1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜM BULMA ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR”
“MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜM BULMA ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR”

“MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜM BULMA ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının tanınmışlığı ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğini haksız ve tek yanlı şekilde kullandığını vurguladı.

A+A-

“KENDİ İÇİMİZDEKİ TÜM SORUNLARIN KIBRIS SORUNUNDAN KAYNAKLANDIĞI DÜŞÜNCESİ YANLIŞTIR...İÇİMİZDEKİ SORUNLARIMIZI, SIKINTILARIMIZI GİDERMEK VE SİSTEMİMİZDE YAŞANAN TIKANIKLIKLARI AÇMAK BÜYÜK ÖLÇÜDE BİZİM ELİMİZDEDİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının tanınmışlığı ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğini haksız ve tek yanlı şekilde kullandığını vurguladı.

Rum tarafının bir anlaşmaya ihtiyacı olmadığını kaydeden Eroğlu, “Rumların masada bulunmasının tek nedeni kendilerini dünyaya kaçan taraf değilmiş gibi göstermek, aynı zamanda Kıbrıs Türk tarafı olarak bizi statükoya mahkum etmektir” dedi. 

Eroğlu, Rumların müzakere masasından kaçmakla suçlanmamak için ayak sürüme politikası güderek müzakerelerin devam ettiği izlenimi verdiğini ifade etti, bunun Kıbrıslı Türklerin önündeki en önemli engellerden biri olduğuna dikkat çekti.

HALK KONSEYİ TOPLANTISI BUGÜN YAPILDI

KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından bugün 6’ncı Halk Konseyi toplantısı düzenlendi.

Sayıştay Başkanlığı salonunda bugün saat 14.00’te başlayan toplantıya 60’a yakın, kurum, kuruluş, sendika ve sivil toplum örgütünün temsilcileri katıldı.

Eroğlu’na Halk Konseyi toplantısında Müsteşarı Hasan Güngör ile Özel Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ eşlik etti.

Toplantının sadece bir kısmı basına açık gerçekleşti.

Eroğlu burada yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununda gelinen son noktayı değerlendirerek müzakerelerde çok kritik bir safhaya gelindiğini söyledi, “Bu kritik aşamada bir araya gelmemizin elzem olduğunu düşünerek sizleri Halk Konseyini toplantısına çağırdım” dedi.

“MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜM BULMA ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR”

Kıbrıs sorunun 50 yılını doldurduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugüne kadar birçok Birleşmiş Milletler (BM) planı hazırlandığını ancak Rum tarafının tüm bu planları reddettiğini anımsattı, “Gelinen noktada bu soruna müzakere yoluyla çözüm bulma çabalarımız hala devam etmektedir” dedi.

Müzakere masasında iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyonu görüştüklerini ifade eden Eroğlu, şunları ekledi:

“Kurulacak ortaklık devleti tabi ki 50 yıldır yaşadıklarımızı bize bir kez daha yaşatmayacak bir ortaklık devleti olacaktır.

Bu nedenle, ortaklık devletinin bir kez daha Rumların Kıbrıs Türk halkı üzerinde egemenlik iddia etmesine, devleti gasp etmesine ve bizleri tahakküm altına almasına yol açmaması için gerekli güvencelerin yer almasına yaşamsal önem vermekteyiz.”

ÖZGÜRCE YAŞANILACAK BİR ORTAKLIK

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerdeki ana hedeflerine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu,  Kıbrıs Türk halkının Rum yönetimi altında değil, kendi bölgesinde, idaresinde, huzur ve güven içerisinde özgürce yaşayacağı bir ortaklık yaratmak istediğini vurguladı.

