1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUSTAFA DİKER CİNAYETİ, DÜNYA ÇAPINDA BİR VAKA
MUSTAFA DİKER CİNAYETİ, DÜNYA ÇAPINDA BİR VAKA

MUSTAFA DİKER CİNAYETİ, DÜNYA ÇAPINDA BİR VAKA

Bir babanın oğluna tecavüz edip öldürmesi olayının dünyada hemen

A+A-

 Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından “Olay Yeri İnceleme” konulu konferans düzenlendi.

İki gün süren konferansta İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Alkan konuşmacı olarak yer aldı.

Alkan, Mustafa Diker cinayetinin, dünya çapında bir vaka olduğunu söyledi.

Bir babanın oğluna tecavüz edip öldürmesi olayının dünyada hemen hemen hiç görülmediğini ifade eden Alkan, “Bu olay bu yüzden çok istisnai bir vakadır. Günlerce bütün tıp literatürünün taranmasına rağmen bunun gibi bir tane olay bulunamadı. Bu nedenle bu vaka dünya çapında bir vakadır” dedi.

Etkinliğe Polis Genel Müdürlüğü 1. Yardımcısı Pervin Gürler, Adli Bölüm Müdürü ve Polis Müdür Muavini Zafer Zaifer, UKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Seçim, UKÜ Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ferit Hakan Baykal, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Yıldırım, Polis Teşkilatı memurları, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konferans sonunda teşekkür plaketi takdim edildi.

Polis Genel Müdürlüğü 1. Yardımcısı Pervin Gürler plaket takdiminden sonra kısa bir konuşma yaparak, “Öğrenmenin yaşı ve sınırı yoktur. Kırk yıllık meslek hayatımda itiraf edeyim ben hiçbir zaman boğulma olaylarında su örneği alıp laboratuara gönderileceğini bilmiyordum. Bu yararlı etkinlik için UKÜ’ye teşekkür ederim” dedi.
  
Alkan, çalışmalarını anlattı
“Olay Yeri İnceleme” konusunda önemli bilgilerin aktarıldığı konferansta Prof. Dr. Nevzat Alkan, Türkiye ve dünyadaki önemli cinayet olaylarına değinerek yapılan incelemelerdeki eksiklik ve yanlışları anlattı. 

Alkan, genellikle herkeste, adli tıp kurumlarının ölüm ve otopsi olayları ile ilgilendiği düşüncesinin olduğunu oysa bu tür olayların sadece yaklaşık yüzde 20-25’lik bir uğraşı kapsadığını ifade etti.

Alkan, cinsel saldırı muayenesi, akıl hastaları değerlendirmesi, darp raporu yazılması gibi canlı muayenelerin yanında el yazısı ve imza incelemesi, ses görüntü analizi ve balistik değerlendirme gibi birçok konu ile ilgili de çalışıldığını dile getirdi.

Özellikle olay yeri incelemesinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı üzerinde duran Nevzat Alkan, bir cinayet olayında, olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması, ekiplerin kullandığı araçlar ile ekipmanlar hakkında da bilgiler aktardı.

“Monica Lewinsky olayı ultraviyole yardımıyla çözüldü”
Adli tıp kurumlarının olay yeri incelemesi için ekipman ve kullanılan araçların öneminden de söz eden Prof. Dr. Alkan, özellikle farklı dalga boylarında ultraviyole ışıklara sahip olan bir ekibin olay yerindeki delilleri toplamasının daha rahat olacağını vurguladı.

Alkan, bu durumla ilgili en bariz örneğin Monica Lewinsky olayı olduğunu ve ultraviyole ışıkla aydınlatılan olay yerinin ardından, Bill Clinton’un karşılaştığı durumu hatırlattı.

“Ülkemizde, tecavüz işlenmişse ölüme kadar gidiyor”
“Türkler esrara başlarsa eroine kadar gider, tecavüz ederse de öldürür” diyen Prof. Dr. Nevzat Alkan, Avrupa’da esrar kullanan bir kişinin 30 yaşına gelince bıraktığını, tecavüz ettiğinde de öldürmediğini söyledi. Alkan, “Bizde bir tamamlama geleneği var” diye konuştu.

Prof. Dr. Alkan’ın konferans boyunca Türkiye ve dünyada ünlü kişilerin şüpheli ölümleri ve kamuoyuna damga vuran cinayet vakaları ile ilgili verdiği örneklerden bazıları şöyle:
“Engin Çeber: Gözaltında kötü muameleden hayatını kaybetti. Yapılan araştırmalar sonucunda Yargıtay cezayı onadı. Cezaevi müdür yardımcısı ve iki infaz koruma memuruna ömür boyu hapis cezası verildi.

Turgut Özal: Ölümü çok tartışıldı. Özal’ın hayatını kaybettiği tarihte olay yeri inceleme ve otopsi gibi bir bilinç yoktu. Bu yüzden otopsi yapılmadı. Daha sonra mezarı açıldı, deliller adli tıpa ve başka laboratuarlara gönderildi. Bunun yapılması da büyük tartışmalara yol açtı.

Behçet Oktay: Özel Harekat Daire Başkan Vekili Behçet Oktay’ın ölümü çok kritik bir vakadır. Bir gece yarısı, ateşli silah ile öldü. İntihar mı, cinayet mi tartışmaları oldu. Bu olayda benim düşüncem intihar olduğudur. Olay yeri incelemesi o kadar iyi yapılmış ki, bir kaç saat içerisinde bütün çalışmalar tamamlanıyor ve her şey birbiri ile örtüşüyor. Cezaevinde hükümlü bir kişi Behçet Oktay vakasını üstlendi, bu intihar değil cinayettir dedi. Yargılama yapıldı, adli tıp tarafından intihar kanaatine varıldı ve adaleti yanıltma girişiminden, o kişiye de altı ay daha hapis cezası eklendi.

Alexander Litvinenko: Eski Rus ajanı. Kahvesine ‘Polonyum 210’ maddesi katıldı ve zehirlenerek öldürüldü. Bu olayda olay yeri incelemesinin önemi ortaya konuldu.

Defne Joy Foster: Bir evde ölü bulundu. Kanında yabancı madde var mıydı yok muydu, zamanında sağlık kuruluşuna haber verildi mi diye tartışıldı.

Michael Jackson: Doktorunun verdiği yanlış doz ve ilaçlardan hayatını kaybetti. Otopsisinde bir kazaya kurban gittiği sonucu çıkarıldı. Doktor meslekten men edildi ve cezaevine gönderildi.

Whitney Houston: Bir otel odasında küvetin içinde ölü bulundu. Kokain aldığı için suda boğulduğu tespit edildi. Olay yeri inceleme başarılı bir şekilde çalıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.