1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜZAKERECİLER BUGÜN BİR ARAYA GELDİ
MÜZAKERECİLER BUGÜN BİR ARAYA GELDİ

MÜZAKERECİLER BUGÜN BİR ARAYA GELDİ

Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, bugün yapacakları görüşmeyle ilgili haberler, çeşitli yorumlarla yer alıyor;

A+A-

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için yürütülen müzakere süreci çerçevesinde, Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis bugün yeniden bir araya geldi.

Görüşme, BM kontrolündeki ara bölgede saat 11.00’de başladı.

Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, bugün yapacakları görüşmeyle ilgili haberler, Rum basınında çeşitli yorumlarla yer alıyor.

Fileleftheros gazetesi Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Atina ve Ankara temaslarının ardından bugün ilk kez bir araya geleceklerine de dikkati çekti.

Habere göre Özersay ve Mavroyannis’in, aralarındaki bir önceki görüşmede ele alınanlar temelinde, bugün Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konulara girmesi bekleniyor.

Alithia gazetesi “Atina ve Ankara’daki Temasların Ardından Müzakereciler Derinlerde” başlıklı haberinde ise TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, müzakereciler Atina ve Ankara’da gerçekleştirdikleri temasları tarihi olarak nitelendirdiği açıklamasına yer verdi.

Gazete aynı haber içerisinde Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay’ın Hürriyet gazetesinde yer alan ve Atina ziyaretini değerlendirdiği açıklamasına da yer verdi.

KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, 11 Şubat tarihindeki Ortak Açıklama’ya ilişkin son gelişmelerin, Kıbrıs sorununun temel çözüm ilkelerine yönelik dikkat konusunda endişeler yarattığını belirtti.

Fileleftheros gazetesine göre Baf’ta bir etkinliğe katılan Omiru burada yaptığı açıklamada, çözüm için gerekli niteliklerin, tek ve bölünmez egemenlik, tek vatandaşlık olduğunu dile getirirken Ortak Açıklama’daki belirsiz ve çatallı (iki anlamlı) ifadelerin, Türk tarafının, konfederasyona atıfta bulunmasına yol açtığını savundu.

Omiru açıklamasında ayrıca “Türk tarafının, (kendi ifadesiyle) sözde mevcut devletten yeni bir devletin kurulmasında ısrarlı olduğunu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılmasına atıfta bulunduğunu” söyledi.

Yunanistan’daki Radikal Sol İttifak Partisi “SİRİZA” üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Yine Fileleftheros gazetesinin haberine göre SİRİZA üyeleri, 2004 yılında “Kıbrıslıların” büyük bir çoğunluğunun (Güney Kıbrıs’ın yüzde 76’sı, Kuzey’de ise yüzde 35’i) Annan Planı’nı reddederek “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin yıkılmasını ve “işgal” olgularının içine dahil olacağı federal bir ortaklık devletinin kurulmasını alaşağı ettiklerini belirtti.

SİRİZA üyeleri ayrıca bu silahın Yunan ve Rum hükümetleri tarafından eksik bir şekilde idare edilmesinin bilindik sonuçlara neden olduğunu da ifade etti.

SİRİZA, Güney Kıbrıs’ın yalnız olmadığını, yanında, Yunanistan’ın bulunduğunu belirtti.

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde ise uluslararası politika dalında öğretim görevlisi olan Hristodulos Yialluridis, Kıbrıs’ın Avrupa kültürünün bir parçası olduğunu bu nedenle Kıbrıs sorununun çözümünü Avrupa politika kültürü içerisinde talep etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

“Kıbrıs’”ın denek hayvanı olmasına veya Apartheid (renk ırkçılığına dayalı ayrılıkçı rejim) olmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Yialluridis, çözümün demokratik ilklerden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.