1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUNGAN, ÖĞRENCİ BURSLARI KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI
MUNGAN, ÖĞRENCİ BURSLARI KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

MUNGAN, ÖĞRENCİ BURSLARI KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

Soruyu yanıtlayan Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2013’te burslar için bütçedeki ödeneklerin bittiğini sadece master ve doktora öğrencilerinin alacaklarının tamamlandığını belirtti.

A+A-

MUNGAN: “KASIM BURSLARI BİRKAÇ GÜN İÇİNDE, ARALIK BURSLARI DA KISA SÜREDE ÖDENECEK”

CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Cumhuriyet Meclisi’nde “Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs sorunu ve iç siyasi gelişmelere yönelik tavrı” konulu gündem dışı konuşmasında, halkın beklentileri oluştuğunu, Rum lider Anastasiadis’in zamana oynama ve görüşme metodunu farklılaştırma hedefini seçilir seçilmez ifade ettiğini; bu hedefe doğru da bir takım adımlar attığını söyledi.

Soyer, Anastasiadis’in, Downer’in iki tarafın yakınlaştığı noktaları belirttiği 77 sayfalık belgeyi engellemek istediğini kaydederek “Şimdi bu 77 sayfalık belge var ama yok” dedi.

Anastasiadis’in zamana oynama siyasetinde başarılı olduğunu kaydeden Soyer, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da büyük hata yaparak buna fırsat verdiğini savundu.

AB süreci, bölgedeki gelişmeler, petrol gibi yeni şekillenmeler içinde Anastasiadis’in zamana oynadığını yineleyen Soyer, “Ancak bizim bu oyuna ihtiyacımız yoktur” diye konuştu.

Soyer, 21 yıl başbakanlık da yapan Cumhurbaşkanı’nın bugünkü yapısal pek çok sorunun da sorumlusu olduğunu; özeleştiri de yapması gerektiğini iddia etti.

Geçici işçi ve memur olarak devlete 2003’te bin 800 kişi istihdam edildiğini belirten Ferdi Sabit Soyer, “Cumhurbaşkanı’nın şimdi kendini sütten çıkmış ak kaşık ve tüm partilere akıl hocalığı yapan biri olarak 21 yılın mesuliyetiyle bu rakamlara da bir şey demesi gerektiğini” ifade etti.

SUCUOĞLU: “TURİZM TEŞVİKLERİ NETLEŞMEDİ, TURİZMCİLER ÖNLERİNİ GÖRMÜYOR”

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “son siyasi gelişmeler” konulu gündem dışı konuşmasında, asgari ücretin KKTC; Türkiye ve Güney Kıbrıs’taki rakamlarından örnekler verdi.

Türkiye’de işe yeni başlayan bir öğretmenin 2 bin 345 TL alırken, KKTC’de 1900 TL kazandığını belirten Sucuoğlu, halkın dövizdeki artış yüzünden de alım gücünün düştüğünü; hükümetin asgari ücreti yeniden ele almasını ve yardım yapmayı düşünmesini istedi.

Ülkede un üreten bazı firmaların girdikleri zorluklar yüzünden üretimlerini durdurduğunu bildiren Sucuoğlu, turizm sektörünün de zor günler geçirdiğini; 54 farklı sektörün turizmden yararlandığını; binlerce insanın da bu sektörde istihdam edildiğini ancak teşviklerin halen netleşmediğini ve turizmcilerin önlerini göremediğini söyledi.

Turizmle ilgili kararların bir an önce açıklanmasını ve turizmcilerin önünü görmesini öneren Faiz Sucuoğlu, ülkede kanser vakalarının arttığını ancak gıda güvenliği konusunda halen sınıfın geçilemediğini; denetimlerin yetersiz kaldığını belirtti.

“Yerli üreticilere yeterli eğitim verilmediği için sıkıntıların yaşandığını, ilaç ve hormon kullanımlarının ciddi boyutlara ulaştığını; mutfağa ilaçlı ve hormonlu meyve ve sebzelerin geldiğini” ifade eden Faiz Sucuoğlu, gıda referans laboratuarının da istenen verim ve kalitede çalışmadığını savundu.

SANER: “REFORM HÜKÜMETİNİ 120 GÜN DAHA BEKLEYECEĞİZ”

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de “hükümet icraatları” konulu konuşmasında, seçim vaatlerinin 120 gün geçtiği halde yerine getirilmediğini ama biraz daha zaman tanıyacaklarını söyledi.

Asgari ücretin yeniden tespit edildiğini, bu tespitin elektrik zammından sonra yapıldığını belirten Saner, bunun halk tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ersan Saner, UBP döneminde asgari ücrete toplam 225 TL artış geldiğini belirtti ve UBP’nin hükümeti devraldığı 2009’da 1100 TL olan asgari ücretin süreç içindeki artışını ve döviz karşılıklarını aktardı.

Yeni belirlenen asgari ücretin döviz cinsinden karşılığının UBP dönemine göre düşük olduğunu kaydeden Saner, “2010’da bıraktığımız asgari ücretin pound karşılığını bu reform hükümeti 100 pound düşürmüştür” dedi.

Saner, UBP hükümeti döneminde 2 yıl boyunca hiçbir artış yapılmaması yönünde yasa geçirildiği için asgari ücretin de artırılmadığını kaydetti.

Karayollarıyla ilgili değerlendirmeler yapan Saner, belirsizlikler içindeki bir reform hükümetiyle karşı karşıya olduklarını belirtti ve 120 gün daha bekleyip konuşmaya başlayacaklarını söyledi.

SORULAR

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmaların ardından sorular bölümüne geçildi.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, Maliye ve Eğitim bakanlarına bursların neden geciktiğini sordu.

MUNGAN, ÖĞRENCİ BURSLARI KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

Soruyu yanıtlayan Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2013’te burslar için bütçedeki ödeneklerin bittiğini sadece master ve doktora öğrencilerinin alacaklarının tamamlandığını belirtti.

Mungan, bütçedeki başka kalemlerden ödenek yaratarak bursların ödenmesi için çalıştıklarını açıklayarak, “Ödeneği yarattık, Eğitim Bakanlığı’ndan listeler peyder pey geliyor. Kasım burslarını birkaç günde; aralık burslarını da kısa sürede yatıracağız” diye konuştu.

Meclis’te daha sonra TDP milletvekillerinin Digitech şirketiyle ilgili stopaj vergisi konusunda sunduğu meclis araştırma önergesinin öngörüşmesine geçildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.