1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUTLUYAKA ARTIK MUTSUZ
MUTLUYAKA ARTIK MUTSUZ

MUTLUYAKA ARTIK MUTSUZ

Mutluyaka artık mutsuz

A+A-

 

20 yıl önce yıkılan köprünün hala yapılmadığını söyleyen muhtar Erkin Şafaklı, devletin ilgisizliği yüzünden harabeye dönen köyden, gençlerin de yavaş yavaş göç ettiğini söyledi

Diyalog - Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı Mutluyaka Köyü Muhtarı Erkin Şafaklı, 20 yıl önce yıkılan köprünün hala yapılmadığını, devletin ilgisizliği yüzünden harabeye dönen köyden, gençlerin yavaş yavaş göç ettiğini söyledi.

Diyalog’a, Mutluyaka ile ilgili sıkıntılarını aktarırken “Yıllardır sorunlarımızı anlata anlata dilimizde tüy bitti ancak bizi duymamakta ısrar ediyorlar” diyen Erkin Şafaklı, özellikle 1994 yılında kapatılarak kaderine terk edilen Mutluyaka İlkokulu’nun bugünkü harabeye dönüşmüş içler acısı hali ve bölgede çöplüğe dönen alandan dert yandı.

Kaymakamlık Ağır Bölgesi diyor Belediye aksini söylüyor
Mutluyaka köyünün 1994 yılında Kaymakamlık tarafından ağıl bölgesi olarak ilan edildiğini söyleyen Şafaklı, aradan 21 yıl geçmesine rağmen mandıralar bölgesinde hiçbir alt yapı çalışmasının yapılmadığını, yolların asfaltlanmadığını ve elektrik bağlanmadığını belirtti.

Kaymakamlıkla belediye arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bir belirsizliğin olduğunu söyleyen Şafaklı, bu yüzden de bazı kişilerin köy içerisinde hayvancılık yapmak durumunda kaldığını aktardı.

Okulun hali içler acısı

Köylerindeki ilkokulun 1994 yılında kapatılarak, öğrencilerin Gazimağusa’daki ilkokullara aktarıldığını anlatan Şafaklı, 21 yıldır okul binasının atıl halde olduğunu belirtti. Bir zamanlar bahçesinde ve koridorlarında çocukların koşturduğu okulun şimdilerde içler acısı bir halde olduğunu anlatan Şafaklı, “köydeki çocuklarımızın köy dışına sürüklenmesine mi yanalım yoksa yok olup giden okul binamızın bu durumuna mı” şeklinde konuştu.

Köyün gençleri köy dışında düğün yapıyor

 Belediye başkanı tarafından okul binasının düğün salonu olarak yeniden tadil edileceği sözünü aldıklarını belirten Şafaklı,  düğün salonu olmayan köylerinde gençlerin Gazimağusa veya Yeniboğaziçi’deki düğün salonlarında evlenme töreni yapmak zorunda bırakıldığını ifade etti.

Gençleri köyde tutamıyoruz

Köy gençlerine 2009 yılından bu yana kırsal kesim arsası verilmediğini söyleyen Şafaklı, gençlerin 5 defa müracaatta bulunduklarını ancak her hükümet değişiminden sonra yeni kurulan hükümetin her defasında müracaatları geçersiz saydığını aktardı.

Köyün gençlerini köyde tutmak için çaba sarf ettiklerini belirten Şafaklı, devletin ise gençleri köyden uzaklaştırmak için elinden geleni yaptığını iddia etti.

Siyasilerin sadece seçim zamanı köye gelerek 1-2 güzel kelime söylediklerini söyleyen Şafaklı, seçim bittikten sonra ise hatırlanmadıklarını vurguladı.

Yıkılan köprü 20 yıldır tamir edilmiyor

Köy mezarlığının biraz ilerisinde bulunan köprünün 20 yıl önce yıkıldığını ve göletin duvarlarının da kırıldığını anlatan Şafaklı, 20 yıldır köylü olarak hangi kuruma başvurdularsa “bütçe yok” cevabını aldıklarını söyledi.

“Bir köprüyü tamir etmek bu kadar mı pahalıya mal olur” şeklinde konuşan Şafaklı, aynı bölgede yıkılmış olan gölet duvarları nedeni ile yağmur sularının denize gittiğini anlattı.

Dikmen çöplüğü değil Mutluyaka

Köylerinde bulunan bir bölgeye çöp yığınları, hayvan ölüleri ve çöplerin bırakıldığını söyleyen Şafaklı, bölgenin durumunun Dikmen çöplüğünden de daha kötü olduğunu aktardı. Akşam saatlerinde başı boş onlarca köpeğin köylerinde bulunan restoranların önünde yığıldıklarını anlatan Şafaklı, Gazimağusa Belediyesi’nin barınağının her nedense bir türlü bitmediğini belirterek, köpeklerin trafik için de büyük bir tehlike arz ettiğini savundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.