1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜSİAD KIBRIS VE TSE TOPLANTISI YAPILDI
MÜSİAD KIBRIS VE TSE TOPLANTISI YAPILDI

MÜSİAD KIBRIS VE TSE TOPLANTISI YAPILDI

MÜSİAD KIBRIS VE TSE “GIDA SEKTÖRÜNDEKİ STANDARDİZASYON, BELGELENDİRME VE HELAL BELGELENDİRMENİN ULUSLARARASI REKABETTEKİ YERİ VE ÖNEMİ” KONULU TOPLANTI DÜZENLEDİ

A+A-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSAİD) Kıbrıs ile Türk Standartları Enstitüsü’nün  (TSE) ortak düzenlediği “Gıda Sektöründeki Standardizasyon, Belgelendirme ve Helal Belgelendirmenin Uluslararası Rekabetteki Yeri ve Önemi” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Pegasus Havayolları Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı öncesi kokteyl verildi.

Toplantıya,MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu, TSE Ürün Belgelendirme Başkanı Doğan Yazar, Gıda Sektörü Belgelendirme Müdürü Ercan Kurt, TSE KKTC Temsilcisi Gökhan Karay ile üreticiler katıldı.

Bilgilendirme toplantısı öncesinde yapılan konuşmaların ardından, tanıtım filmi gösterildi. TSE Gıda Sektörü Belgelendirme Müdürü Ercan Kurt, “Gıda Sektöründeki Standardizasyon, Belgelendirme ve Helal Belgelendirmenin Uluslararası Rekabetteki Yeri ve Önemi” konulu teknik bilgi verdi.

SADIKOĞLU

MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu, MÜSİAD Kıbrıs’ın çok kısa bir süre önce kurulmasına rağmen ülke ekonomisinin gelişmesi, ülkedeki üretimin artması, TC’den gelecek su ile tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesinin ardından ihracatta çok büyük görev üstleneceğini ifade etti.

MÜSİAD’ın 1990 yılında TC’de kurulan ve bugün dünyanın birçok merkezinde TC kaynaklı ürünlerin milyarlarca dolar seviyesine ulaşan ihracatı ile bilinen, yüksek ahlak, bilimsel teknoloji felsefesi ile yola çıkan, hayırlı kazancın helal kazançtan geldiğini bilen işadamlarının oluşturduğu bir kuruluş olduğunu anlatan Sadıkoğlu,  “MÜSİAD Kıbrıs’ın amacının da yüksek ahlak ileri teknoloji felsefesinden yola çıkıp Kıbrıs Türk halkının üretici kimliğini ortaya çıkararak, Kıbrıs Türk halkının asla zannedildiği gibi iş yapmayan bir kesim olmadığını ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.

Halkı üretime yönlendirmek ve belli standartları oluşturup ihracat noktalarına hazırlıklı gitmek istediklerini kaydeden Sadıkoğlu, her zaman ifade edilen söylemin ürünlerin belli zamanlarda TC’ye ihracat olanağı  bulduğu, ama “Mersin kapısından” geçemediği olduğunu ifade ederek, “Ben kişi ve kurumum adına bu söyleme katılmıyorum” şeklinde konuştu.

Gerçekte bunun böyle olmadığını, TC’nin AB gümrük birliğinde olduğunu, ürünlerin Mersin Gümrüğü’nden geçmesi için belli başlı belge ve standartlara uygun ürün üretilmesi gerektiğini anlatan Sadıkoğlu, “Uygun ürünü üretip uygun paketleme yapıp uygun analizleri gerçekleştirdikten sonra Mersin kapısından geçirmemiz lazım” dedi.

Sadıkoğlu, üretilen ürünü doğru standartlarda üretip, belgelendirmeleri yapmak gerektiğini ifade ederek, MÜSİAD’ın üretime ihracata destek olmak için varolduğunu söyledi .

KARAY

TSE KKTC Temsilcisi Gökhan Karay da, TSE’nin standardizasyon, belgelendirme ve akreditasyon ile diğer alanlarda çalışmalarını sürdürüp, sanayici ve işletmelere hizmet vermekte olduğunu söyledi.

YAZAR

TSE Ürün Belgelendirme Başkanı Doğan Yazar ise, programın içeriğinden ziyade KKTC’de bulunmaktan heyecanlı olduğunu ifade etti.

TC’de yasal belgelendirme yapan tek kuruluşun TSE olduğuna dikkat çeken Yazar, TSE’nin Avrupa Standartlandırma Teşkilatı’nda oy kullanma hakkına sahip 5 üyeden biri olduğunu kaydetti.

Yazar, teşkilata üyeliğin AB içerisinde standartlar oluşturulurken söz sahibi olunması için yapıldığını ifade etti.

TSE’nin laboratuar altyapısının dünya örnekleri arasında olduğuna işaret eden Yazar, “TSE üreticinin dünyada ihtiyaç duyduğu belgelendirmeyi sağlar” dedi.

Yazar, “İnanıyorum ki belgelendirme ile ihracatınızın önünü açacak destek sağlanmış olacak...Enstitümüz anavatan ve burada üreticinin dünyada iyi bir noktaya gelebilmesi için 24 saat hizmettedir” ifadelerini kullandı.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.