1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUTSUZUZ
MUTSUZUZ

MUTSUZUZ

Kuzey Kıbrıs, dünyanın mutsuz ülkeleri arasında yer alırken, Güney Kıbrıs

A+A-

Emine DAVUT YİTMEN

BM Sürdürülebilir Kalkınma Ağı’nın 2016 Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Kuzey Kıbrıs dünyanın mutsuz ülkeleri arasında bulunuyor. Dünyanın en mutlu insanları Danimarka’da, en mutsuz insanları ise Burundi'de yaşıyor.

Raporda, 157 ülke arasında 62’inci sırada bulunan Kuzey Kıbrıs’ın, Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye göre daha üst sıralarda yer alması dikkat çekti.  Raporda,  Güney Kıbrıs 68’inci, Türkiye 78’inci ve Yunanistan 99’uncu sırada yer buldu.

157 ülke değerlendirildi

Columbia Üniversitesi’nin BM Sürdürülebilir Kalkınma Ağı için hazırladığı Dünya Mutluluk Raporu açıklandı.

157 ülkede yapılan anketler sonucunda hazırlanan raporda, kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla GSMH), ortalama yaşam süresi, sosyal çevrenin bireye desteği, kişisel özgürlük, hayırseverlik, bireylerin hükümet ya da resmi kurumlara yolsuzluk gibi konularda duyduğu güven ve sosyal güvenlik sistemi gibi kategoriler üzerinden değerlendirme yapıldı.

Bu yılki raporda 2013-2015 yılları arasındaki verilerin baz alındı. Dünya Mutluluk Raporu, ilk kez 2012 yılında yayınlanmıştı.

Mutlu olan ülkelerde güçlü sosyal güvenlik sistemi var

Rapora göre dünyanın en mutlu insanları Danimarka'da yaşıyor. Geçen yılki raporda ilk sırada İsviçre yer almıştı. Bu yılki raporda İsviçre ikinci sıraya geriledi. Danimarka,  İsviçre,  İzlanda, Norveç, Finlandiya Kanada, Hollanda, Yeni Zelanda, Avustralya ve İsveç mutluluk sıralamasında ilk 10’da yer alan ülkeler olarak belirlendi. Bu ülkeler, 2015 yılı raporunda da yine ilk sıralarda yer almıştı. İlk 10’da yer alan ülkelerin hepsinin Danimarka gibi güçlü sosyal güvenlik sistemine sahip olduğu dikkat çekti. ABD dünyanın 13’üncü mutlu ülkesi iken,  Birleşik Krallık 23, Çin 83 ve Hindistan 118’ inci sırada yer alıyor.

Afrika ve Ortadoğu mutsuzluk bölgeleri

Dünya Mutluluk Raporu listesindeki son 30 ülke, Afrika ve Ortadoğu’daki ülkeleri kapsıyor. Listenin en sonunda olan ülkeler Burundi, Suriye, Afganistan, Togo ve Benin’de yıllardır savaş ve çatışmaların sürdüğü kaydedildi.

Ekonomik kriz-mutluluk ilişkisi

Raporda, Yunanistan, İspanya ve Kıbrıs gibi ülkelerde ekonomik krizler nedeniyle mutluluk konusunda gerileme yaşandığına işaret edildi. Özellikle Yunanistan’da, ekonomi ve siyasi sorunlar arasına sıkışıp kalınmasından dolayı halkta çok yüksek oranda mutluluk kaybı yaşandı.

Geçtiğimiz yılki raporda Türkiye 76’ncı sırada yer alırken, bu yıl 78’inci sıraya gerilemesi dikkat çekti. Türkiye’yi 79’uncu sırada Endonezya, 80’inci sırada Ürdün takip etti. Çin ise 83’üncü sırada yer aldı.

Kuzey Kıbrıs’la ilgili 2013 verilerden yararlanıldı

Raporda, Kuzey Kıbrıs’la ilgi 2015 verileri bulunmuyor. Bu nedenle diğer yıllara ait verilerden yararlanıldığına dikkat çekildi.

Raporda, 2014 Ekonomik ve Sosyal Göstergeleri verilerinde, 2013 yılı Kuzey Kıbrıs nüfusunun 301 bin 988 olarak yer aldığı aktarılırken, Kuzey Kıbrıs’ta 2013 yılına dair 0-14 yaş aralığına ait oran bulunmadığı için Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) 2011 yıllık İstatistik Kitabı’ndaki 18,4 yüzdeliğinin kullanıldığı belirtildi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.