“TABİİ Kİ HEDEFİMİZ AYRILIK DEĞİLDİR”

Olası bir anlaşmanın, Anavatan Türkiye’nin Londra ve Zürih Anlaşmaları ile Garanti ve İttifak Antlaşmalarından kaynaklanan hak ve çıkarlarını güvence altına almasını esas alacağını kaydeden Eroğlu şöyle devam etti:

“Bu ortaklık devletini kurabilirsek tabii ki hedefimiz ayrılık değildir ancak Rum tarafı bizi asılsız bir şekilde bununla suçlamaya çalışmaktadır.

Biz masada neyi görüştüğümüzü çok iyi biliyoruz. Tanınmışlığı ve AB üyeliğini haksız ve tek yanlı bir şekilde kullanan Rum tarafının bir anlaşmaya ihtiyacı yoktur.

Rumların masada bulunmasının tek nedeni kendilerini dünyaya kaçan taraf değilmiş gibi göstermek, aynı zamanda da Kıbrıs Türk tarafı olarak bizi statükoya mahkum etmektir.

Rumlar masadan kaçmakla suçlanmamak için de ayak sürüme politikasını yeğleyerek müzakerelerin devam ettiği izlenimi vermektedir. Bu, Kıbrıslı Türklerin önündeki en önemli engellerden biridir.

Kendi haklarımızı almak için görüştüğümüz taraflar bize uygulanan ambargoların kalkmasını talep ettiğimizde bize müzakerelerin devam ettiği ve bir çözümle tüm bu ambargoların kalkacağı söyleniyor.

Ancak Kıbrıs sorunu müzakerelerin 45 yılını çözümsüz olarak doldurmuştur.”

“KENDİ İÇİMİZDEKİ TÜM SORUNLARIN KIBRIS SORUNUNDAN KAYNAKLANDIĞI DÜŞÜNCESİ YANLIŞTIR”

“Bizim içimizde anlaşmaya mecburuz dendikçe, Rumlar da Annan Planı’ndan daha fazla tavizleri nasıl alabileceklerini düşünüyorlar” diyen Eroğlu, “Kendi içimizdeki tüm sorunların Kıbrıs sorunundan kaynaklandığı bazı çevrelerce dillendirilmektedir. Bu düşünce doğru değildir” ifadesine yer verdi.

“İÇİMİZDEKİ SORUNLARIMIZI, SIKINTILARIMIZI GİDERMEK VE SİSTEMİMİZDE YAŞANAN TIKANIKLIKLARI AÇMAK BÜYÜK ÖLÇÜDE BİZİM ELİMİZDEDİR”

Bugün birçok bağımsız BM üyesi devletin KKTC’de yaşananlardan çok daha önemli sorunlarla karşılaştığını ifade eden Eroğlu, “Her şeyi çözüme bağlamak çok yanlıştır ve bu Kıbrıs Rum tarafına masaya gelmeden ellerini güçlendiriyor” dedi.

“İçimizdeki sorunlarımızı, sıkıntılarımızı gidermek ve sistemimizde yaşanan tıkanıklıkları açmak büyük ölçüde bizim elimizdedir” şeklinde konuşan Eroğlu, sadece Kıbrıs sorununun çözümüne bel bağlamanın doğru olmadığını söyledi.

ŞEHİTLERİ RAHMETLE ANDI

Eroğlu, konuşmasında 21 Aralığın Kanlı Noel’in 50’nci yılı olduğunu anımsatarak, “Bu anlamlı günde, varoluş mücadelemizde canlarını feda eden şehitlerimize, gazilerimize, şehit ve kayıp yakınlarına ve kahraman Mücahitlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi, şehitleri rahmetle andı.

“MÜCADELE HALEN DEVAM EDİYOR, SADECE KURALLAR, KOŞULLAR VE BAZI AKTÖRLER DEĞİŞTİ”

Herkesin o günlerde verilen onurlu varoluş mücadelesinin bir parçası olduğunu ifade eden Eroğlu, mücadelenin halen devam ettiğini söyledi, “Sadece kurallar, koşullar ve bazı aktörler değişti. Ama oyun aynı oyun” ifadesine yer verdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.