vergi düzenlemeleriyle ilgili, vergi dilimleri ve kişisel indirimlerle ilgili bir takım alternatifler, indirimler üzerinde çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmaları kamuda çalışanların ve emeklilerin sendikaları ve cemiyetleriyle paylaşacağız” dedi.

Bu yıl öngördüklerinin üzerinde bir hayat pahalılığıyla karşılaştıklarını belirten Mungan, gelirleri artırmak için büyük çaba göstermeleri gerektiğini anlattı.

Mungan, “Bütçe disiplinini bozmadan, bütçe açıklarını büyütmeden bir takım kararlar aşamasındayız” dedi.

OĞUZ, GÜNDEMDEKİ SORUNLARI SIRALADI

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, “gündemdeki sorunlar” konulu gündem dışı konuşmasında, Polis Genel Müdürü atanmasında yaşanan sürecin, konuyu siyasallaştırdığını savunarak Başbakan’a eleştiriler yöneltti.

Oğuz, “Siyasetçinin el attığı ortamın güvensiz hale geldiğini”; Polis teşkilatı içinde siyasallaşma olduğunu öne sürerek “Acaba bu kararınız da bir MYK kararı mıydı?” diye sordu.

Dursun Oğuz, elektriğe yapılan zamma değinirken, özelleştirmeye karşı çıkan hükümetin kabloyla elektrik getirilmesini gündeme alması gerektiğini belirtti.

Trafikte yaşanan sorunlara işaret eden Oğuz, Mağusa Limanı’ndan çıkan araçların taşıdıklarını yollara döke döke gitmesinin can güvenliğini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yasaların olduğunu ancak denetlenmediğini belirten Dursun Oğuz, “Trafikte ibretlik cezalar vereceksiniz ki başkaları da yapmasın” dedi.

Oğuz, Mesarya köylerinde yaşanan sel felaketinin ardından hükümetin duyarlılık gösterip bölgeyi ziyaret etmesinin güzel olduğunu, ancak insanların zararlarının en kısa sürede ödenmesi gerektiğini söyledi.

Bet ofisleri, zehirli cennet hurmaları gibi güncel konular üzerinde de duran Dursun Oğuz, para için insanların sağlığı ve toplumun geleceğinin tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi ve bunlara karşı etkili cezalar verilmesini istedi.

Üreticilerin ve üretimin korunması gerektiğini vurgulayan Dursun Oğuz, bütçe denkleşsin diye üretimin darbelenmemesini istedi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, cevabi konuşmasında, elektriğin enterkonnekte sisteme bağlanmasında herhangi bir çekincesi olmadığını söyledi.

“Biz TC’den kabloyla elektrik gelmesine karşı değiliz, önemli olan şeklidir” diyen Sennaroğlu, Türkiye Enerji Bakanı’nın kutlama ve davet mesajına, bütçe görüşmeleri döneminde teşekkür ederek yanıt verdiklerini ve en yakın zamanda ziyaret etmek isteğini ilettiğini anlattı.

“YEDİM ATTIM ORTALIĞI BULAMADIM”

En kısa süre içinde ya kendilerinin Ankara’ya gideceğini ya da TC Enerji Bakanı’nın KKTC’ye geleceğini belirten Bakan Sennaroğlu, “Siz proje yaptınız Türkiye’den elektrik getirilsin diyorsunuz. Yedim attım ortalığı bulamadım. Eve götürdüyseniz getirin dedim, getirmediniz” diye konuştu.

Sennaroğlu, TÜK’te bir bilirkişi heyeti oluşturmak gerektiğini belirterek, kurumda yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.